Limfna drenaža specifično deluje na vaš limfni sistem.

Limfni sistem je deo imunološkog sistema vašeg tela i pomaže u borbi protiv infekcije. Sama limfa je bistra, blago žuta tečnost.

Limfa se kreće kroz limfni sistem na sličan način na koji krv teče u venama. Može se reći da krv donosi hranjive materije, a limfa „iznosi smeće!“

Krajnici, slezina i timus su deo ovog izuzetnog sistema koji je dizajniran da pomogne da se telo oslobodi toksina, viška tečnosti između vaših ćelija i drugog neželjenog materijala kao što su virusi, bakterije, pa čak i ćelije raka.

sta je limfna drenaza

U vašem telu postoji preko 600 limfnih čvorova sa najvećim grupama u predelu vrata, pazuha i prepona.

Imate oko duplo više limfnih sudova nego krvnih sudova u vašem telu. Međutim, za razliku od krvi, koju pumpa vaše srce, limfni sistem nema pumpu. Takođe, limfa teče samo u jednom smeru – prema vašem vratu.

Dakle, kako limfa postiže ovaj uzlazni uspon bez ugrađene pumpe? Kontrakcija glatkih mišića u zidovima limfnih sudova kao i kontrakcija naših skeletnih mišića kada se krećemo su odgovorni za pomoć limfi da održi uzlazni tok.

Ponekad je tok limfe spor ili su čak limfni sudovi začepljeni, pa vaše telo nije u stanju da se dobro detoksikuje. U tom slučaju limfna drenaža može biti spasonosna.

Šta je limfna drenaža?

Limfna drenaža je tretman terapijske masaže. Masaža koristi veoma lagan pritisak i duge, nežne, ritmičke poteze kako bi se povećao protok limfe i smanjili toksini u vašem telu.

Sama tehnika je veoma lagana i veoma opuštajuća, sastoji se od blagih poteza po koži sa dubljim radom na limfnim čvorovima, posebno kada se radi limfna drenaža stomaka.

Jedan tretman može trajati između trideset minuta do dva sata u zavisnosti od toga da li terapeut cilja samo jedan određeni deo tela ili se radi limfna drenaža celog tela.

Limfna drenaža – prednosti

Detoksikacija

U današnjem svetu hemikalija, toksina i zagađivača, našim telima je potrebna sva pomoć koju mogu da dobiju da bi se detoksikovali i oslobodili nas ovih štetnih proizvoda.

Ne samo da smo bombardovani otrovima, već smo sada suočeni sa efektima elektromagnetnih polja koje ne možemo da vidimo, ali koji nas duboko pogađaju.

Od vazduha koji udišemo, hrane koju jedemo, vode koju pijemo, pa čak i kozmetike i proizvoda za ličnu negu, bukvalno plivamo u otrovima.

Glavni putevi detoksikacije su jetra, bubrezi, debelo crevo, pluća, koža i limfni sistem. Podrška ovim putevima je najbolji način da se očisti telo preopterećeno zagađivačima.

A povećanje protoka i uklanjanje toksina kroz limfnu drenažu je odličan dodatak rutini detoksikacije.

Pored opšte detoksikacije, postoji nekoliko disbalansa i bolesti kojima može pomoći ova terapijska masaža.

Ublažavanje bola

Stimulisanje limfnog toka dovodi do smanjenja prisustva inflamatornih agenasa u mekim tkivima, čime se smanjuje zapaljenje i ublažava bol.

Limfna drenažna za celulit

Celulit je koncentrisana kolekcija masnih ćelija i vezivnog tkiva, tačno ispod površine kože.

Manuelna limfna drenaža pomaže u smanjenju ovog nakupljanja povećanjem cirkulacije i pomeranjem limfe, pomažući vašem telu da se oslobodi toksina koji se nakupljaju u masnim ćelijama.

Limfna drenaža za mršavljenje

Ovaj tretman može podstaći gubitak težine, jer poboljšanje limfnog sistema ubrzava metabolizam, što vam pomaže da efikasnije sagorevate kalorije.

Limfna drenaža stomaka

Područje stomaka je bogato limfnim sudovima i začepljenje u njima može izazvati simptome kao što su zatvor, nadimanje i otok.

limfna drenaza stomaka

Dakle, može vam pomoći za zdravlje creva i celukupnog sistema za varenje.

Hormonska neravnoteža

Hemikalije koje se nalaze u našem svakodnevnom okruženju ometaju naše hormonske sisteme. One imitiraju hormone i izbacuju endokrini sistem iz ravnoteže.

Efekti limfne drenažne masaže mogu pomoći telu da očisti endokrine disruptore i ponovo uspostavi prirodnu ravnotežu hormona.

Smanjivanje otoka

Limfni sistem je odgovoran za sakupljanje i uklanjanje viška tečnosti između ćelija. Otok usled zadržavanja tečnosti može se znatno poboljšati ovom vrstom terapije.

Limfna drenaža masaža se često koristi za smanjenje otoka u rukama ili nogama zbog akumulacije limfne tečnosti.

Limfedem

Početni simptomi limfedema su slični običnom edemu. Međutim, limfedem je stanje u kome se tečnost bogata proteinima skuplja u tkivu.

Tokom normalne cirkulacije, molekuli proteina napuštaju arteriole i ulaze u intersticijske prostore (prostor između ćelija).

Zatim se ova tečnost bogata proteinima reapsorbuje u limfnim sudovima i cirkuliše kroz limfni sistem, filtrira se preko limfnih čvorova i na kraju se limfna tečnost vraća u krvotok.

limfna drenaza limfedem

Međutim, kompromitovani limfni sistem možda neće moći da ponovo apsorbuje ovu tečnost. Proteini privlače vodu, tako da što je duže potrebno limfnom sistemu da ispumpa ovu tečnost bogatu proteinima javlja se veći otok.

Limfedem je bolest i ako se ne leči, ima ozbiljan negativan uticaj na zdravlje. Ako se ne kontroliše, otok usled limfedema može da se enormno poveća.

Na kraju otečeno tkivo postaje fibrotično, odnosno stvrdnjava, dodatno smanjujući funkcionisanje limfe. U ekstremnim slučajevima, lekari predlažu amputaciju zahvaćenog ekstremiteta.

Prihvaćeno lečenje limfedema je kompleksna dekongestivna terapija koja se sastoji od limfne drenaže, previjanja zahvaćenog ekstremiteta, vežbanja i besprekorne nege kože.

Proširene vene

Ovi ružni natečeni i uvrnuti krvni sudovi su uzrokovani nakupljanjem krvi u venama i na kraju dovode si oštećenja zidova krvog suda. Do proširenih vena može doći kada sedite ili stojite tokom dužeg vremenskog perioda.

Lagani potezi u limfnoj drenažnoj masaži su idealni za poboljšanje protoka i krvi i limfe i smanjeje simptoma proširenih vena.

Povrede mekih tkiva

Limfna masaža može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju bolova kod povreda mekih tkiva (uganuća, istegnuća).

Dok limfna drenaža možda neće ubrzati zarastanje pokidanog ligamenta ili tetive, ona će ublažiti otok koji prati ovakve povrede.

Stres, depresija i umor

Limfna drenaža je jedan od pristupa za smanjenje stresa, anksioznosti, depresije i umora koji su povezani sa telom preopterećenim otrovima.

Limfna drenaža kontraindikacije

Postupak limfne drenaže ne treba sprovoditi kada je u telu akutni inflamatorni proces. Takva masaža će imati blagotvorno dejstvo tek nakon akutne faze bolesti.

Ova masaža je kontraindikovana kod brojnih bolesti. U nekim slučajevima, takav postupak lečenja ne samo da neće doneti koristi, već i štetno uticati na telo.

Bolesti kod kojih se nije moguće podvrgnuti proceduri limfne drenaže:

  • Onkološke bolesti
  • Bolesti kardiovaskularnog sistema
  • Sklonost krvarenju
  • Dijabetes melitus
  • Hronična bubrežna insuficijencija

Zaključak

Limfna drenaža je odličan terapeutski tretman. Ona je korisna za ljude koji često obolevaju ili imaju oslabljen imuni sistem.

Ovaj tretman podiže sposobnost imunog sistema da se bori protiv bolesti i stvara opšti osećaj vitalnosti. A kada je naš imuni sistem zdrav, naša tela su takođe zdrava.

Limfna drenaža je takođe odlična za ljude koji žele da smršaju, za osobe koje se bore sa celulitom, sportskim povredama, emocionalnim problemima, nedostatkom energije ili stresom.

Na kraju, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za vaš limfni sistem je da budete aktivniji. Čak i najmanja aktivnost će pomoći da podstakne protok limfe i poboljšate vaše zdravlje.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *