Celo zrno žitarica uz vrhunski ukus omogućava i mnoge zdravstvene koristi. Zdravim osobama se preporučuje konzumiranje 200 grama žitarica, a od toga bar polovina da bude u celom zrnu.

Zdrava ishrana mora da bude i dobrog ukusa, a to se postiže korišćenjem svežih sastojaka. Iz tog razloga vodite računa da brašno od koga se sprema hleb bude što svežije.

Sveži i ukusni sastojci će učiniti da koristi od hleba sa celim žitaricama budu maksimalne.

Koristi konzumiranja hleba od celog zrna pšenice

Nekoliko godina unazad je fokus na ishrani sa niskim nivoom ugljenih hidrata i bez glutena. To ima uticaja na upotrebu hleba od celog zrna žitarica.

Različitost postoji u zavisnosti od toga koji recept koristimo ili u kojoj pekari kupujemo, ali nepromenjiva je činjenica da hleb od celog zrna pšenice sadrži sve ono što je potrebno za zdravu ishranu.

hleb od celog zrna žitarica

I, šta je to što hleb od celog zrna pšenici čini tako preporučljivim za svačiju ishranu? Ovakav hleb se pravi od brašna koje sadrži celo zrno pšenice. To znači da su i mekinje i klice sastavni deo brašna.

Tako se postiže najviši stepen hranljivih materija. Hleb od takvog brašna vam obezbeđuje zavidnu količinu vlakana, gvožđa, kalijuma, vitamina B, magnezijuma i folne kiseline. Zrno ostaje netaknuto i dobija se apsolutno hranljiv i zdrav hleb.

Samo mali broj osoba bi trebao da izbegava konzumiranje hleba zbog nekih zdravstvenih problema, tako da se može tvrditi da hleb od celog zrna pšenice donosi brojne zdravstvene koristi. Dakle, za ogromnu većinu osoba, ovakav hleb je idealan izbor za unos celog zrna žitarica.

Koliko važan može biti u ishrani, govori činjenica da hleb od celog zrna žitarica može smanjiti rizik od bolesti koje predstavljaju nejvećeg „ubicu“ u Srbiji. Ovde se pre svega misli na sledeće:

  • kardiovaskularne bolesti
  • moždani udar
  • dijabetes
  • gojaznost
  • rak debelog creva i dr.

Studije o uticaju konzumiranja celog zrna žitarica na zdravlje

Rezultati nekih istraživanje govore o pozitivnom uticaju ishrane sa celim žitaricama na zdravlje osobe. Tako recimo, jedno istraživanje je imalo za zaključak da dnevni unos od 28 grama celih žitarica smanjuje mortalitet za celih 5%.

Taj uticaj na smrtnost izazvanu kardiovaskularnim oboljenjima je još izraženiji i iznosi čak 9%. Radi se o veoma ozbiljnim istraživanjima koja su obuhvatila preko 100.000 osoba u SAD-u i trajala su godinama.

Rezultati ovako ozbiljnih istraživanja daju za pravo da se tvrdi da samo jedna kriška hleba od celog zrna žitarica od 30-tak grama može uticati na povećanje verovatnoće produženja vašeg životnog veka. Zaključak je vrlo jednostavan: Svaki dan uzmite po jedno parče hleba od celih žitarica!

Druge studije su imale za cilj da istraže povećan unos celog zrna žitarica na razvoj nekih bolesti kod dece, a pre svega astme. Ispostavilo se da unos celog crna žitarice u sklopu mediteranske dijete može uticati na smanjenje rizika od pojave i razvoja astme kod dece.

Ovo se isto može reći i za bolesti desni. Sa velikom sigurnošću se tvrdi i da povećanje unosa celog zrna žitarica poboljšava stanje probavnog sistema.

Hleb od celog zrna žitarica ubrzava mršavljenje

Osim što ima gore navedene blagodeti po zdravlje, hleb od celog zrna žitarica može efikasno delovati na kontrolu apetita i stimulisanje gubitka kilograma.

Neke studije su ukazale na direktnu korelaciju između unosa hleba od celih žitarica i gubitka telesnih masti.

Osobe koje su u periodu ispitavanja u svoju svakodnevnu ishranu uključivale i hleb od celog zrna žitarica uspele su u značajnoj meri da smanje visceralne masti. U tom periodu, ove osobe su evidentno smanjile BMI (indeks telesne mase). Naravno, sa suprotne strane njima, osobe koje su konzumirale rafinisani pšenični hleb, nisu imale ovakve rezultate.

Dalje se tvrdi da dijeta koja sadrži hleb od celog zrna žitarica može efikasno delovati na abdominalnu gojaznost, koja je jedan od važnih faktora u pojavi dijabetesa, insulinske rezistencije i kardiovaskularnih problema.

Jedan specijalizovani britanski časopis za ishrabu je objavio istraživanje o odnosu upotrebe hleba i gojaznosti. U tekstu se tvrdi da smanjenje i kontrolisani unos belog hleba uz svakodnevnu konzumaciju hleba od celog zrna žitarica kao delu dijete može uticati na smanjenje telesnih masti u oblasti stomaka.

U mnogim dijetama se savetuje upotreba jedne ili dve kriške hleba od celog zrna žitarica. Kako to izgleda u DASH dijeti, pogledajte u našem članku: Uticaj DASH dijete na krvni pritisak i gubitak kilograma.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *