U svetu je tokom poslednjih decenija eksplodirala upotreba najrazličitijih dodataka ishrani. Dva faktora sa različitih pozicija utiču na to. S jedne strane, pametan izbor i upotreba dodataka zaista mogu pomoći da se popravi kvalitet života. S druge strane, ovo su iskoristili proizvođači i trgovci da sa jednostavnim marketinškim trikovima dolaze do ogromnih profita.

Šta god vam neko rekao ili bilo vidljivo na ambalaži proizvoda, pažljivo ga proverite. Jedna od prvih stvari treba da bude provera sastava dodatka koji nas je zaintrigirao. Tu ćete precizno videti šta je u stvari taj proizvod.

Mnoge se biljke zbog svojih svojstava koristi pri izradi supelemenata, a Tribulus Terrestris je jedan od najčešćih sastojaka kvalitetnih proizvoda. Zbog čega Tribulus Terrestris zaslužuje da se nađe u dodacima ishrani različite namene, saznajte u nastavku.

Babin zub vam zvuči poznato

Jedan poznat naziv kod nas ima veze sa planinom, ali i izuzetno moćnom biljkom, vekovima korišćenoj u tradicionalnoj medicini. To je babin zub. Ovo je u stvari naš, narodni naziv za Tribulus Terrestris.

Biljka babin zub je široko rasrostranjena, ne samo kod nas, već širom planete. Ima je manje-više svuda. Specifičnog je izgleda, poleglih stabljika sa prepoznatljivim žutim cvetovima. I plod im se razlikuje, pa ćete teško pomešati babin zub sa nekom drugom biljkom. Razlog široke rasprostranjenosti je u semenkama, koje zbog bodlji na sebi mogu lako i sigurno da opstanu dugo i pređu kilometre u odnosu na početnu biljku.

Možda ćete najlakše shvatiti o kojoj biljci je reč kad pogledate sliku na početku članka. Ako i dalje niste sigurni, pokažite nekome sa sela i uputiće vas gde možete da nađete babin zub.

Koliko je široka primena Tribulus Terrestris?

Biljka Tribulus Terrestris se od davnina koristila u sklopu tradicionalnog lečenja. Još tada je primećeno njeno pozitivno dejstvo kod tretiranja nekih seksualnih problema i kod muškaraca i kod žena. Osim toga, biljka je bila korišćena u svrhe pobiljšanja raspoloženja.

Danas se Tribulus koristi kao sastojak mnogih suplemenata. U najvećoj meri se radi o preparatima za poboljšanje seksualne moći i poboljšanje fizičkih performansi.

Mnogo je potvrda pozitivnog dejstva Tribulus Terrestris-a na poboljšanje libida kod oba pola. Tvrdi se da nakon 10 nedelja korišćenja dolazi do povećanja libida kod muškaraca za čak 4/5, a kod žena za otprilike 2/3.

Tribulus Terrestris je jedan od najčešćih sastojaka kod bodibilding dodataka. Vrlo često se u ovoj zajednici koristi i u čistom obliku, kao ekstrakt u obliku praha ili tableta.

Pitate se sigurno da li može pomoći u procesu mršavljenja. Odgovor je potvrdan. Lično ga preporučujem, ako ste na nekoj od dijeta za mršavljenje. Postoje i potvrde da kod muškaraca starijih od 40. godine može efikasno uticati na smanjenje telesnih masti, ali i povećanje čiste mišićne mase. Dakle, višestruke su koristi od uzimanja preparata na bazi Tribulus Terrestris-a.

Da li Tribulus Terrestris uzrokuje nuspojave prilikom korišćenja?

Jasno vam je da viševekovno korišćenje ove biljke dovoljno jasno govori o tome da je rizik od pojave nuspojava dosta mali. Međutim, biljka ima jaka svojstva i shodno tome može dovesti do nekih blagih zdravstvenih tegoba. Ovde se kao nešto češće izdvajaju nesanica i određeni stomačni problemi.

Koliko god se radilo o biljci sa pozitivnim efektima, ipak se ne preporučuje uzimanje adolescentima, trudnicama i dojiljama, kao i muškarcima koji imaju hronične probleme sa prostatom.

Najbolje bi bilo pre početka upotrebe bilo kog suplementa da se obratite svom lekara sa kojim ćete dogovoriti način doziranja.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

One thought on “Tribulus Terrestris – moćna biljka koja podiže libido i eliminiše telesne masti

  1. Emilija kaže:

    Zvuci veoma poucno i korisno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *