Znam da ga mnogi ne vole, ali ja apsolutno obožavam beli luk i često ga koristim u kuhinji.

Dobra vest za mene i ostale ljubitelje belog luka je da ne samo da je odličnog ukusa, već je zaista koristan za naše zdravlje.

Postoje istorijski dokazi da se beli luk koristi u medicinske svrhe hiljadama godina. Stari Egipćani, Grci i Vavilonci su koristili njegova prirodna lekovita svojstva.

Beli luk kao lek

Moderna istraživanja potvrđuju da je beli luk izuzetno zdrav. Višestruko je koristan, od zdravlja krvnih sudova do jačanja imunološkog sistema, a može vam čak i pomoći da živite duže.

Mnoga lekovita svostva belog luka potiču od moćnog hemijskog jedinjenja poznatog kao alicin. Alicin je ono što daje jedinstveni miris belom luku.

Kada pojedete glavicu belog luka (ili dve) unosite alicin u telo gde on deluje na brojne korisne načine o kojima će biti reči kasnije u članku.

Beli luk kalorije i nutritivna vrednost

Jedan čen belog luka ima samo 4 kalorije. Ili kako naša tablica kalorija kaže, glavica od 45 grama ima 60 kalorija.

Sadrži vitamine C i B6, kao i zdravu dozu mangana, selena, kalcijuma, bakra i kalijuma.

Beli luk sadrži i moćne prirodne antioksidante koji nas štite od bolesti izazvanih oksidativnim stresom i mogu čak da ublaže neke od znakova starenja.

Beli luk za pritisak

Nekoliko studija je pokazalo da beli luk može značajno da snizi krvni pritisak kod ljudi koji pate od hipertenzije.

Jedna studija objavljena 2013. je zapravo pokazala da je ekstrakt belog luka uzet u dozama od 600 do 1500 mg podjednako efikasan kao i često propisani lek za krvni pritisak Atenolol.

Doze korišćene u ovim eksperimentima bile su prilično visoke. Da biste dobili ekvivalentnu količinu alicina iz svežeg belog luka, morali biste da konzumirate najmanje 4 čena belog luka svakog dana.

Beli luk za holesterol

Drugi način na koji ekstrakt belog luka i sam svež beli luk mogu imati koristi za nas je smanjenje nivoa lošeg (LDL) i ukupnog holesterola. Nekoliko studija je pokazalo da ekstrakt belog luka može smanjiti holesterol za 10 do 15%.

Ovi rezultati su naveli istraživače da veruju da bi ekstrakt belog luka mogao da se koristi kao prirodni tretman za ljude sa povišenim vrednostima holesterola.

Beli luk za čišćenje krvnih sudova

Nedavne studije su pokazale da ekstrakt belog luka može da preokrene štetu uzrokovanu arterijskim nagomilavanjem plaka (ateroskleroza).

Jedna takva studija uključivala je 55 pacijenata sa metaboličkim sindromom i različitim stepenom nakupljanja plaka u arterijama.

Nakon tretmana sa 2400 mg ekstrakta belog luka svaki dan tokom godinu dana, pacijenti su doživeli značajna poboljšanja uključujući smanjen nivo plaka i sporiju progresiju oboljenja.

Protiv prehlade

Dobre vesti za sve one koji pate od dosadnih i iscrpljujućih sezonskih prehlada. Prema istraživanju, beli luk može sprečiti prehladu ili pomoći u ublažavanju simptoma prehlade.

Za sta je dobar beli luk

U jednom ispitivanju 146 dobrovoljaca je lečeno ekstraktom belog luka ili placebom tokom 3 meseca između novembra i februara.

Oni koji su dobijali ekstrakt belog luka su se ređe prehlađivali, a sama bolest je kraće trajala.

Beli luk za imunitet

Beli luk može pomoći u jačanju imunološkog sistema omogućavajući mu da se zaštiti od raka i drugih bolesti.

In vitro studije su pokazale da beli luk može da uništi ćelije raka, dok kliničke studije pokazuju da su oni koji jedu beli luk manje izloženi riziku od raka želuca i debelog creva.

Jedna studija koja je uključivala 50 pacijenata sa neoperabilnim karcinomom otkrila je da se njihov imuni sistem poboljšao nakon uzimanja ekstrakta belog luka u periodu od 6 meseci.

Mršavljenje

Ne očekujte dramatična poboljšanja ili brze gubitke težine. Postoje dokazi da ova biljka može pomoći ljudima da izgube težinu i smanje BMI.

Jedna studija objavljena 2012. godine pokazala je da 80 mg ekstrakta belog luka dnevno pomogla učesnicima da izgube težinu tokom perioda od 12 nedelja.

Pre nego što se previše uzbudite, treba napomenuti da je gubitak težine bio veoma mali. Zapravo je iznosio samo 240 grama nedeljno tokom trajanja studije.

Poboljšane atletske performanse

Prema istoričarima, beli luk se zapravo koristio u staroj Grčkoj i Egiptu za poboljšanje snage i izdržljivosti radnika.

Moguće je da može pomoći u poboljšanju nivoa energije i atletskih performansi, ali rezultati istraživanja su pomešani.

Jedna studija je pokazala da je beli luk podigao nivo vežbanja osoba sa srčanim oboljenjima, dok druga studija u kojoj su učestvovali profesionalni biciklisti nije pokazala takve efekte.

Detoksikacija

Beli luk može pomoći vašem telu da se oslobodi štetnih toksina. Jedna studija je analizirala efekte visokih doza ekstrakta belog luka sa visokim količinama alicina na toksičnost izazvanu teškim metalima kod zaposlenih u fabrici akumulatora.

Uzimanje ekstrakta belog luka smanjilo je nivoe toksina u krvi za oko 19%, a učesnici su takođe iskusili manje negativnih simptoma povezanih za poslom, kao što su glavobolje i povišeni krvni pritisak.

Moćan antioksidans

Antioksidansi su veoma važni da obezbede dobro zdravlje i da zaštite naše telo od oksidativnih oštećenja izazvanih štetnim slobodnim radikalima. Oksidativni stres je odgovoran za niz ozbiljnih bolesti i takođe ubrzava proces starenja.

Postoje dokazi da ekstrakt belog luka može pomoći da se preokrene ovo oštećenje, kao i da zaštiti telo od oksidativnog stresa.

Istraživanja sugerišu da ova antioksidativna svojstva mogu zaštititi mozak od degenerativnih bolesti kao što su demencija i Alchajmerova bolest.

Beli luk i prostata

Neke preliminarne studije su pokazale da beli luk može koristiti muškarcima koji pate od uvećane prostate.

Jedna studija je pokazala da je ekstrakt belog luka pomogao u smanjenju veličine prostate, kao i smanjenju povezanih simptoma poput urinarnih problema.

Beli luk zdravlje

Iako ovo istraživanje obećava, potrebno je još studija da bi se videlo da li beli luk zaista može da pomogne u lečenju problema sa prostatom.

Koliko belog luka mogu jesti dnevno?

Ne postoji preporučena doza, ali ga treba jesti umereno kako bi se izbegli neki od efekata prekomerne konzumacije, kao što su mučnina i povraćanje.

Navodno, najmanje jedan čen svežeg belog luka dnevno (4 g) je koristan za zdravlje.

Takođe treba reći da se efekti smanjuju ako se beli luk kuva ili prži. Procenjuje se da kuvani beli luk gubi i do 90% svojih zdravih svojstava, pa ga je najbolje jesti sirovog.

Beli luk neželjeni efekti i mere predostrožnosti

Nema ozbiljnih neželjenih efekata povezanih sa belim lukom.

Mogući manji neželjeni efekti uključuju nadimanje, loš telesni miris, uznemireni stomak i loš zadah.

Pošto beli luk može da razblaži krv, ne treba ga uzimati sa lekovima za razređivanje krvi ili u nedeljama pre operacije.

Kao i za svaki biljni lek, uvek postoje mogući rizici, pa se konsultujte sa svojim lekarom ako imate bilo kakvih nedoumica.

Na kraju, dajemo vam jedan savet.

Kako se rešiti zadaha od belog luka?

Koliko god da perete zube, beli luk i njegov miris neće nestati jer dolazi iz vazduha koji izdišete, odnosno iz pluća. Srećom, na raspolaganju je nekoliko opcija:

Sirova hrana smanjuje zadah od belog luka. Jedite sirove jabuke, peršun, spanać i/ili nanu.

Sok od limuna ili zeleni čaj takođe mogu smanjiti zadah od belog luka.

Hrana ili pića sa visokim sadržajem vode i/ili masti takođe pomažu u smanjenju neprijatnog mirisa u dahu nakon što pojedete beli luk.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *