Kinoa seme: lekovita svojstva, kalorije, priprema, recepti

Ako ste se u poslednje vreme posetili prodavnicu zdrave hrane, verovatno ste naišli na proizvod poznat kao kinoa (quinoa).

Bez obzira da li ste neko ko pokušava da se pridržava dijete bez glutena, ili ste vegetarijanac u potrazi za potpunim proteinom, kinoa bi mogla biti odgovor za vas.

Da li je kinoa žitarica?

Kinoa je zvanično je poznata kao „pseudožitarica“ jer veoma podseća na žitarice, ali je zapravo seme biljke koja je veoma slična spanaću.

Imajući to u vidu, mnogi ljudi se odlučuju da je koriste kao žitaricu u kuvanju. I obično se nalazi u receptima koji su osmišljeni za ljude koji pokušavaju da se hrane bez glutena.

Kinoa seme

Kinoa se tradicionalno jela u andskom regionu Južne Amerike (Peru, Kolumbija, Bolivija i Ekvador), gde je uzgajana još pre nekoliko hiljada godina.

Kada se zrno požnje, ima prirodni premaz koji ga štiti od insekata i koji treba ukloniti. Ovaj premaz je gorkog ukusa jer sadrži saponine.

Ali kada se ukloni, kinoa ima blagi ukus orašastih plodova i lagana je i mekana kao dobro kuvani pirinač.

Kinoa kalorije i nutritivna vrednost

Jedan od razloga zašto je kinoa tako popularna hrana je zbog njene visoke nutritivne vrednosti.

Ima isti nivo ugljenih hidrata koji biste našli u većini žitarica, ali je bogata proteinima i nutricionisti je smatraju potpunim proteinom.

100 grama kinoe, kuvane samo u vodi, sadrži:

Pored toga, kinoa je bogata vitaminima B1, B2, B6 i B9, kao i gvožđem, magnezijumom, fosforom i cinkom.

Dakle, kada uporedite nutritivnu vrednost kinoe sa drugim žitaricama, ona ima približno isti broj kalorija, ali mnogo više vitamina i minerala.

Kinoa lekovita svojstva

Kinoa seme se dugo koristilo kao primarni oblik ishrane u mnogim civilizacijama. Bilo je zapravo poznato kao „zlato Inka“ zbog toga koliko je bilo moćno i neophodno za njihov način života.

Danas slobodno možemo reći da je kinoa superhrana u pravom smislu te reči.

Postoji više zdravstvenih prednosti dodavanja kinoe vašoj ishrani.

Kinoa ne sadrži gluten

Za većinu ljudi primarna korist je to što zamenjuje tradicionalne žitarice, posebno pšenicu.

Poslednjih godina sve više ljudi postaje netolerantno na gluten. I postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to da eliminisanje glutena iz vaše ishrane može pomoći da eliminišete bol i upalu.

Dakle, ako tražite najlakši način da uklonite gluten iz svog života, onda jednostavno probajte kinoa seme.

Smanjuje stres i bol

Ako ste neko ko pati od mnogo stresa, napetosti, bola ili migrenskih glavobolja, onda bi vam kinoa mogla pomoći.

Ovo seme sadrži visok procenat vaših dnevnih potreba za riboflavinom i magnezijumom, koji mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i ublažavanju napetosti koja uzrokuje glavobolju.

Mnogi ljudi koji pate od migrene otkrili su da je dodavanje kinoe ishrani smanjilo njihovu zavisnost od lekova.

Kinoa i dijabetes

Kinoa je odlična za one koji imaju dijabetes. Lakše se vari od pšenice i ima nizak glikemijski indeks, pa ne podiže nivo šećera u krvi tako dramatično.

Glikemijski indeks je mera koliko brzo hrana podiže nivo šećera u krvi.

Kinoa za mršavljenje

Da budem iskren, kinoa ne pomaže direktno da izgubite težinu, ali vam znatno olakšava proces mršavljenja.

Bogata vlaknima i proteinima, kinoa je korisna za održavanje sitosti tokom dužeg vremena.

Proteini i dijetetska vlakna zahtevaju više vremena za probavu, pa tako izbegavate nepotrebno grickanje između obroka. Osim toga, vlakna podržavaju zdravlje creva.

To je razlog zašto ljudi koji žele da smršaju koriste kinou u svojoj ishrani.

Kinoa smanjuje holesterol

Preliminarne studije pokazuju da dodavanje kinoe vašoj ishrani značajno snižava holesterol.

Žene sa prekomernom težinom koje su jele jednu malu porciju kinoe dnevno su smanjile ukupan holesterol, LDL i trigliceride.

Takođe su povećale antioksidativnu moć svog tela, verovatno zato što je ovo seme prepuno fitohemikalija koje se bore protiv slobodnih radikala.

Kinoa priprema

Mnogi ljudi zaziru od nove hrane jer ne znaju kako da je pripreme. Ali ako umete da skuvate pirinač, možete da pripremite i kinou.

Važno je da isperite kinou pre nego što je kuvate, kako biste bili sigurni da je čista, ali i da biste uklonili gorki premaz koji može da ostane na semenu.

Kinoa koju kupite u prodavnicama bi trebalo da ima to već uklonjeno, ali i dalje može poboljšati ukus ako je još jednom isperite.

Što se tiče kuvanja kinoe, možete je jednostavno skuvati kao pirinač. Pustite da provri, a zatim kuvajte deset do petnaest minuta.

Kinoa recept

Slično kao i kuvanje testenine, moraćete da odlučite koliko je dobro kuvanu volite, pri čemu neki ljudi vole da je „al dente“ ili čvrsta, dok je drugima draže da bude pahuljasta, odnosno mekša.

Šta ćete uraditi sa njom nakon što je kuvana zavisi od vas. Možete je koristiti u supama ili čorbama, baš kao što biste koristili pasulj, pirinač ili povrće. Ili možete dodati povrće da biste napravili neku vrstu paelje ili pilava.

Mnogi takođe vole da jedu kinou kao poslasticu, pa joj dodaju med ili braon šećer i jedu je za doručak.

Kinoa recepti

Kupili ste seme kinoe i ne znate šta da radite s njim? Evo nekoliko recepata koji će je pretvoriti u zdrav doručak.

Kinoa recepti za doručak

Predstaviću vam dva recepta koje često spremam, ne samo zato što su zdravi već su i veoma ukusni i uživam i u njima.

Prvi je za ljude koji više vole slatko, a drugi za one koji više vole da započnu dan nečim pikantnijim.

Kinoa sa crnom čokoladom

Oval recept za doručak je neverovatno jednostavan. Za pripremu je potrebno samo 7 sastojaka i 30 minuta vašeg vremena.

Sastojci:

  • 1 šolja nekuvane bele kinoe
  • 2 šolje mleka
  • 1 prstohvat morske soli
  • 2 kašike kakao praha
  • 2-3 kašike meda
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 3-4 kockice crne čokolade
Temeljno isperite seme. Zagrejte mali tiganj na srednjoj vatri. Kada se zagreje, dodajte ispranu, oceđenu kinou i mešajte 2-3 minuta da voda ispari.

Dodajte mleko i prstohvat soli i promešajte. Pustite da provri na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20-25 minuta bez poklopca, povremeno mešajući.

Potrebno je da smesa lagano krčka tokom kuvanja, pa ako primetite da je prestalo da ključa pojačajte malo vatru.

Kada se tečnost upije i kinoa omekša, sklonite sa vatre i dodajte kakao prah, med i vanilu. Promešajte da se sjedini i narendajte crnu čokoladu preko.

Probajte i prilagodite ukus po potrebi. Dodajte malo više mleka ako više volite ređu teksturu. Ja volim da dodam više kakao praha i med za intenzivniji ukus čokolade.

Ovaj kinoa doručak je najbolje pojesti dok je svež. Ali ako napravite veću količinu, možete višak sačuvati u frižideru 2-3 dana. Pri upotrebi ga samo ponovo zagrejte u šerpi uz dodatak mleka kako biste biste vratili vlagu.

Kinoa sa keljom

Sastojci:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 šolja očišćenog i grubo iseckanog kelja
  • ½ šolje unapred pripremljene kuvane kinoe
  • 1 samleven čen belog luka
  • ¼ kašičice kajenske paprike
  • 6 čeri paradajza isečenih na pola
  • 2 struka sitno isečenog mladog crnog luka
  • 1 kašičica crvenog vinskog sirćeta
  • 2 kašike rendanog kačkavalja
  • 1 poširano jaje (ili jaje na oko)
Zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u tiganju. Dodajte kelj, začinite prstohvatom soli i dinstajte oko jedan minut.

Dodajte mleveni čen belog luka i kajensku papriku i dinstajte još 30 sekundi, ili dok beli luk ne zamiriše, ali da ne porumeni. Dodajte kuvanu kinou i dinstajte još jedan minut.

Dodajte čeri paradajz, mladi luk i sirće i sklonite sa vatre. Promešajte da se sjedini i eventualno dodajte malo soli da biste prilagodili jelo svom ukusu.

Za serviranje stavite smesu na tanjir, preko narendajte kačkavalj, a na vrh stavite poširano jaje.

Ukoliko ne volite ljutu hranu, možete iz recepta izbaciti kajensku papriku.

Potrebno vam je desetak minuta da napravite ovaj zdrav i zasitan doručak sa kinoom.

Bez obzira da li ste neko ko je alergičan na gluten ili samo želite da se zdravije hranite, kinoa je pravi izbor za vas. Malo je namirnica na svetu koje su tako svestrane i nutritivno vredne kao kinoa seme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.