Kajenska paprika je ljuta paprika koja se koristi kao začin i u medicinske svrhe. Nazvana je po gradu Cayenne u Francuskoj Gvajani.

Pripada sorti Capsicum annum kojoj još pripadaju paprike kao što su halapenjos, habanero čili i druge.

Kajenska paprika se ocenjuje sa 30.000 do 50.000 jedinica na Skovilovoj skali ljutine.

Kajenska paprika kao lek

Ova paprika je popularan začin u raznim kuhinjama. Koristi u svežem obliku, sušenom i u prahu. Ključni je sastojak raznih ljutih sosova, posebno onih koji koriste sirće kao konzervans.

Aktivni sastojak kajenske paprike poznat je kao kapsaicin, i njemu se pripisuju različita lekovita svojstva.

Kajenska paprika protiv bolova

Utvrđeno je da kapsaicin ima svojstvo ublažavanja bolova. Smatra se da krema sa kapsaicinom stvara osećaj toplote koji vas odvraća od osećaja bola.

Domaća krema od kapsaicina

Pomešajte ½ kašičice mlevene kajenske paprike i 2-3 kašičice toplog maslinovog ili kokosovog ulja.

Nanesite kremu na bolno mesto i ostavite da odstoji 20 minuta.

Napomena: Kapsaicin krema može izazvati peckanje na koži. Ako osetite ovu reakciju, odmah operite kožu. Nikada ne nanosite kapsaicin kremu na oštećenu ili nadraženu kožu.

Kajenska paprika za mršavljenje

Kajenska paprika nije korisna samo za poboljšavanje ukusa, već je i pouzdan saveznik u borbi protiv viška kilograma.

Ova vrsta paprike je veoma dobra za sagorevanju masti. Kapsaicin je termogen, što znači da pomaže telu da proizvodi više toplote.

Kada jedete kajensku papriku, osetićete nalet toplote. To ukazuje da se vaše celo telo zagreva. Krv počinje da cirkuliše brže, a ćelije dobijaju više kiseonika.

Kada telo proizvodi više toplote povećava se brzina metabolizma i telo sagoreva više kalorija.

Studije su pokazale da kapsaicin može značajno uticati na brzinu metabolizma.

U eksperimentu, kada je kajenska parika dodata u hranu bogatu ugljenim hidratima i mastima, to je povećalo termognezu i sagorevanja kalorija.

Kajenska paprika za mrsavljenje

U još jednom eksperimentu koji je sproveden na grupi muškaraca i žena, istraživači su zaključili da dodavanje kajenske paprike u ishranu može smanjiti apetit.

Još nekoliko istraživanja pokazalo je da kapsaicin može značajno poboljšati sagorevanje masti.

Povećanje nivoa kiseonika i protoka krvi pomaže telu da stabilizuje sisteme koji regulišu procese u telu.

Kada se ovi sistemi stabilizuju i uravnoteže, telo će početi da se leči prirodnim putem.

Ovo pomaže procesu gubitka težine tako što obezbeđuje zdravo okruženje u vašem telu. Kapsaicin stimuliše ceo organizam i povećava nivo energije.

Ova supstanca pomaže sistemu za varenje da poboljša proizvodnju pljuvačke i održava zdravlje creva. Telo tako može efikasno da apsorbuje hranljive materije i eliminiše toksine i nusproizvode metabolizma.

Dakle, možemo reći da kajenska paprika ima pozitivan uticaj na mršavljenje.

Kajenska paprika za zdrav digestivni sistem

Kapsaicin pomaže varenje. Prirodna reakcija na kajensku papriku u gastrointestinalnom traktu je proizvodnja hlorovodonične kiseline.

Njegova antibakterijska i antiseptička svojstva takođe pomažu u lečenju ulcerativnih sluznica želuca, kao i creva pogođenih kolitisom.

Vaš sistem za varenje radiće bolje ako redovno koristite kajensku papriku.

Kapsaicin protiv upale

Da li ste znali da zapaljenje može izazvati probleme u celom telu? Upala je prirodna reakcija koju telo koristi da se nosi sa patogenima, ranama i iritantima.

U većini slučajeva, zapaljenje će nestati prirodno kada iritant nestane ili rana zaceli.

Međutim, u nekim slučajevima telo ne može da izađe iz tog režima. Područja upale počinju da oslobađaju toksine koji oštećuju okolna tkiva.

Mnogi smatraju da redovna upotreba kapsaicina može ublažiti i akutnu i hroničnu upalu. Kapsaicin pomaže u smanjenju upale povećavajući cirkulaciju krvi u celom telu.

Kajenska paprika zapravo sadrži nekoliko jedinjenja koja utiču na cirkulatorni sistem.

Pojačana cirkulacija ubrzava izbacivanje toksina koji izazivaju upalu oko rana i infekcije. Slobodan protok krvi takođe isporučuje više kiseonika u tkiva, što još više pomaže procesu zarastanja.

Smanjenje upale pomaže kod brojnih zdravstvenih stanja. Hronična upala ima veze sa medicinskim stanjima kao što su visok krvni pritisak, osteoartritis, rak debelog creva, reumatoidni artritis, srčana oboljenja i Alchajmerova bolest. Ublažavanje upale može olakšati ova stanja.

Za one koji nemaju ove zdravstvene probleme, kajenska paprika je odlična mera prevencije.

Kajenska paprika protiv raka

Još jedna prednost za koju ste možda čuli je sposobnost kajenske paprike da se bori protiv raka.

Određene naučne studije pokazuju da upotreba kapsaicina može dovesti do toga da neke ćelije raka budu podvrgnute autodestrukciji, tj. nekoj vrsti ćelijskog samoubistva.

Inicijalna studija je otkrila da kapsaicin ima takav uticaj na ćelije raka prostate. Ta studija je pokrenula druga istraživanja koja bi trebalo da utvrde kakav je uticaj ove supstance na druge vrste raka.

Sve ovo je još uvek u ranim fazama proučavanja, ali prvi rezultati su obećavajući.

Kajenska paprika za srce

Kapsaicin, generalno, pomaže čitavom sistemu cirkulacije. Kapsaicin pomaže telu da reguliše krvni pritisak.

Može da smanji suženje krvnih sudova, poboljša zapreminu cirkulacije i može da spreči stvaranje krvnih ugrušaka.

Otkriveno je da je kapsaicin veoma koristan za zidove krvnih sudova jer promoviše regeneraciju novih ćelija u arterijama, venama i kapilarima. Ovo je važno jer održava krvne sudove elastičnim.

To znači da je manja verovatnoća da će vene „očvrsnuti“ i stoga će biti manje slučajeva ugrušaka i blokada. Sve ovo pomaže zdravlju srca.

Njegova antiinflamatorna svojstva takođe pomažu u smanjenju problema sa srcem.

Mnogi ljudi ga koriste kao prirodnu alternativu lekovima za krvni pritisak. Ipak, uvek se treba konsultovati sa lekarom pre kombinovanja kapsaicina i lekova za srce.

Mogući neželjeni efekti kapsaicina i interakcije sa lekovima

Pošto bi kajenska paprika mogla da pojača krvarenje tokom i nakon hirurškog lečenja, pametno je prestati da koristite kapsaicin kao prirodni tretman nekih 14 dana pre i posle planirane procedure.

Lekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi mogu da stupe u interakciju sa kapsaicinom i moraju se prestati sa njihovom upotrebom ako koristite kajensku papriku kao lek.

Zbog svoje ljutine, kapsaicin treba pažljivo konzumirati. Generalno, količina prisutna u uobičajenim obrocima je bezbedna za jelo, ali je povremeno povezana sa problemima sa varenjem kao što su gorušica, bol u stomaku ili dijareja.

Pročitajte: Koja hrana sakuplja kiselinu u želucu

Kad se koristi u obliku suplemenata, preporučljivo je uzimati najviše 3 grama dnevno. Kod prekomerne doze negativni efekti mogu uključiti nelagodnost u stomaku, prekomerno znojenje i crvenilo.

Konačno, ako vam se jave problemi poput bolova u zglobovima ili upalna reakcija, možda ste alergični na kapsaicin.

Zaključak

Kajenska paprika može da podrži vaše zdravlje na mnogo načina, ali naravno nije čarobni sastojak koji će rešiti sve vaše probleme.

Kapsaicin je povezan sa poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem, gubitkom težine, zdravljem creva.

Takođe stimuliše proizvodnju pljuvačke i digestivnih enzima i povećava dotok krvi u želudac. Ovo olakšava varenje i takođe može da izleči želudac od problema sa sluznicom.

Dalja istraživanja mogu pomoći u pronalaženju novih primena kajenske paprike u medicini.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *