Da li ste ikada pravili domaći majonez sa maslinovim uljem? Evo savršene prilike za to.

Kupljeni majonez ne samo da sadrži dodate šećere i aditive, već uključuje i najgori izbor ulja. Domaći majonez je zdraviji i ima manje kalorija.

Povremeno možemo koristiti kupljeni majonez u malim količinama, ali zdravija i ukusnija opcija je da ga sami napravite.

Mnogi ljudi imaju utisak da je kuvanje kod kuće komplikovano, ali to uopšte nije tačno. Kada sami spremate hranu, uživaćete kako u pripremi, tako i u kasnijoj degustaciji. Pored toga, hranićete se mnogo zdravije.

Kako napraviti majonez?

Za uspešnu pripremu majoneza potrebno je strpljenje i, ako je moguće, sveža domaća jaja.

Domaci majonez sa maslinovim uljem

Postoji veliki izbor ulja koja možemo koristiti u receptu za majonez, ali je bolje koristiti zdravija, hladno ceđena ulja, poput maslinovog.

Ako niste navikli na jači ukus maslinovog ulja u majonezu, možete koristiti suncokretovo ulje. Suncokretovo ulje nije najbolji izbor, ali opet, domaći majonez, čak i sa suncokretovim uljem, je zdravija opcija od kupovine.

Domaći majonez recept

Postoji više različitih recepata za majonez koje možete isprobati. Možete koristiti ili blender ili možete ručno umutiti majonez, šta god vam je lakše.

Savet: Iz nekog razloga, majonez je nemoguće umutiti u plastičnoj posudi, kao ni u preširokoj tegli. Pokušao sam više puta da ga tako napravim i nije mi uspelo. Možda vi imate više sreće.

Domaći majonez sa maslinovim uljem sastojci

  • ½ šolje maslinovog ulja
  • 2 žumanca
  • 3 kašičice limunovog soka
  • 1 kašičica senfa (opciono)

Majonez sa maslinovim uljem priprema

Vaš prvi korak je da izmiksate dva žumanca. Ako koristite senf, dodajte ga u žumanca i još malo umutite.

Kada se masa dovoljno sjedini, dodajte 1 kašičicu limunovog soka. Sa blenderom na maloj brzini, potpuno pomešajte ove sastojke.

Nakon što se potpuno izmeša, počnite da dodajete ½ šolje maslinovog ulja veoma polako. Važno je da ulje polako dodajete, jer vam je cilj da stvorite emulziju.

Ako se ulje doda prebrzo, biće gotovo nemoguće umutiti majonez. Najbolji metod je dodavanje ulja kap po kap.

Mešajte ove sastojke bez prestanka blenderom ili mutilicom. Ako treba da stabilizujete posudu, stavite peškir ispod nje za bolje prijanjanje.

Kako nakon nekog vremene dodate veću količinu maslinovog ulja, domaći majonez će početi da se zgušnjava. Kada se to desi, možete početi da dodajete ulje bržim tempom.

Kada se konačno majonez zgusne, možete dodati preostale 2 kašičice limunovog soka.

Dodajte malo soli i bibera, a zatim probajte ovaj ukusan i zdrav domaći majonez koji ste sami napravili. Vaša nepca će biti oduševljena! Držite ga u frižideru i iskoristite u narednih 5-6 dana.

Ja ga često koristim kao namaz na kriški hleba od celog zrna žitarica, a pošto se bliži Nova Godina, možete sami napraviti majonez za rusku salatu.

Pravljenje domaćeg majoneza sa maslinovim uljem je jednostavno, ostaje vam samo da uživate u novom ukusu sa svojom porodicom ili prijateljima.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *