Zdravlje creva je opšti izraz koji se odnosi na stanje zdravlja vašeg sistema za varenje. Digestivni trakt ima delikatnu ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje pomažu u podršci imunom sistemu. Ta zajednica mikroorganizama naziva se crevna flora.

Neki od živih mikroorganizama u crevima, poznati i kao mikrobi, mogu da izazovu bolest. Drugi su dobre bakterije i one su važne za vaše zdravlje. Dobre bakterije u crevima pomažu da se one druge, loše bakterije drže pod kontrolom.

Zdravlje creva

Zato je važno imati dobar balans. Poremećaji u crvenoj flori mogu da se dese od uobičajenih stvari kao što su nepravilna ishrana ili upotreba antibiotika.

Imati dobre bakterije u odgovarajućim količinama nije važno samo za funkcionisanje creva. To može biti važno i za vaše opšte zdravlje.

Dobra vest je da su poboljšanja zdravlja creva moguća sa promenama u ishrani i načinu života. Nastavite sa čitanjem da biste saznali više.

Šta će se desiti ako vaša crevna flora nema izbalansiran odnos mikroorganizama?

Kada se balans porementi, možda ćete biti podložniji drugim zdravstvenim problemima. Bez dovoljno dobrih bakterija, loše bakterije mogu da preovladaju.

Postoji mnoštvo znakova i simptoma povezanih sa nezdravim crevima. Zdravlje creva utiče na to kako funkcioniše gastrointestinalni sistem, pa je zato važno da obratite pažnju uobičajene simptome:

 • Nadimanje
 • Zatvor
 • Proliv
 • Gorušica
 • Gasovi u stomaku
 • Bol u stomaku
 • Mučnina

Koji su znaci nezdravih creva?

Osim problema sa probavom, znaci nezdravih creva mogu se spoznati na osnovu nekih drugih zdravstvenih stanja.

Još uvek nije dovoljno ispitano da li su ta zdravstvena stanja uzrokovana promenama u crevnoj flori, ili je obrnuto – da takva stanja dovode do narušavanja flore.

Zdravstvena problemi koji su povezani sa neuravnoteženim bakterijama u crevima uključuju:

 • Umor
 • Problemi sa kožom
 • Autoimuna stanja
 • Gojaznost
 • Dijabetes
 • Srčane bolesti
 • Upalna stanja

Šta utiče na zdravlje creva?

Trebaće vam vremena i strpljenja da shvatite šta je konkretno uzrok vasih digestivnih problema. Možda ćete morati da posetite i lekara.

Svakako vam neće škoditi da saznate više o tome šta je najbolje za zdravu crevnu floru, jer tako možete znatno poboljšati kvalitet života.

Postoji niz faktora koji mogu da utiču na zdravlje vaših creva, uključujući:

 • Antibiotike
 • Ishranu
 • Stres
 • Godine starosti
 • Hronične bolesti
 • Infekcije
Pogledajmo antibiotike, na primer. Često se prepisuju da bi se rešili bakterija koje prave probleme u vašem telu.

Ali lekovi takođe mogu da desetkuju dobre bakterije, jer antibiotici ne mogu da naprave razliku između dobrih i loših bakterija. Zbog remećenja ravnoteže unutar creva to može da izazove nove probleme ili da pogorša postojeće

Koji su najbolji načini za poboljšanje zdravlja creva?

Slično otisku prsta, svi imamo svoj jedinstveni mikrobiom koji se dobija rođenjem. Iako ne postoji magična pilula, postoje koraci koje možete preduzeti da biste održali ili povratili svoje zdravlje.

Evo osnovnih dnevnih navika za poboljšanje zdravlja vaših creva:

Smanjite količinu stresa

Zdravlje vaših creva je snažno povezano sa vašim mentalnim zdravljem. Emocionalne reakcije mogu da izazovu fizičke simptome.

Sigurno ste nekada osetili leptiriće u stomaku, ili povraćali pre ispita ili nekog drugog stresnog događaja. Ta uzročno-posledična veza ide u oba pravca.

Mnoga istraživanja su pokazala da su stresna životna iskustva povezana sa povećanim rizikom od bolesti digestivnog sistema, uključujući sindrom iritabilnog creva, inflamatorne bolesti creva, Kronovu bolest i gastroezofagealni refluks (gorušica).

Crevna flora

Savremeni život podrazumeva da smo svi pod stalnim stresom, ali preduzimanje koraka za njegovo smanjenje koristiće vašem zdravlju creva i vašem ukupnom zdravlju.

Vežbanje joge, meditacija ili razmišljanje o tome na čemu ste zahvalni svakog dana dovešće do boljeg raspoloženja, pozitivnog uticaja na nivo stresa i zdravlje vaših creva.

Jednostavna tehnika disanja pod nazivom ‘disanje u kutiji’ ili ‘kvadratno disanje’ je efikasan način da smanjite nivo stresa u trenutku. Izvodi se tako što polako udahnete 4 sekunde, onda zadržite dah 4 sekunde, zatim polako izdahnite 4 sekunde, pa zadržite dah 4 sekunde.

Spavajte dovoljno

Stalna veza između creva i mozga može da utiče i na vaš san. Vaša crevna flora proizvodi mnoge neurotransmitere uključujući GABA, dopamin i serotonin, koji pomažu u regulisanju sna i raspoloženja.

Ako ona ne radi efikasno, to može da utiče na kvalitet vašeg sna. Rađeno je istraživanje na pacovima koji su stavljeni u stanje opstruktivne apneje.

Po završetku eksperimenta, utvrđeno je da se pacovima izmenila crevna flora. Dakle, dobro se naspavajte!

Pijte dovoljno vode

Adekvatan unos vode ima pozitivan efekat na ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crevima. Voda pomaže jer stimuliše varenje i čišćenje organizma od toksina.

Da li ponekad zaboravite da popijete čašu vode? Bilo da je to za mršavljenje, probleme sa aknama, ili sveukupno zdravlje, preporučljivo je da pijete što više vode.

Koliko god jednostavno zvučalo, često na kraju zaboravimo da unesemo potrebnu količinu vode tokom dana.

Lenjost, previše posla ili neobraćanje dovoljno pažnje – šta god da je razlog, vreme je da promenite tu lošu naviku.

Podržite svoje dobre bakterije namirnicama bogatim vlaknima

Mislim da prosečni stanovnik Srbije zemlje unosi nedovoljne količine dijetetskih vlakana. A to mislim zato što je industrijska hrana uglavnom lišena vlakana.

Prirodne, neprerađene namirnice i mnogo voća i povrća su dobar način da se ovo popravi.

Prebiotici su specifične vrste vlakana koja sluze kao hrana dobrim bakterijama u stomaku. Vaša crevna flora mora biti dobro negovana da bi napredovala.

Smanjite unos šećera

Možda bi bila dobra ideja da prestanete da hranite loše bakterije? Štetni mikroorganizmi kao što je Kandida se zapravo hrane šećerom.

Ako još uvek niste spremni da smanjite šećer u ishrani, počnite tako što ćete ga zameniti prirodnim zaslađivačima kao što su med ili voće.

Smanjite unos glutena za zdravlje creva

Moderna poljoprivreda nam omogućava da imamo veću količinu i veću pristupačnost hrane. Međutim, hibridne vrste pšenice koje se danas uzgajaju zapravo imaju drugačije proteine od pšenice koju su jeli naše bake i deke.

Neki ljudi ne mogu da tolerišu ove proteine, a njihov imuni sistem reaguje i dovodi do zapaljenske promene sluznice tankog creva.

Probajte da mesec dana zamenite testeninu za krompir, pirinač i vidite kako se osećate.

Jedite zdrave masti

Vaš mozak je neraskidivo povezan sa vašim stomakom, i potrebne su mu zdrave masti da bi napredovao.

Dakle, riba, meso, jaja, kokosovo ulje, maslinovo ulje … Ovakve masti se razlažu tako da štite naš stomak i stimulišu proizvodnju imunoloških ćelija.

Jedite više ukiseljene hrane

Svakodnevno jedete dosta vlakana i čistite digestivni trakt ali morate da unesete i dobre bakterije. To možete učiniti uzimanjem probiotskih suplemenata, ali prirodniji način je uključivanje ukiseljene tj. fermentisane hrane (kiseli kupus, krastavčići, turšija).

Trebalo bi jesti razno ukiseljeno povrće zato što svako ima različit mikrobiološki sastav. Na taj način unosite više različitih probiotskih bakterija u organizam.

Posebno je korisno kada vaš obrok sadrži i masti i vlakna i fermentisano povrće.

Unos masti zajedno sa fermentima omogućava lakšu apsorpciju različitih mikronutritijenata, a takođe dobijate i visok nivo B vitamina koji nastaju tokom fermentacije povrća.

Vlakna su uvek važna za ishranu jer hrane vašu crevnu floru, negujući je tako da može uvek da bude zdrava.

Šta ako nema nikakvog poboljšanja?

Svako može da ima problema sa zdravljem creva, pa vam zato ovaj tekst može pomoći da prepoznate simptome i isprobate moguća rešenja.

Ako ne vidite poboljšanja sa prirodnim lekovima za zdravlje creva, razmislite o razgovoru sa lekarom.

Creva mogu biti ogledalo za ono što se dešava u drugim delovima tela, pa zdravlje crevne flore može da ukaže na neka druga stanja.

To znači da možda postoje i drugi aspekti vašeg zdravlja kojima je potrebna posebna pažnja. Lekar može primetiti znake i simptome kao što su:

 • Infekcije
 • Alergije
 • Upalne bolesti creva (kao što je Kronova bolest ili kolitis)
 • Celijakiju
Lekari mogu da urade analizu krvi i stolice, odrade endoskopiju ili kolonoskopiju ili prepišu lekove.

Rezime

Zdrav digestivni trakt podržava imuni sistem i obezbeđuje vam hranljive materije. Digestivni trakt ima i druge važne zadatke koji mogu delovati nepovezani sa varenjem, kao što je npr. emocionalno zdravlje.

Postoje koraci koje možete preduzeti da poboljšate zdravlje creva, kao što su promene u ishrani i smanjenje nivoa stresa.

Međutim, za dugotrajne probleme vezane za zdravlje creva će možda biti potrebna medicinska pomoć, pa posetite svog lekara ako je potrebno.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *