Lanene semenke ili laneno seme nalazi sve više mesta u našoj ishrani. Radi se o hranljivoj namirnici punoj vlakana i masnih kiselina. lanene semenke imaju prepoznatljiv izgled zlatno-smeđe boje. U nastavku sledi sveobuhvatan osvrt na lanene semenke sa posebnim fokusom na njihovu primenu u procesu mršavljenja.

Laneno seme

Nutritivna vrednost lanenih semenki i iznos kalorija

Lanene semenke se mogu konzumirati u prirodnom obliku, ali i kao ekstrakt, ulje ili brašno. Za svaki oblik važi da je u potpunosti zdrav i po mnogim osnovama lekovit. Brojkama govoreći, 100 grama lanenih semenki vam obezbeđuju 550 kalorija, a sadrže:

43 grama masti,
31 mg natrijuma,
31 gram ugljenih hidrata,
28 grama vlakana,
19 grama proteina i
2 grama šećera.

Zdravstvene prednosti lanenog semena

Laneno seme je jedna od najefikasnijih namirnica za tretman određenih zdravstvenih stanja. Savetuje se za ublažavanje upalnih procesa, poboljšanje kardiovaskularnog sistema, kao i stimulisanje rada creva. Lanene semenke će dati svoj pozitivni efekat bez obzira da li ste na nekoj od dijeta za mršavljenje ili ne.

Kao najvažnije zdravstvene prednosti lanenog semena izdvajaju se:

Lan sadrži dosta vlakana i samo malo ugljenih hidrata. Radi se vlaknima rastvorljivim u vodi u obliku sluzi koja mogu poboljšati apsorpciju hranljivih materija iz namirnica. Osim toga, zbog svog sastava utiču na detoksikaciju debelog creva.

Pomažu očuvanju zdravlja kose i kože. ALA masti kao esencijalni sastojak lanenih semenki utiču na jačanje i povećanje otpornosti vaše kose. Takože, deluju blagotvorno na kožu sprečavajući pojavu peruti i povećanu suvoću.

Savršen izvor omega-3 masnih kiselina. Antiinflamatorni efekti lanenih semenki zaokupljaju veliku pažnju. Za razliku od ribljeg ulja koje ima EPA i DHA, lan sadrži visok nivo posebnog tipa omega-3 masnih kiselina. Njihov naziv je ALA (alfa-linolenske kiseline). Zaista je velika lista dobrobiti ove kiseline, a izdvajamo pozitivan uticaj na: hipertenziju i bolesti srca, funkciju trombocita, zapaljenske procese, rad arterija, srčane aritmije, ali i zdrav razvoj dece.

Može biti od pomoći dijabetičarima. Vrlo verovatno da dijabetičari već znaju da laneno seme može imati dobar uticaj po nivo šećera u krvi. Savetuje se jedna kašičica na dan i nakon mesec-dva bi trebao da se vidi pozitivan efekat na holesterol, trigliceride i nivo šećera u krvi.

Savršena alternativa za žitarice sa glutenom. Laneno seme se veoma lako metaboliše za razliku od nekih žitarica. Lako se apsorbuje i savetuje se osobama sa celijakijom, kao i onima koji su osetljivi na gluten. Budite kreativni i u svojim receptima zamenite žitarice sa mlevenim lanenim semenkama uz dodatak kokosovog brašna i bićete još kako zadovoljni.

Efikasno smanjuje nivo holesterola. Laneno seme može pomoći u očuvanja zdravlja srca i arterija između ostalog i zbog sposobnosti da smanji holesterol. Svakodnevna upotreba lanenog semena može na prirodan način da redukuje tzv. loš holesterol. Rastvorljiva vlakna iz holesterola mogu da onemoguće apsorpciju holesterola i masti.

Laneno seme se savetuje za smanjenje lipida u krvi i izbegavanje hiperlipidemije. Važno je reći da laneno seme može biti od koristi u regulaciji nepravilnih ritmova otkucaja srca.

Odličan izvor antioksidanasa. Važna prednost lanenih semenki je visok sadržaj lignana, vrste antioksidansa. Ovo je osnovni razlog za priču o lanu kao anti-aging namirnici. Uticaj lignina se najčešće upoređuje sa estrogenom i može delovati i na povećanje i na smanjenje ovog hormona. Pored toga, imaju jaka antivirusna dejstva.

Lignani imaju sposobnost da ublažavaju simptome menopauze, a zbog estrogenih efekata preporučuju se tretmanu balansiranja hormona.

Laneno seme poboljšava probavu. Ovo je svojstvo koje je bilo ponajviše u fokusu različitih studija. Pokazalo se da laneno seme može biti od koristi u pokušajima da se ublaži upala i očuva sluzokoža probavnog sistema. Takođe, može poslužiti za poboljšanje crevne flore.

Važan faktor u smanjenju rizika od pojave raka. Uvrstite laneno seme u svoju ishrana. kao jedan od motiva za to neka vam bude i manji rizik od raka prostate, jajnika i debelog creva.

Na posletku, za nas je najvažniji efekat lanenih semenki na proces mršavljenja.

Lanene semenke za mršavljenje

Ako želite da izgubite višak kilograma, uključite laneno seme u ishranu. Naravno neće vam to samo po sebi doneti gubitak kilograma, ali će biti od pomoći u procesu mršavljenja.

Lanene semenke za mršavljenje

Lanene semenke su od koristi za mršavljenje zbog izuzetnog sadržaja vlakana. Već znate da vlakna mogu da povećaju osećaj sitosti što uzrokuje manje unetih kalorija tokom dana. Dakle, lanene semenke će vam pomoći da suzbijete apetit dajući vam osećaj sitosti. Sa manje unetih kalorija ćete zadovoljiti glad.

Znate da uzimanje grickalica tokom večeri može biti jedan od glavnih faktora gojaznosti. Lanene semenke vam mogu pomoći da ovu lošu naviku izbacite iz svoje dnevne rutine.

Ne postoji neko pravilo kako uzimati lanene semenke na najefikasniji način. Nekako je najlakše uzimati ih uz doručak. Lično ih stavljam svuda gde mislim da mogu da doprinesu ukusu, pa često budu sastavni deo sva tri glavna obroka tokom dana.

Mlevene lanene semenke možete stavljati u napitke. Zbog rastvorljivih vlakana efikasno mogu uticati na usporavanje varenja i kontrolu apetita. To omogućava sitost u dužem vremenskom intervalu. Za to je dovoljna količina od 2-3 grama mlevenih semenki po napitku.

Za pozitivan uticaj lanenih semenki na mršavljenje postoje i brojne potvrde u vidu kliničkih studija. Opšti je zaključak da lanene semenke mogu stimulisati gubitak težine, smanjenje obima struka i niži BMI (indeks telesne mase).

Ko ne sme da koristi laneno seme?

Verovatno da za svaku namirnicu postoje osobe kod kojih mogu da izazovu nekakav zdravstveni problem. Takva je situacija i sa lanenim semenkama. Pročitajte ko treba da izbegava konzumiranje laneneih semenki.

Pored svih hranljivih sastojaka koji omogućavaju brojne benefite, lanene semenke mogu u određenim uslovima da izazovi neželjene efekte. U kombinaciji sa određenim lekovama, lanene semenke mogu da prouzrokuju još kako neprijatna stanja.

Uzimanjenje lalenog semena tokom terapije može u izvesnoj meri ometati apsorpciju lekova u organizmu. Takvo umanjeno dejstvo leka može imati za posledicu neželjene efekte, a osim toga može uticati na pogoršanje zdravlja, jer se ne primenjuje terapija u optimalnim dozama.

Zbog toga, ako ste na nekom od navedenih lekova, nemojte koristiti lanene semenke: aspirin, anti-inflamatorni lekovi, insulin, lekovi za kontrolu estrogena, glipizid, lekovi za regulaciju krvnog pritiska. Takođe, osobe sa sledećim zdravstvenim problemima i stanjima trebale bi da izbegavaju lanene semenke:crevna oboljenja, skleroderm, trudnice, visok krvni pritisak, kao i osobe sa čestim alergijama.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *