Fascinantna je činjenica da svi znamo za maslačak, a veoma malo nas zna kakve mogućnosti nudi ova biljka. Kako izgleda, gde ga ima, u koje vreme cveta, to znaju i deca, a malo će ljudi reći da je konzumiralo maslačak u bilo kom obliku.

Iako lepog cveta, na maslačak neki gledaju kao na korev, koji treba ukloniti iz dvorišta. Tendencije u uređivanju travnatih površina su takve da maslačku tu nema mesta. Umesto da se na biljku gleda sa divljenjem, ona samo podstiče vlasnike travnjaka da je se što pre reše.

Sreća pa ćete se na putovanju u Italiji ili Grčkoj vrlo lako susresti sa maslačkom na meniju u sklopu neke salate ili jela. Treba biti iskren pa reći i to da i u nekim našim restoranima postoji takva mogućnost. Ostaje pitanje zbog čega se maslačak ne koristi dovoljno u domaćinstvima. Lako je dostupan u potpuno prirodnom stanju, provereno je zdrav, a i ukusan. Ostaje samo da se i sami uverite u sve to i ubacite ovu divnu biljku u svoju ishranu.

U ovom članku ćemo vam dati preporuke za salatu od maslačka. Dajemo vam nekoliko lično proverenih recepata u nadi da ćete iskoristiti prvo pojavljivanje maslačka tokom proleća i isprobati ih.

Salata od maslačka recepti

Maslačak je dobar sastojak u mnogim salatama, pa ga tako možete kombinovati sa drugim sastojcima i po svojim željama. Često će izgled salate zavisiti od onoga što je stiglo u vašoj bašti, ako je posedujete.

Salata od maslačka sa krasuljkom i  suvim grožđem

maslačak i krasuljak

Osvežavajuća i prijatna u svakoj prilici, salata od maslačka sa suvim grožđem će vam se sigurno dopasti. Neke od sastojaka možete zameniti po svom nahođenju. Mi vam dajemo sledeći predlog:

Potrebni sastojci
  • 3-4 špargle sveže,
  • 1 šolja listova maslačka,
  • 1 šolja rukole ili mladog spanaća,
  • pola šake cvetova krasuljka,
  • pola šake lešnika,
  • 20 suvih grožđica,
  • malo soli,
  • prstohvat sode bikarbone,
  • maslinovo ulje,
  • limunov sok,
  • par komadića čili papričice.

Priprema:

Suvo grožđe potopite u malo vode. Iscedite sok iz dva limuna u komotnu činiju. Ovde možete dodati iseckane lešnike i nešto od voća (predlog avokado, jabuka), prethodno ga ogulite i isecite u sitne kriške. Ostavite tako dok ne primetite da je limunov sok porumenio.

U šerpu srednje veličine naspite vodu, dodajte soda bikarbonu i kuvajte do ključanja. U takvu vodu blanširajte špargle 4-5 minuta. Izblanširane špargle iseckajte na komade od 2cm.

Maslačak, rukovu i cvetove krasuljka lepo isperite i stavite u činiju. Potpom dodajte i sve ostale sastojke. Prelijte sa maslinovim uljem, limunovim sokom i posolite. Za kraj, dodajte malo sitno iseckane čili papričice.

Salata od maslačka na korejski način

korejska salata

Dobar način da snabdete svoje telo vitaminima A,B, C, D ali i kalijumom, gvožđem i cinkom jeste ova salata od maslačka inspirisana nekim korejskim receptima. Potrebni su vam sledeći sastojci:

Potrebni sastojci
  • 250 grama listova maslačka
  • pola limuna
  • 1 kašika soja sosa
  • 2 kašičice šećera
  • prah papričice po želji
  • susamovo ulje, kašika
  • 1 kašika susama
  • do pola kašičice praha belog luka

Priprema:

Listove maslačka lepo operite. Pre nego li iseckate, uklonite čvrste krajeve sa listova. Tako spremljene, stavite ih u adekvatnu posudu.

Drugu posudu iskoristite da izmiksujete sve ostale sastojke. Mešajte dok ne primetite da se šećer rastvorio. Takvu smesu prelijte preko listova maslačka i izmešajte. Spremno je za serviranje.

Salata od maslačka i crvenog luka

salata od maslačka sa paradajzom

Jedna jednostavna i veoma zdrava kombinacija za čiju pripremu trebate da izdvojite samo par minuta. Uz to, ovo je dobar način da probate nepravedno zapostavljeni crveni luk.

Potrebni sastojci
  • 250 grama listova maslačka,
  • pola glavice crvenog luka,
  • dva paradajza manje veličine,
  • sušeni bosiljak,
  • ostali začini po želji.

Priprema:

Paradajz isecite na krupnije komade, a crveni luk na ranke kružiće. Izaberite odgovarajuću posudu i stavite maslačak, isečeni paradaj i luk. Dobro izmešajte pa začinite bosiljkom, solju i drugim začinima po želji.

Ovo je dovoljna količina za četvoro, a sadrži 172 kalorije, 9,2 grama proteina, 26 grama ugljenih hidrata i 2 grama masti ukupno.

Salata od maslačka i belog luka

maslačak i beli luk
Potrebni sastojci
  • listovi maslačka,
  • crni luk (najbolje ako imate šalot-ljutiku),
  • četvrt šolje orašastih plodova,
  • 50-60 gr kozjeg sira u komadu,
  • biber i drugi začini po ukusu.Za preliv su vam potrebni:
  • glavica belog luka,
  • 3 kašike maslinovog ulja,
  • kašika limunovog soka,
  • 2 kašike sirćeta po izboru,
  • so.

Priprema:

Očistite beli luk i iscedite u blenderu ili na drugi način. Dodajte ostale sastojke potrebne za preliv i dobro izmešajte.

Preliv sipajte u šerpicu i zagrejte na ringli. Nakon minut-dva dodajte prethodno naseckani luk i dinstajte 3-4 minuta.

Oprane i oslobođene od zadebljalih delova listove maslačka stavite u veću činiju. Prelijte spremljenim toplim prelivom i mešajte neko vreme. U takvu smesu stavite izdrobljeni kozji sir i naseckane orašaste plodove. promešajte da se sir malo istopi. Na kraju dodajte i biber i drugi začine po svom ukusu.

U slučaju da vam je potrebna različitost u ishrani za mršavljenje, salata od maslačka mora da nađe svoje mesto na vešem stolu.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *