Da biste očuvali svoje zdravlje, važno je da uključite alkalnu hranu u svoju ishranu. Osnovna ideja iza alkalne dijete je da neki tipovi hrane mogu biti kiseli ili stvoriti kiseline u organizmu nakon varenja.

Ovo postavlja značajan izazov za naše telo jer mora konstantno da se bori kako bi održalo svoju ravnotežu.

Kada je naš organizam u stanju kiselosti, postaje podložniji oboljenjima. S druge strane, kada je naš organizam u ravnoteži, što znači da je blago alkalan, ima tendenciju da bude zdrav.

Kada postoji neravnoteža, naše telo prirodno reaguje skladišteći vodu kako bi zaštitilo vitalne organe.

Takođe, prisiljeno je da koristi kalcijum i druge minerale iz kostiju i zuba kako bi pomoglo u varenju i održavanju alkalne sredine nakon unosa hrane.

Ovo su samo dva od mnogih simptoma koje naše telo može ispoljiti kada je u stanju kiselosti. Ono što je najvažnije, organizam postaje podložniji degenerativnim bolestima i dolazi do narušavanja zdravlja.

Alkalna hrana: spisak od 10 najboljih namirnica

Razmatranje konkretnih koristi koje pružaju neke od najalkalnijih namirnica koje su nam dostupne može biti efikasan način da motivišemo ljude da ih uključe u svoju ishranu.

Iskreno verujem da imamo potencijal da izmenimo statistiku i zaustavimo epidemiju gojaznosti i raznih oboljenja koje trenutno pogađaju naše društvo.

Spanać

Spanać je bogat vitaminima i mineralima. Posebno se ističe po visokom sadržaju vitamina K (1,110% preporučenog dnevnog unosa – RDA), vitamina A (337,3% RDA), mangana (84% RDA), folata (65,7% RDA), magnezijuma (38% RDA), gvožđa (35% RDA), vitamina C (31% RDA), vitamin B2 (27% RDA), kalcijuma (25% RDA), kalijuma (23% RDA), i vitamina E (21% RDA).

Osim toga, spanać je izvor vlakana (19% RDA), sadrži vitamine iz B kompleksa, karoten, jod, fosfor, neke esencijalne elemente u tragovima i nekoliko aminokiselina.

alkalna hrana

Spanać ima i alkalizirajuće svojstvo koje doprinosi opštem zdravlju i dugovečnosti. Prednosti konzumiranja spanaća uključuju jačanje imunološkog sistema, potporu čišćenju organizma i olakšavanje procesa mršavljenja, kao i ublažavanje umora i simptoma depresije.

Umesto obične zelene salate, razmislite o uključivanju spanaća u svoje obroke. Spanać je hranljiviji od zelene salate, sadrži manje šećera i ima alkalniju prirodu.

Postavite sebi cilj da svakodnevno unesete malo spanaća u ishranu. Možete ga dodati u salate, pirinač, testeninu, ili ga jednostavno koristiti kao sastojak u svojim obrocima. Takođe, razmislite o pripremi soka s dodatkom spanaća kako biste maksimalno iskoristili njegove blagodeti.

Važno je napomenuti da tamnozeleno lisnato povrće, poput spanaća, ima alkalizirajuće svojstvo zbog prisutnog hlorofila u svom pigmentu. Opšte pravilo je da što je hrana tamnije zelene boje, to je alkalnija i, samim tim, zdravija za telo.

Celer

Ne tako tamne boje, ali neverovatne nutritivne vrednosti, celer je fantastičan alkalizator.

Visok sadržaj vode u celeru olakšava telu apsorpciju hranljivih sastojaka.

Ovaj povrće je bogat izvor vitamina C, ftalida i kumarina. Istraživanja su pokazala da ovi hranljivi sastojci doprinose smanjenju nivoa holesterola i smanjuju rizik od određenih oblika karcinoma.

Pored toga, celer se ističe kao odličan detoksikator i diuretik.

Kelj

Jeste li već probali kelj? Iako se pre nekoliko godina malo ko bavio ovim super povrćem, u poslednje vreme postaje sve popularnije, i to s dobrim razlogom.

Bilo da sledite striktnu alkalnu dijetu ili jednostavno želite unaprediti prehrambene navike svoje porodice, ova izvanredna tamnozelena lisnata povrćka se svakako treba naći na vašem jelovniku.

Kelj je brzo postao čest gost na trpezi moje porodice. Ovo zeleno povrće osvaja sve veću popularnost zbog svojih izvanrednih alkalizirajućih i hranjivih svojstava.

Sadrži obilje antioksidanata i flavonoida, te je bogat kalcijumom, vitaminom K i vlaknima.

Ispitivanja su pokazala da kelj pomaže snižavanju nivoa holesterola i doprinosi detoksikaciji organizma, te se smatra hranom koja pomaže u prevenciji raka.

Potočarka

Potočarka deluje i kao antibiotik i kao antibakterijsko sredstvo. Ova biljka predstavlja izvanredan izvor antioksidanata i ključnih hranljivih materija koji su odlični za čišćenje i prevenciju bolesti.

Potočarka deluje na smanjenje oksidativnog stresa i pojačava antioksidativni efekat. Takođe utiče na procese razmene hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu.

alkalne namirnice

Ovaj prirodni čistač krvi osvežava i pročišćava ceo organizam, te se često koristi u tradicionalnoj medicini u različitim terapijama.

Krastavac

Krastavci su izvrsni kada je u pitanju čišćenje organizma i eliminacija nagomilanih toksina.

Posebno se ističu u procesu izbacivanja ureje iz tela, čime pružaju značajne prednosti za naše zdravlje.

Budući da podržavaju lučenje mokraće, krastavci se često smatraju prirodnim diureticima.

Sok od krastavca efikasno se bori protiv stanja izazvanih prekomernom koncentracijom ureje u organizmu.

Brokoli

Brokoli je još jedan omiljeni izbor u alkalnoj ishrani. Fitohemikalije prisutne u brokoliju doprinose alkalizaciji tela i unapređuju metabolizam estrogena.

Ovo ukusno povrće obiluje raznim vitaminima, posebno vitaminima C, K i A. Takođe je bogato vlaknima, manganom, kalijumom, gvožđem, folnom kiselinom i proteinima. Brokoli ima izvanredna svojstva protiv upala i oksidativnog stresa.

alkalna hrana jelovnik

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da brokoli ima izuzetne prednosti za prevenciju različitih oblika raka i bolesti, a takođe doprinosi zdravlju digestivnog sistema i srca.

Takođe, brokoli ima ulogu u jačanju imunološkog sistema i podržava zdravu kožu i metabolizam.

Da biste smanjili kiselost u vašem organizmu, preporučuje se da uključite brokoli u ishranu najmanje četiri puta nedeljno. Ovaj ukusni sastojak najčešće se priprema kuvanjem ili pečenjem, ali možete ga dodati i u salate, sokove, supe i šejkove.

Limeta

Ova citrusna voćka obiluje vitaminom C, koji je koristan za eliminaciju toksina, kiselina i mikroorganizama kroz urinarni trakt.

Visok nivo mokraćne kiseline može izazvati značajne nelagodnosti. Srećom, limete sadrže snažne umirujuće i detoksikacione komponente koje mogu pomoći u eliminaciji mokraćne kiseline iz tela i ublažiti njene negativne efekte.

Limun

Još jedno voće bogato vitaminom C koje ima sposobnost da detoksikuje celo telo, uključujući i digestivni trakt.

Iako većina ljudi možda ne bi povezivala limun sa alkalnom hranom zbog njegovog kiselog ukusa, važno je znati da, iako ima limunske kiseline, nakon što se konzumira, limun ima izuzetno alkalizirajući efekat na telo.

Limun je takođe bogat alkalnim mineralima kao što su kalijum i magnezijum. Osim toga, sadrži kalcijum, gvožđe, vitamine A, C i B vitamine, kao i pektinska vlakna i ugljene hidrate.

Limun poseduje antibakterijske i antivirusne osobine koje doprinose jačanju imunološkog sistema.

Pored svojih detoksikacionih svojstava, limun takođe poboljšava proces varenja, podstiče mršavljenje, poboljšava zdravlje kože, snižava krvni pritisak, sprečava infekcije i nudi mnoge druge koristi za zdravlje.

Da biste iskoristili sve prednosti limuna kao alkalne hrane, jednostavno iscedite sok od polovine limuna u čašu mlake vode i pijte ga svako jutro na prazan stomak. Pričekajte najmanje pola sata pre nego što pojedete bilo šta drugo.

Avokado

Avokado se ubraja među najuniverzalnije i najzdravije namirnice na svetu. Možete ga koristiti kao sastojak u salatama, sendvičima, supama, pa čak i desertima. On može zameniti tipične životinjske proteine u jelima i poslužiti kao odlična užina.

Iako čak 85% kalorija u avokadu potiče od masti, to nisu „loše“ masti koje pridonose gojenju i narušavanju zdravlja. Umesto toga, avokado je bogat „dobrim“ mastima koje su korisne za očuvanje zdravlja.

Sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina u avokadu pomaže u smanjenju ukupnog holesterola i povećava nivo HDL holesterola, poznatog kao „dobar“ holesterol. Oleinska kiselina u avokadu doprinosi prevenciji srčanih bolesti i podstiče proizvodnju antioksidanata.

alkalna hrana spisak

Aminokiseline u avokadu se prirodno javljaju i čine njegov protein lakše svarljivim. Osim toga, avokado sadrži sve esencijalne aminokiseline neophodne za organizam, što ga čini potpunim izvorom proteina.

Avokado je nutritivno bogata hrana koja sadrži enzime, minerale, karotenoide, folate (prirodni oblik folne kiseline) i vitamine K, E, C, B5 i B6, među ostalim hranljivim sastojcima. Osim što ima izvanredna antiinflamatorna svojstva, avokado pomaže u ubrzanju metabolizma i podržava mršavljenje.

Istraživanja su pokazala da avokado može poboljšati zdravlje jetre i kože, sprečiti određene tipove raka i regulisati nivo šećera u krvi. Kombinovan sa drugim povrćem, avokado olakšava apsorpciju hranljivih materija iz drugih namirnica.

Pokušajte uključiti avokado u svoju ishranu – držite ga uvek pri ruci i eksperimentišite s njim. Avokado može biti ukusan dodatak mnogim jelima, a ne morate čekati posebne prilike da napravite gvakamole ili dodate avokado u obrok.

Đumbir

Đumbir je izvanredan korenasti začin koji se može koristiti kao prirodni lek za različite tegobe.

Naučno je dokazano da ovaj antiinflamatorni sastojak inhibira enzime koji su uključeni u procese upale, što ga čini korisnim za prevenciju različitih oboljenja kao što su rak, Alchajmerova bolest i bolesti srca.

Đumbir ima dugu istoriju upotrebe koja se proteže preko 2000 godina i koristi se za suočavanje sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući prehlade, artritis, bolove u zglobovima, visok krvni pritisak, mučninu i mnoge druge tegobe.

Najznačajnija komponenta u đumbiru je gingerol, koji je dokazano koristan za poboljšanje cirkulacije i smanjenje bola.

Postoji mnogo načina kako možete koristiti đumbir za unapređenje zdravlja i smanjenje upala. Obično se koristi sveži đumbir i možete ga dodati supama, prelivima ili ga koristiti za pripremu čaja od đumbira.

Alkalna hrana lista

Svako ima svoj jedinstven pristup ishrani, i vaša lista alkalnih namirnica će se razvijati kako budete bolje razumeli šta znači konzumiranje alkalne hrane.

Ne preferiramo ekstremne dijete, već posmatramo alkalnost kao stil života, što čini ovaj proces fluidnim i prilagođenim pojedincu.

Opšta preporuka je da vaša ishrana bude oko 60-70% alkalna i 30-40% kisela. Sastavili smo tabelu alkalnih namirnica koja klasifikuje neke od najrelevantnijih namirnica u šest različitih grupa, kao što je prikazano u ovoj tabeli:

Veoma kiselaKiselaNeutralno kiselaBlago alkalna hranaAlkalna hranaVeoma alkalna hrana
Rafinisana hranaJabukaKajsijaSočivoŠparglaKelj
AlkoholMorska ribaBobičasto voćeŠargarepaRepaPeršun
Sokovi i zaslađena pićaHlebLubenica, dinjaPrazilukRotkviceSpanać
Mleko i mlečni proizvodiKikirikiPomorandžaKrompirParadajzKrastavac
Biljno ulje, margarinSmeđi pirinačZobKarfiolCrni, crveni i beli lukLimun i limeta
Šećer, čokoladaTestenina – pastaKokosBademiKupusAvokado
Meso i riba iz uzgojaMorska ribaPasuljMaslinovo uljeZelena salataBrokoli
Soja sosAnanasLešnici i orasiSuvo voćePaprikaCeler, Đumbir
Veštački zaslađivačiMandarineSojino mlekoBundevino semeKinoaKajenska paprika

Na strani alkalnih namirnica, postoje tri glavne grupe: blago alkalna hrana, alkalna hrana i veoma alkalna hrana.

S druge strane, na strani kisele hrane, takođe imamo tri glavne grupe. Neutralna kisela hrana obuhvata hranu koja se nalazi između, to su zdrave namirnice koje možete uključiti u svoju ishranu kao deo tih 30% kiselih namirnica.

Druga podkategorija obuhvata kiselu hranu, dok je poslednja kategorija veoma kisela hrana. Bez sumnje, trebali bismo izbegavati hranu iz ove poslednje grupe (odnosno prve u tabeli).

Najkiselija hrana je prerađena hrana. Stoga, koliko god je to moguće, trebali bismo se kloniti prerađene hrane, brze hrane i u suštini svega što nije postojalo pre oko 150 godina.

Važno je napomenuti da verovatno nećete pronaći dve identične liste alkalnih namirnica na internetu. Stoga, koristite ovu listu kao referencu za donošenje zdravih odluka o ishrani.

Zaključak

Dakle, evo 10 neverovatnih alkalnih namirnica koje vam preporučujemo. Iako bismo mogli dodati mnoge druge fantastične namirnice na ovu listu, želimo da vam olakšamo izbor umesto da vas opterećujemo.

Razmislite o uvođenju ovih 10 alkalnih namirnica u svoju ishranu i isprobajte novi recept sa njima ove nedelje!

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *