Mršavljenje se definiše kao smanjenje ukupne telesne mase, što može biti rezultat smanjenja masnog tkiva, mišićne mase ili telesne tečnosti. U nastavku smo obradili sve važne aspekte mršavljenja, a na sadržaju ispod možete odabrati ono što vas zanima.

Mršavljenje

Važnost mršavljenja

Mršavljenja ima veliku važnost za neke osobe. Naravno, najvažnije je zbog zdravlja, ali ne samo to. Mršavljenje može biti važno zbog sledećih razloga:

 1. Zdravlje: Gojaznost i visok indeks telesne mase u velikoj meri povećavaju rizik od pojave hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, bolesti srca, bolesti krvnih sudova i nekih vrsta kancera.
 2. Povećanje samopouzdanja: Kada smršate i telesnu težinu dovedete u neki normalan raspon, možete osetiti povećanje samopouzdanja i samopoštovanja.
 3. Povećanje fiziče aktivnosti: Kada smršate, osetićete daleko više energije i bićete manje umorni za neke aktivnosti, što samo po sebi povećava kvalitet života.
 4. Smanjenje stresa: Mršavljenje može pozitivno uticati na smanjenje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Ukratko, ako se rešite viška kilograma, to može uticati na bolje fizičko zdravlje, povećanje samopouzdanja, smanjenje stresa i poboljšanje mentalnog zdravlja.

Koji su uzroci povećanja telesne težine

Uzroci gojaznosti

Pojava gojaznosti se najčešće tumači kao dizbalans između unetih kalorija u odnosu na potrošene kalorije. Međutim, ipak se radi o kompleksnijoj pojavi, čiji glavni uzroci mogu biti:

 1. Nepravilna ishrana: Neumerenost u visokokaloričnoj hrani niskog nutritivnog sadržaja, poput brze hrane, slatkiša i grickalica, može dovesti do viška kalorija.
 2. Manjak fizičke aktivnosti: Previše sedenja i nedostatak fizičke aktivnosti mogu smanjiti potrošnju kalorija i dovesti do povećanja telesne težine.
 3. Hormonalni poremećaji: Neki hormoni, poput hormona štitne žlezde i insulina, igraju ulogu u regulisanju metabolizma i ravnoteže nivoa šećera u krvi. Poremećaji u funkciji ovih hormona mogu uzrokovati povećanje telesne težine.
 4. Stres i nesanica: Stres i nesanica mogu uticati na apetit i hormonsku ravnotežu, što može dovesti do povećanja telesne težine.
 5. Genetika: Genetska predispozicija može uticati na metabolizam i sklonost ka povećanju telesne težine.

Vrlo često kombinacija nekoliko faktora dovodi do gojaznosti, pa se nikako ne treba koncentrisati samo na jedan od faktor i na osnovu toga tražiti put ka mršavljenju.

Načini mršavljenja

Ako ste već rešili da se oslobodite viška kilograma, pred vama se nalazi nekoliko načina kako to možete da učinite. Grupisali smo ih u četiri različite grupe:

 • Dijete za mršavljenje
 • Fizička aktivnost
 • Medikamentozna terapija
 • Hirurško mršavljenje

Dijete za mršavljenje

Najpopularniji način za mršavljenje jesu dijete. Danas smo svedoci da postoji toliki broj dijeta da je postalo pravo umeći izabrati onu koja bi nama lično donela najviše dobrog. S druge strane, pazite se mnogih „hit dijeta“, koje se svode na jednu ili mali broj namirnica i obećavaju super brzi gubitak kilograma.

Dijete za mršavljenje se temelje na ograničavanju unosa kalorija i/ili promeni ishrane. Ključno je pronaći dijetu za mršavljenje koja funkcioniše za pojedinačne potrebe i odgovarajući stil života. Uvek imajte na umu da dijeta samo po sebi može dovesti do privremenog gubitka težine, ali je najvažnije prihvatiti zdravu ishranu i odgovarajući životni stil kako bi se postigli dugotrajni rezultati.

Pre nego li otpočnete sa nekom dijetom, ipak je preporučljivo da se posavetujete sa nutrucionistom da biste bili sigurni da nema rizika od pojave nekih zdravstvenih problema. Pored dijete, vežbanje igra važnu ulogu u procesu mršavljenja, stoga je veoma važno kombinovati bilo koju dijetu sa vežbanjem.

plan dijete za mršavljenje

U nastavku pročitajte najosnovnije informacije o najpopularnijim dijetama za mršavljenje.

Dukan dijeta

Dukan dijeta je ishrana sa visokim udelom proteina i malo ugljenih hidrata. Sastoji se od četiri faze u kojima se ugljeni hidrati na početku potpuno eliminišu, da bi se zatim postepeno reintegrisali u ishranu u ograničenim količinama.

Keto dijeta

U osnovi keto dijete je ishrana sa visokim unosom mastim, umerenim unosom proteina i veoma niskim unosom ugljenih hidrata. Na keto dijeti, ugljikohidrati iz svih izvora su strogo ograničeni, jer ih treba držati ispod 50 grama na dan. Kod većine osoba keto dijeta zahteva dosta promena u ishrani.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta se bazira na tradicionalnoj ishrani sredozemnih zemalja. Ovaj stil ishrane naglašava unos biljaka, ali uključuje i određene životinjske namirnice, posebno ribu, a vrlo štedljivo uključuje slatkiše, crveno meso i prerađeno meso. Mediteranska ishrana je povezana sa mnogim zdravstvenim prednostima, prevenstveno onima koje se odnose na zdravlje srca.

DASH dijeta

DASH dijeta (ceo nazin eng. Dietary Approaches to Stop Hypertension) je prvobitno razvijen kao plan za smanjivanje visokog krvnog pritiska, ali se pokazao korisnim i za opšte zdravlje. Fokusira se na povećan unos voća, povrća, celih žitarica, nemasnih mlečnih proizvoda i proteina biljnog porekla, kao što su pasulj, sočivo i orašasti plodovi. Uz to dijeta se baziran na smanjenju unosa soli, zasićenih masti i šećera, čime se podržava zdrav kardiovaskularni sistem.

Golo dijeta

Golo dijeta naglašava važnost promene životnog stila, uključujući pravilnu ishranu i vežbanje, kako bi se postigao optimalan balans hormona. Ona promoviše uzimanje svežeg voća, povrća, integralnih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti, dok u isto vreme treba izbegavati rafinisanu hranu, šećere i veštačke aditive. Uzimanje specijalnih suplemenata, smatra se ključnim delom Golo dijete.

Autofagija

Autofagija je koncept kojim se fokusira na podsticanje autofagije, prirodnog mehanizma ćelijskog čišćenja i obnavljanja u organizmu. Ova super popularna „dijeta“ podrazumeva periodičan post ili smanjenje kalorijskog unosa tokom određenih vremenskih perioda kako bi se stimulisala autofagija. Osim gubitka viška kilograma, autofagija omogućuje i brojne zdravstvene benefite.

Paleo dijeta

Paleo dijeta se temelji na pretpostavci da ljudski organizam najbolje funkcioniše kada se hrani na način sličan našim precima. Osnova ove dijete je konzumiranje svežih, neprerađenih namirnica poput mesa, ribe, jaja, povrća, voća, orašastih plodova i semenki. Izbegavaju se sve namirnice koje su vezane za moderno doba. U osnovi, promoviše se visok unos proteina, zdravih masti i vlakana, dok se ograničava unos ugljenih hidrata.

Hrono dijeta

Hrono dijeta se zasniva na ideji da se hrana konzumira u skladu sa biološkim ritmovima našeg tela i da se pridržavanje određenih vremenskih intervala za obroke može poboljšati metabolizam i promovisati gubitak telesne težine. Treba se pridržavati jasnih vremenskih intervala između obroka. Doručak je u hrono dijeti najobimniji obrok, tokom ručka treba uneti dovoljno proteina, a za večeru se savetuje povrće.

Atkins dijeta

Osnovni postulati Atkins dijete su visok unos proteina i nizak unos ugljenih hidrata. Fokus je na kontroli insulina i promovisanju gubitka telesne težine. Zdrave masti su takođe preporučljive. Atkins dijeta naglašava potrebu konzumiranja mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, povrća i zdravih masti, dok se šećeri, žitarice, voće i neki ugljeni hidrati izbegavaju ili ograničavaju.

Pogledajte primere jelovnika u nekim dijetema za mršavljenje:

Keto dijeta ↗

Primer jelovnika za 7 dana.

Paleo dijeta ↗

Primer jelovnika za 7 dana.

Mediteranska dijeta ↗

Primer jelovnika za 7 dana.

Dijete za mršavljenje koje treba izbegavati

U potrazi za brzim i vidljivim efektima, mnogi ljudi se okreću različitim dijetama za mršavljenje. Međutim, važno je biti oprezan, jer neke dijete mogu biti veoma štetne po zdravlje. Često ćete na viđenijim portalima u Srbiji naići na senzacionalističke naslove o naizgled jednostavnim dijetama koje čine čuda.

Savetujemo vas da pročitate našu kategorizaciju „štetnih“ dijeta. Ukoliko dijetu o kojoj ste pročitali ili čuli od nekoga možete jasno da podvedete u neku od dole navedenih grupa, onda jednostavno bežite od te dijete. A grupe su sledeće:

 1. Dijete sa ekstremno niskim kalorijskim unosom. Dijete koje se baziraju na ekstremno niskom unosu kalorija često su popularne, ali mogu biti veoma štetne po vaše zdravlje. Restriktivni režimi ishrane koji uključuju unos veoma malo kalorija mogu dovesti do nedostatka esencijalnih hranljivih materija, što realno može izazvati umor, slabost, gubitak mišićne mase i smanjenje metabolizma. Ovakve dijete nisu održive na duže staze i mogu dovesti do yo-yo efekta, odnosno brzog povratka izgubljenih kilograma nakon prestanka dijete.
 2. Dijete koje se baziraju na laksativima ili diureticima. Dijete tokom kojih se upotrebljavaju diuretici ili laksativi kako bi se postigao gubitak telesne težine, mogu biti veoma opasne po zdravlje. Ovi preparati mogu izazvati neravnotežu elektrolita, dehidrataciju i poremećaje u ravnoteži tečnosti u organizmu. Ovakve metode taođe ne utiču na gubitak masti, već samo na gubitak vode i samo privremenog smanjenja telesne težine.
 3. Brze dijete sa potpunim isključenjem nekih namirnica. Dijete koje potpuno isključuju iz ishrane određene grupe hrane, kao što su ugljeni hidrati ili masti, mogu biti veoma štetne za vaš organizam. Da bi bilo zdravo telu su potrebne raznovrsne hranljive materije. Samo tako može pravilno da funkcioniše. Potpuno isključivanje određenih grupa namirnica može dovesti do nedostataka vitamina, minerala i vlakana. Osim toga, takve dijete često stvaraju nelagodu i narušavaju psihološki odnos prema hrani.
 4. Dijete sa sloganom: Brzi rezultati bez imalo napora. Dijete koje obećavaju brze pozitivne efekte bez potrebe za fizičkom aktivnošću i promenama u načinu života treba shvatiti sa velikom rezervom. Istina je da trajno mršavljenje zahteva promene u ishrani i načinu života, uključujući i redovnu fizičku aktivnost. Dijete koje propagiraju brze rezultate bez napora često se oslanjaju na restriktivne metode koje nisu održive na duže staze. Osim toga, izostanak fizičke aktivnosti može imati negativne posledice po zdravlje, kao što su smanjenje mišićne mase, loša kondicija i povećan rizik od različitih bolesti.
 5. Dijete čiji je fokus samo na jednoličnoj ishrani. Dijete koje se baziraju samo na jednoj vrsti hrane ili obroku, kao što su mono-dijete ili dijete koje se oslanjaju na konzumaciju samo voća ili povrća, mogu biti izrazito nezdrave i neuravnotežene. Našem telu su potrebni različiti nutrijenti iz različitih izvora hrane kako bi pravilno funkcionisalo. Ograničavanje ishrane samo na jednu hranu može dovesti do nedostataka nutrijenata i narušavanja ravnoteže u organizmu.

Fizička aktivnost je ključna za mršavljenje

fizička aktivnost za mršavljenje

Fizička aktivnost je od velikog značaja za mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine. Evo nekoliko osnovnih razloga zašto je fizička aktivnost važna u procesu mršavljenja:

 1. Kalorijski deficit: Kako biste izgubili telesnu težinu, morate stvoriti kalorijski deficit, odnosno unositi manje kalorija nego što ih sagorite. Fizička aktivnost povećava vašu energetsku potrošnju i omogućava vam da sagorite više kalorija.
 2. Poboljšanje metabolizma: Fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju metabolizma. Redovna vežba može povećati mišićnu masu i metabolizam u mirovanju, što znači da ćete sagorevati više kalorija čak i kada niste fizički aktivni.
 3. Očuvanje mišićne mase: Gubitak telesne težine često uključuje gubitak mišićne mase. Redovna fizička aktivnost, posebno trening snage, pomaže u očuvanju mišićne mase tokom procesa mršavljenja. Održavanje mišićne mase je važno jer mišići sagorevaju više kalorija nego masti, što vam pomaže u održavanju dugoročnog gubitka telesne težine.
 4. Zdravlje i dobrobit: Fizička aktivnost donosi brojne zdravstvene beneficije kao što su smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa i poboljšanje opšteg zdravlja i blagostanja.

Važno je napomenuti da je kombinacija uravnotežene ishrane i fizičke aktivnosti ključna za postizanje optimalnih rezultata u mršavljenju. Individualne potrebe i sposobnosti mogu varirati, pa se preporučuje konsultovanje sa stručnjakom kako biste odabrali odgovarajući program vežbanja koji će vam pomoći u postizanju vaših ciljeva mršavljenja.

Medikamentozna terapija za mršavljenje

Tablete za mršavljenje

Medikamentozna terapija može biti jedan od pristupa koji se koristi kao deo sveobuhvatnog programa za mršavljenje. Uz adekvatne promene u ishrani i fizičku aktivnost, određeni lekovi mogu se koristiti kao podrška za gubitak viška kilograma. Međutim, važno je napomenuti da se bilo koje tablete, kapsule, pilule za mršavljenje uvek trebaju uzimati pod nadzorom stručnjaka i u kombinaciji sa zdravim životnim stilom. Evo nekoliko poznatih tipove medikamenata koji se koriste u terapiji mršavljenja:

 1. Lekovi za smanjenje apetita: Ovi lekovi deluju na kontrolu apetita i smanjenje osećaja gladi. Na primer, lekovi koji sadrže fentermin, koji deluje na centar za kontrolu apetita u mozgu, mogu pomoći smanjenju unosa hrane.
 2. Inhibitori apsorpcije masti: Ovi lekovi sprečavaju apsorpciju masti u crevima, čime smanjuju ukupni unos kalorija. Oni obično deluju tako što blokiraju enzime koji su odgovorni za razgradnju masti. Orlistat je jedan od najpoznatijih lekova u ovoj kategoriji.
 3. Lekovi za regulaciju šećera u krvi: Za osobe sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom, lekovi koji poboljšavaju regulaciju šećera u krvi mogu biti korisni u procesu mršavljenja. Npr. metformin se često koristi u terapiji dijabetesa tipa 2 i može pomoći u kontroli telesne težine.

Važno je naglasiti da se ovi lekovi ne smeju koristiti kao zamena za zdravu ishranu i fizičku aktivnost. Oni mogu biti efikasni samo kada se koriste u kombinaciji sa celovitim programom mršavljenja koji uključuje promene u načinu života. Takođe, lekovi za mršavljenje imaju potencijalne neželjene efekte i mogu biti kontraindikovani za određene osobe, zbog čega je neophodna pažljiva procena i praćenje od strane lekara.

Pre nego što razmotrite medikamentoznu terapiju za mršavljenje, preporučljivo je konsultovati se sa kvalifikovanom osobom koja bi procenila vaše individualne potrebe i pružila vam odgovarajuće smernice i nadzor tokom celog procesa.

Hirurško mršavljenje

Gubitak telesne težine često je izazov koji zahteva posvećenost, promene u načinu života i upornost. Međutim, za neke ljude, tradicionalne metode mršavljenja mogu biti nedovoljne da postignu željene rezultate. U tim slučajevima, hirurško mršavljenje, poznato i kao barijatrijska hirurgija, može biti opcija koja donosi održive i dugoročne rezultate.

Operacija za mršavljenje

Barijatrijska hirurgija je sveobuhvatan pristup za gubitak telesne težine koji kombinuje operaciju sa promenama u načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti. Ova vrsta hirurgije ima za cilj smanjenje veličine želuca, ograničavanje apsorpcije hrane ili kombinaciju oba. Ovaj hirurški zahvat može promeniti život pacijenta na više načina. Pročitajte iskustva o barijatrijskoj operaciji sa foruma.

Osnovna korist je poboljšanje opšteg zdravlja. Kod osoba koje se podvrgnu barijatrijskoj hirurgiji značajno se smanjuje rizik od nekih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes tipa 2, hipertenzija, srčane bolesti, poremećaji spavanja i artritis. Gubitak težine dovodi do smanjenja opterećenja na zglobove i poboljšanja pokretljivosti, čime se unapređuje kvalitet života.

Hirurško mršavljenje zahteva promene u načinu ishrane i navikama. Pacijenti prolaze kroz obuku i dobijaju podršku tima stručnjaka kako bi se prilagodili novom načinu ishrane i naučili kako donositi zdrave izbore. Ovo uključuje smanjenje unosa hrane, izbegavanje određenih namirnica i postepeno uvođenje fizičke aktivnosti u svakodnevni život.

Hirurško mršavljenje zahteva holistički pristup koji uključuje i psihološku podršku. Pacijenti se suočavaju sa emocionalnim izazovima, kao što su promene u samopouzdanju, odnosu prema hrani i telu, kao i prilagođavanju novom fizičkom izgledu. Psiholozi, terapeuti i podrška grupe mogu biti od velike pomoći pacijentima da se nose sa ovim promenama i uspostave zdrav odnos prema hrani, telu i samima sebi.

Hirurško mršavljenje može pružiti dugoročne efekte ukoliko se pacijenti pridržavaju preporuka stručnjaka i promena u načinu života. Redovni pregledi, praćenje napretka, pravilna ishrana i fizička aktivnost igraju ključnu ulogu u održavanju postignute telesne težine i zdravlja.

Važno je naglasiti da hirurško mršavljenje nije za svakoga. Svaki pacijent je jedinstven i zahteva individualni pristup. Pre donošenja odluke o hirurškom mršavljenju, neophodno je konsultovati se sa timom stručnjaka, koji uključuje hirurga, nutricionistu, psihologa i druge relevantne stručnjake. Oni će proceniti zdravstveno stanje, razmotriti prednosti i rizike operacije i pružiti sveobuhvatne informacije kako bi pacijenti doneli informisanu odluku.

Prednosti i mogući rizici mršavljenja

Mršavljenje je tema koja je uvek prisutna u svetu zdravlja i fitnesa. Mnogi ljudi teže gubitku telesne težine iz različitih razloga, uključujući poboljšanje fizičkog izgleda, povećanje samopouzdanja i unapređenje opšteg zdravlja. Međutim, dok postoji mnogo pozitivnih aspekata vezanih za mršavljenje, takođe je važno sagledati i potencijalne nedostatke.

Kada je reč o prednostima mršavljenja, prva koju treba istaći je poboljšano zdravlje srca. Gubitak viška kilograma može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i drugih kardiovaskularnih problema. Takođe, mršavljenje može poboljšati nivo holesterola i triglicerida u krvi, što doprinosi boljem opštem zdravlju srca.

Druga prednost je smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Prekomerna telesna težina je jedan od glavnih faktora rizika za ovaj tip dijabetesa, a gubitak kilograma može poboljšati regulaciju šećera u krvi i smanjiti mogućnost razvoja bolesti.

Pored toga, mršavljenje može doneti olakšanje kod mnogih drugih zdravstvenih problema kao što su bolovi u zglobovima, probleme sa disanjem i spavanjem. Smanjenje opterećenja na zglobovima može ublažiti bolove i poboljšati pokretljivost, dok smanjenje masnog tkiva oko grudnog koša može pomoći u olakšanom disanju tokom noći.

Međutim, važno je imati na umu da postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koji treba uzeti u obzir prilikom mršavljenja. Prvo, brzi gubitak kilograma može rezultirati gubitkom mišićne mase, što može imati negativne efekte na metabolizam i ukupnu snagu tela. Stoga, važno je fokusirati se na zdrav i postepen gubitak težine kako bi se održala mišićna masa.

Drugo, neadekvatna ishrana tokom procesa mršavljenja može dovesti do nutritivnih deficita. Restriktivne dijete koje isključuju određene grupe namirnica mogu rezultirati nedostatkom vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija. Zbog toga je važno osigurati adekvatan unos hranljivih materija

kroz raznovrsnu ishranu koja uključuje sve potrebne makro i mikronutrijente.

Treće, mršavljenje može biti izazovno za mnoge ljude, posebno kada se susreću sa gubitkom motivacije ili emocionalnim izazovima. Često se javlja pritisak da se postigne „idealna“ telesna težina, što može dovesti do negativnog samopouzdanja i poremećaja u ishrani. Važno je pristupiti procesu mršavljenja sa realističnim ciljevima i usmeriti se na postizanje zdravog odnosa prema telu.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu da svaka osoba ima jedinstvene potrebe i različite reakcije na proces mršavljenja. Ono što je delotvorno za jednu osobu možda neće biti isto za drugu. Individualizacija plana mršavljenja uz podršku stručnjaka kao što su nutricionisti ili treneri može biti od ključne važnosti za postizanje uspeha i održavanje zdravog načina života.

Konačno, važno je naglasiti da mršavljenje ne sme biti jedini cilj. Zdravlje i blagostanje trebaju biti prioriteti, a telesna težina je samo jedan od aspekata. Fokusiranje na održavanje zdravih navika, kao što su uravnotežena ishrana, redovna fizička aktivnost i dovoljno sna, treba biti dugoročni cilj kako bi se postigao optimalan nivo zdravlja.

U zaključku, mršavljenje može imati brojne prednosti za zdravlje, uključujući poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, regulaciju šećera u krvi i olakšanje kod raznih zdravstvenih problema. Međutim, važno je imati na umu potencijalne nedostatke kao što su gubitak mišićne mase, nutritivni deficiti i emocionalni izazovi. Ključ je usmeriti se na zdrav i postepen gubitak težine uz podršku stručnjaka i fokusirati se na celokupno blagostanje i zdrav odnos prema telu.

Na posletku, pogledajte neke jednostavne, a efikasne savete koji će vam sigurno pomoći u procesu mršavljenja.