Da bi se precizno odgovorilo na pitanje da li lubenica goji, neophodne se sve informacije i zanimljivosti vezane za ovu slasnu letnju namirnicu. Saznajte koliko kalorija ima lubenica, koje koristi imamo od njene upotrebe, da li je lubenica dijeta dobra ili loša za organizam itd. Otkrijte i kako da izaberete dobru lubenicu.

Da li je lubenica voće ili povrće?

Iako postoje neke nedoumice, lubenica se klasifikuje u porodicu tikvi i voće je. Neki povrtlari lubenicu (ili bostan) svrstavaju u povrće, zbog pojedinih karakteristika, ali nauka je po ovom pitanju ipak jasna.

Da li lubenica goji

Preciznije govoreći, plod lubenice sadrži semenke i razvija se iz cveta. To će vam reći botaničari kad treba da objasne zbog čega se lubenica svrstava u bobičasto voće.

Za šta je lubenica dobra?

Lubenica je veoma zdravo voće. Preporučuje se svima, a u nastavku saznajte za šta je to lubenica posebno dobra. Brojne su zdravstvene koristi lubenice, a kao najvažnije se izdvajaju:

 • odlično hidrira organizam,
 • donosi dobro pri saniranju upalnih procesa,
 • pomaže u očuvanju zdravlja srca,
 • otklanja bolove u mišićima,
 • idealna je za osobe sa bolestima bubrega,
 • pospešuje varenje,
 • preporučljiva je za osobe sa astmom,
 • pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska,
 • korisna za probleme sa kožom,
 • dobra je za zdrave kosti,
 • deo je mnogih dijeta za mršavljenje,
 • savetuje se dijabetičarima,
 • pojačava imuni sistem,
 • odlična je tokom trudnoće,
 • pomaže u lečenju papiloma,
 • smanjuje loš uticaj sunca,
 • povećava nivo energije,
 • može pomoći u zaštiti ćelija,
 • poseduje svojstva korisna u borbi protiv raka,
 • odlična je u eliminisanju problema sa desnima.

Dovoljno je da prođete kroz ovaj spisak i da vam postane jasno da treba da iskoristite par letnjih meseci kada su lubenice najbolje i da ih jedete redovno.

Da li je lubenica kalorična?

Lubenica sadrži preko 90% vode i na osnovu toga se da zaključiti da ima malo kalorija. Da li je zaista tako? Koliko tačno kalorija donesi parče lubenice?

Zbog svog ukusa i sposobnosti hirdiranja organizma, lubenica je odlična zamena za sve deserte tokom letnjih meseci. Lubenica srednje veličine, dimenzija 35 cm sa 18 cm sadrži oko 1250 kalorija. Dakle, ovo je iznos kalorija za celu lubenicu.

Ugljeni hidrati iz lubenice u najvećoj meri čine ovaj iznos kalorija. Ugljeni hidrati se odnose na prirodne šećere glukozu, saharozu i fruktozu. Oni su „krivci“ slasti lubenicu, ali pošto je malo tih ugljenih hidrata, oni nikako ne bi trebalo da utiču na nivo šećera u krvi.

Ako za primer uzmemo lubenicu gore iznetih dimenzija, jedno njeno parče donosi tek nekih 75-80 kalorija. Iznos kalorija koji sigurno ne krši ni pravila nekih rigoroznijih dijeta, a o koristima je već bilo reči.

Lubenica je niskokalorično voće, koje se preporučuje zbog svojih benefita po zdravlje.

Lubenica dijeta – magičan način za skidanje kilograma ili viralna glupost?

Sam termin „lubenica dijeta“ nagoni na razmišljanje i svima deluje nemoguće na prvu pomisao. Ako se tome doda da na Youtube možete naći na hiljade klipova slične sadržine, onda se zapitate da li je ovo neki virtuelni trend ili zaista funkcioniše.

Kratak rezime onoga što možete videti na Youtube!

Ukucajte lubenica dijeta (eng. watermelon diet) i bićete iznenađeni količinom klipova. Jednima je to bila zabava i samo su pokušavali da se takmiče koliko dana mogu izdržati a da jedu samo lubenicu, dok su drugi zabeležili rezultate u gubitku kilograma nakon što su 3 dana ili ceo vikend jeli samo lubenicu. Naravno, ima i onih ekstremnih, koji su čak tri nedelje, pa i ceo mesec navodno jeli isključivo lubenicu.

Čak stotine hiljade pregleda imaju klipovi u kojima se govori o „neverovatnim rezultatima“ nakon samo 3 dana na lubenica dijeti. Najčešće se spominje gubitak od par kilograma, pa se kao zaključak može izvući da je to moguć efekat nakon par dana ove dijete.

Kao novitet u poslednjih par godina, lubenica dijeta nema jasna pravila. Naprotiv, osim što se odmah da zaključiti da smemo da jedemo samo lubenicu, sve drugo je rezultat lične projekcije. Nije jasno ni koliko puta, niti koju količinu, niti kako jesti lubenicu. Zbog toga i svima vama ostavljamo slobodu da sami odredite kako ćete upravljati ovom dijetom.

Kako se došlo do ideje da lubenica može biti adekvatna za dijetu?

Pa, ima smisla. Pre svega, gledajte sve što lubenica daje, ne samo slasnu unutrašnjost. Kora lubenice je odličan izvor vlakana, a semenke imaju određenu količinu proteina. Na posletku, unutrašnjost će vas dovoljno hidrirati i dati likopen i L-citrulin, koji imaju izrazito dobar zdravstveni uticaj na organizam.

Da li je zdravo danima jesti samo lubenicu?

Koliko god ovo bio hit na društvenim mrežama sa hiljadama klipova u kojima se „zdravo“ smrša, ipak je ovakav način ishrane potencijalno štetan po zdravlje. Veliki deo lubenice (više od 9/10) je voda. Ono ostalo hranljivih materija i minerala nikako ne može biti dovoljno za jedan dan, a kamo li nedelju ili više.

Organizam zahteva mnogo više masti, ugljenih hidrata, proteina nego što bilo koja količina lubenica to može obezbediti. Ovo je toliko restriktivna dijeta da po mnogim osnovama nikako se ne sme preporučiti.

I da, verovatno ćete smršati na lubenica dijeti, ali ćete danima mučiti svoj organizam bez vitalnih hranljivih materija. Zbog toga se svakako savetuje da se samo zabave radi zadržite na klipovima o lubenica dijeti i da nijedan dan ne pokušavate sa ovako rigoroznim načinom ishrane.

Nekoliko je jasnih nedostataka lubenica dijete.

Prvo, ne stvarate nikakve zdrave navike, već gubite kilograme zbog ekstremno rigorozne ishrane. Kad se vratite svojim ranijim navikama, vratiće se i kilogrami koje ste izgubili tokom ishrane samo na lubenici.

Drugo, mono dijete, kao što je ova, nisu zdrave za organizam. Veliki je rizik od poremećaja krvnog pritiska i nivoa šećera. Ovo naročito može biti opasno kod osoba koje imaju nego bolestikao što je dijabetis.

Treće, ako vežbate tokom lubenica dijete, činite sebi kontra uslugu. Čak i da smanjite intenzitet treninga, ne unosite ni blizu dovoljnu količinu hranljivih materija i nećete moći da izdržite. Nivo energije će vam u danima tokom dijete ekstremno pasti. I nakon dijete ćete imati problem da povratite energiju na normalan nivo.

Četvrto, kod potpuno zdravih osoba, lubenica dijeta može da izazove glavobolju, mučninu, vrtoglavice i druga neprijatna stanja.

Iz rečenog vam je kristalno jasno da treba da zaobiđete lubenica dijetu. Ne postoji jednostavan način da u kratkom vremenskom periodu izgubite kilograme za trajno. Lubenica dijeta je samo jedna simpatična zamisao, virtuelna zabava, ali i potencijalna opasnost po zdravlje.

Lubenica za čišćenje organizma

Lubenica može biti dobar način da očistite organizam. Neće vas koštati mnogo, a uz to ćete i uživati u ukusu. Lubenica je super hrana u letnjim danima, jer pored isveženja nudi i brojne koristi.

Nekoliko je činjenica koje potvrđuju sposobnost lubenice u čišćenju organizma:

– Vlakna iz lubenice pomažu u čišćenju debelog creva.
– Lubenica je alkalna i kao takva smanjuje kiselost organizma i smanjuje toksičnost.
– Niskokalorična je i laka za varenje.
– Kalijum, koji obezbeđuje lubenica, može biti korisan za zdravlje bubrega.
– Lubenica pomaže u ublažavanju upalnih procesa, čime se redukuje toksično opterećenje organizma.

Kako odabrati dobru lubenicu?

Važno je naučiti koji su sve načini da se izabere dobra lubenica, kako bi se izbeglo bacanje novca, ali i nepotrebno nošenje ne malog tereta. Pored standardne priče o kuckanju i ovakvom ili onakvog zvuk, koji treba da proizvede slasna lubenica, postoji još nekoliko jasnijih načina za izbor.

Kako odabrati dobru lubenicu

Upoznaću vas sa načinom na koji lično biram lubenice.

Prvo, ne biram ni najmanje ni najveće lubenice, već one između 5 do 7 kg. Oblik lubenice treba da bude loptastiji. To su tzv „devojčice“. Za razliku od izduženih „dečaka“ lubenica, okruglastije su slađe.

Drugo, važno mi je da lubenica ima peteljku i koji list. Jednostavno ih osmotrim i ako primetim da su se osušili, idem dalje. Sveža peteljka i još više list kazuju i da je lubenica skoro ubrana.

Treće, izuzetno mi je bitno da je lubenica simetričnog oblika. To govori da je tokom razvoja imala dovoljno svetlosti i vlažnosti. Ako se vide odsupanja od simetrije, najčešći uzrok je nedostatak vode i svetlosti što uzrokuje i manju slast lubenice.

Četvrto, lubenica treba da ima trag na onoj strani na kojoj je ležala tokom rasta. Boja tog svetlijeg dela treba da bude tamna nijansa žute. Ako vidite da je bela ili svetlo žuta, zaobiđite tu lubenicu, jer je ubrana nezrela.

Peto, dođe red i na kuckanje po lubenici. Teško je opisati kako to zvuči super slasna lubenica, ali sigurno nije zrela ako zvuk pri kuckanju bude tup.

Ja nikad ne kupujem lubenicu na parče, ali ako to radite, onda pogledajte kakve su sumenke. Bele semenke govore da lubenica nije zrela, a ako su onako odvojene, onda se radi o prezreloj lubenici.

Dakle, ne uzimajte bilo koju ili lubenicu koju vam prodavac nametne. Ako i uzmete nedovoljno zrelu lubenicu, možete je ostaviti 2-3 dana na sobnoj temperaturi da dozri. Ipak, izdvojite minut-dva i izaberite najbolju. Potop tek sledi pravo uživanje.

Lubenica u hrono ishrani

Bez namere da bliže ulazimo u pravila hrono dijete, ukazaćemo samo na mogućnost konzumiranja lubenice. Ako želite da se bliže uputite u hrono dijetu, pročitajte: „Hrono dijeta za savršenu liniju

Naime, hrono dijeta je restriktivna po pitanju nekih namirnica. Radi se o namirnicama sa visokim glikemijskim indeksom. Iako je voće i zdravo i preporučljivo ako želimo da smršamo, ipak hrono dijeta ne dozvoljava upotrebu nekog voće. Grožđe, neke vrste breskvi, dinje i lubenice treba izbegavati tokom hrono dijete.

Naglašavamo da ovo važi samo za hrono dijetu.

Hteli ste da znate da li lubenica goji

Nakon pročitanog vam je verovatno već jasno, ali da budemo kratki, odgovor je NE. Naravno, lubenica ne goji. Iako smo sa svih strana bombardovani podacima kako sve namirnice goje, pa treba uzimate ove ili one suplemente, nema istine u tvrdnji da lubenica goji.

Glikemijski indeks lubenice je nešto veći nego li kod drugog voća, pa se ne preporučuje u nekim rigoroznijim dijetama. Međutim, zbog svog sastava i svojstva osvežavanja, lubenicu možete konzumirati tokom cele sezone, čak i ako ste na dijeti (izuzev hrono dijete).

Slast lubenice tj. šećer je osnovni uzrok zbog koga se postavlja pitanje da li lubenica goji. I naravno, postoje ekstremna mišljenja koja tvrde da i prirodni šećer koji se nalazi u voću treba maksimalno izbegavati, ali lično to ne podržavam. Prirodni šećer je upakovan sa mnogo korisnih komponenti, kao što su vitamini, minerali, vlakna, antioksidanti i još mnogo toga, pa voće mora da nađe svoje mesto u svakodnevnoj ishrani.

Važno je naglasiti i da su eksperimenti kao što je dijeta sa lubenicom prilično velika glupost, koja može naneti dosta štete. Izbegavajte takve kvazi dijete, šta god da čujete o njima na društvenim mrežama.

Lubenicu, tokom sezone, slobodno uzimajte onoliko koliko poželite.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *