Pasulj je mnogima omiljena namirnica i česta na našim trpezama, a sigurno većina ne zna da li sadrži gluten i može li biti opasan po zdravlje. Saznajte i koliko kalorija vam obezbeđuje pasulj i oko čega treba da vodite računa pri izboru.

Čorbast ili prebranac, pasulj često vezujemo za tradicionalnu srpsku kuhinju i ponosimo se njime. Moderno vreme je dovelo sa sobom i upoznavanja drugih kuhinja, pa se tako pasulj sve više koristi u salatama, humusu ili sklopu nekih meksičkih specijaliteta.

Pasulj kalorije

Ovde nam je cilj da odgovorimo na najčešća pitanja osoba koje su na nekoj od dijeta za mršavljenje ili pak planiraju da otpočnu sa dijetom. Pošto neke dijete zahtevaju upotrebu namirnica bez glutena, kao važno pitanje se postavlja da li pasulj sadrži gluten. Osim toga, bitno je znati kakav je sastav pasulja i koliko kalorija ima. Saznajte odgovore u nastavku.

Osnovne prednosti upotrebe pasulja

Jedna od osnovnih prednosti koje se vezuju za pasulj je njegova sposobnost da nas zasiti. Pasulj omogućava veću dozu energije zbog prisustva solidnih količina proteina i ugljenih hidrata u sebi.

Ne radi se o skupoj namirnici, pa je zbog toga pasulj svima dostupan. Cene se se tokom 2022. godine kretale od 300 dinara do 600 dinara u zavisnosti od vrste, kvaliteta i lokacije.

Naravno, ako niste u mogućnosti da sami spremate pasulj, ostaje vam mogućnost kupovine pasulja u konzervi. Tu imate zaista različite opcije, od najjednostavnijeg do pasulja sa čili ili kari sosevima. Cene se kreću oko 200 dinara po konzervi. Takođe, mnogi restorani imaju u svojoj ponudi jela sa pasuljem.

Primena pasulja je mnogostruka. Od supa i čorbi, preko čuvenih soseva i humusa, pa sve do slatkih poslastica je raspon mogućnosti za pripremu pasulja. Kod nas je svakako najčešća čorba sa pasuljem, koja se takođe može spremati na različite načine.

Od najveće važnosti je to što se radi o izrazito zdravoj namirnici. Pasulj omogućava dovoljnu količinu vlakana, antioksidanasa, vitamina i minerala. Zbog svoji zdrvastvenih prednosti, preporučuje se redovna upotreba pasulja.

Sastav pasulja i kalorije

Pasulj je namirnica koja je veoma bogata hranjivim materijama i sadrži nekoliko esencijalnih vitamina i minerala. Navešću neke: vitamin B, gvožđe, bakar, mangan, molibden, magnezijum, kalijum i dr. Uz to, pasulj ima veoma mali sadržaj trans masti i holesterola.

Zbog svog izuzetno zdravog sastava, preporučuje se upotreba 250 do 300 grama pasulja na nadeljnom nivou. To iznosi oko 350kalorija.

Nije lako precizno odrediti broj kalorija, zbog vrste pasulja i načina na koji se sprema. Uopšteno govoreći, 100 grama pasulja sadrži oko 120 kalorija.

Naša tradicionalna jela od pasulja (čorbast pasulj i prebranac) zbog drugih visokokaloričnih sastojaka u sebi mogu po jednoj porciji da sadrže i do 400 kalorija. S druge strane, sosevi, salate i humus sa pasuljem su još kako preporučljivi i kada ste na dijeti. Ovo je osnovni razlog zbog koga treba da proširite spisak jela sa pasuljem kao osnovnom namirnicom.

Šta je gluten i da li ga ima u pasulju?

Gluten je vrsta proteina koju sadrže proizvodi od žitarica. Zadatak mu je da održi konzistentnost žitarice. Glutena ima i u integralnim žitaricama. Naravno da i veliki broj preraženih namirnica sadrži gluten. Pojavljuje se u namirnicama i zbog aroma ili aditiva.

Da li pasulj ima gluten

Pasulj u svom prirodnom stanju ne sadrži gluten. Dakle, pasulj jeste namirnica koja se može koristiti na dijetama bez glutena, a i preporučuje se osobama netolerantnim na gluten. Ipak, trebate biti svesni da pasulj koji kupite negde u marketu može imati gluten, pa bi dobro bilo da ga nabavljate direktno od poljoprivrednika, koji su vodili računa da pasulj tokom sušenja i dalje obrade ne dolazi u kontakt sa namirnicama koje sadrže gluten.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *