Crna čokolada kao lek

Ne postoji apsolutno ništa što tabla dobre stare čokolade ne može da reši!

Čokolada se dobija od semena biljke kakao koja se uglavnom uzgaja Africi, Južnoj Americi i Australiji.

Zanimljivo je da čokolada ima gotovo 4000 godina dugu istoriju koja je počela sa Olmecima koji su pretvorili seme kakaoa u čokoladu.

Crna cokolada kao lek

Nakon otkrića Amerike, čokolada je stekla popularnost u evropskim zemljama, ali je bila dostupna samo eliti i kraljevskim porodicama.

Tek je u 20. veku čokolada postala dostupna svima i vrlo brzo je postala omiljena poslastica u mnogim domaćinstvima.

Evo nekih činjenica o crnoj čokoladi, koje potvrđuju koliko ona može biti korisna za zdravlje.

Crna čokolada kalorije i nutritivni podaci

100 grama crne čokolade sa 70-85% sadržaja kakaa ima oko 600 kalorija.

Tih 100 grama čine:

  • Ugljeni hidrati: 46,36 g
  • Dijetalna vlakna: 11,00 g
  • Šećer: 24,23 g
  • Masti: 43,06 g
  • Proteini: 7,87 g
  • Gvožđe: 12,02 mg
  • Magnezijum: 230,00 mg
  • Cink: 3,34 mg

Crna čokolada je bogata antioksidansima i flavonoidima koji mogu smanjiti upalu i zaštititi ćelije od oksidativnog oštećenja.

Oni takođe mogu sprečiti razvoj kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa, pa čak i pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti.

Da bi postigla ove zdravstvene efekte, osoba treba da konzumira crnu čokoladu koja sadrži najmanje 70% sadržaja kakaoa.

Preporučena doza ove poslastice treba da bude ograničena na 30-40 grama dnevno.

Zdravstvene prednosti crne čokolade

Kakao je odgovoran za blagotvorno dejstvo crne čokolade na zdravlje, jer sadrži mnogo korisnih hranljivih materija.

Međutim, zbog njegovog gorkog ukusa, u čokoladu se dodaju šećer, puter i mleko. Ovo čini čokoladu ukusnijom, ali istovremeno i nezdravom.

Crna čokolada je dobra za srce

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti u svetu. Najčešći faktori koji doprinose ovoj bolesti su visok nivo holesterola i krvni pritisak.

Određeni epidemiološki dokazi sugerišu da su voće i povrće bogati flavonoidima i da su odlični za prevenciju KVB.

Slično tome, veliki sadržaj flavonoida u kakau takođe smanjuje rizik od KVB.

Švedski naučnici proučavali su dugoročne efekte konzumiranja crne čokolade. Došli su do zaključka da su ljudi koji su svakodnevno konzumirali tamnu čokoladu u umerenim količinama imali su 3 puta manji rizik od srčanog udara.

Druga studija koju su sproveli naučnici iz Nemačke pokazala je da crna čokolada smanjuje nivo krvnog pritiska i rizik od srčanog i moždanog udara za čak 39%.

Čokolada snižava krvni pritisak

Flavonoidi prisutni u crnoj čokoladi su efikasni u snižavanju krvnog pritiska. Oni takođe pomažu u stimulisanju endotela da proizvodi azot-oksid.

Oslobađanje azotnog oksida širi krvne sudove, povećava protok krvi i na taj način smanjuje krvni pritisak.
Zbog toga može biti jeftina i efikasna pomoć za regulaciju krvog pritiska kod osoba sa hipertenzijom.

Čokolada sprečava oštećenje ćelija

Tamna čokolada je bogat izvor antioksidanata. Ovi antioksidansi su odgovorni za sprečavanje oštećenja tkiva slobodnim radikalima.

Antioksidansi sprečavaju dejstvo slobodnih radikala i pomažu u odbrani ćelija. To koristi organizmu u spečavanju čitavog niza oboljenja, od Alchajmerove bolesti pa sve do raka.

Crna čokolada za dijabetičare

Tamna čokolada sadrži polifenole, prirodna jedinjenja koja imaju antioksidativna svojstva koja sprečavaju pojavu insulinske rezistencije.

Ovo, zauzvrat, može pomoći u kontroli šećera u krvi kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 2.

U maloj studiji italijanskih naučnika, učesnici koji su jeli umerene količine crne čokolade svakodnevnodnevno, pokazali su smanjen rizik od razvoja insulinske rezistencije nakon 15 dana.

Čokolada za mršavljenje

Konzumacija crne čokolade u umerenim količinama može pomoći u procesu gubitka težine.

Ona ima mononezasićene masne kiseline koje poboljšavaju metabolizam i ubrzavaju proces sagorevanja kalorija.

Crna cokolada za mrsavljenje

Takođe, tamna čokolada može smanjiti apetit ukoliko se pojede 20 minuta pre obroka. Naučnici iz Danske su dokazali da crna čokolada uspešno zadovoljava želju za slatkim, slanim i masnim.

Studija australijskih naučnika pokazala je da tamna čokolada pomaže u zdravijem gubitku težine kod gojaznih ljudi koji vežbaju.

Crna čokolada protiv stresa

Crna čokolada snižava nivoe hormona stresa (kortizola). Ljudi koji su jeli crnu čokoladu svakodnevno tokom 2 nedelje imali su značajno niži nivo kortizola u svom telu.

Mnogi učesnici su primetili da konzumiranje čokolade poboljšava njihovo raspoloženje, neki su čak prijavili i smanjen osećaj za bol.

Čokolada leči depresiju

Osim zadovoljstva koje je povezano sa njenom konzumacijom, crna čokolada je takođe povezana sa smanjenjem rizika od depresije.

Primećeno je da i male količine crne čokolade mogu imati imati antidepresivni efekat na ljude. Za ovo su zaslužni flavonoidi (poboljšavaju raspoloženje), teobromin (podiže energiju), N-aciletanolamina (efekat euforije) i feniletilamina (izaziva lučenje dopamina).

Sprovedeno je detaljno istraživanje koje je analiziralo vezu između crne čokolade i depresije na 13.626 odraslih osoba koje žive u SAD.

Studija je zaključila da je konzumiranje crne čokolade direktno povezano sa smanjenim izgledima za razvoj kliničke depresije.

Čokolada za mozak i koncentraciju

Sledeći put kada budete pod stresom, pojedite nekoliko kockica crne čokolade. Pored smanjenja nivoa stresa, poboljšaće koncentraciju koja vam je uvek potrebna.

Naučnici su dokazali da kakao stimuliše dotok krvi u ključne delove mozga. Dejstvo kakaoa traje 2 do 3 sata, pa je bolji izbor od kafe.

Istraživanje norveških naučnika pokazalo je da osobe starije od 70 godina imaju znatno bolje rezultate u kognitivnim testovima ako konzumiraju hranu bogatu flavonoidima (kakao, crna čokolada, crno vino).

Crna čokolada za proliv

Kada imate proliv, jedna od stvari na koju morate obratiti pažnju je vaš izbor hrane. Važno je da se držite podalje od hrane koja može pogoršati stanje poput mlečnih prozivoda.

Sa druge strane poželjno je unositi namirnice koje vam mogu pomoći kod dijareje, a jedna od njih je i crna čokolada.

Jedna studija je dokazala ono što se kod nas odavno zna – crna čokolada pomaže kod proliva.

Studija je pokazala da flavonoidi iz zrna kakaoa, koji se koriste za pravljenje tamne čokolade, mogu pomoći u smanjenju nakupljanja tečnosti u tankom crevu.

Tamna čokolada protiv kašlja

Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da konzumiranje tamne čokolade u periodu od 2 nedelje značajno ublažava simptome hroničnog kašlja.

Tamna čokolada sadrži teobromin, za koji naučnici tvrde da ima čudesna lekovita svojstva. Samo 30 grama crne čokolade sadrži čak 450 miligrama teobromina.

Čokolada u trudnoći

Majke koje su jele crnu čokoladu tokom trudnoće istakle su da se bolje nose sa stresom u odnosu na majke koje nisu jele crnu čokoladu.

Takođe, finski naučnici su dokazali da su bebe majki koje su jele crnu čokoladu tokom trudnoće srećnije i više se smeju.

Čokolada štiti kožu od UV zračenja

Crna čokolada je puna hranljivih materija i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, bakar, magnezijum, selen, mangan, cink i vitamini A, B1, C, D i E.

Oni zajedno sa antioksidansima štite vašu kožu od UV zraka, ublažavaju fleke i crvenilo, povećavaju proizvodnju kolagena, itd. Uz to, ima i antiinflamatorna svojstva koja smanjuju iritaciju kože.

Britanski naučnici su dokazali da flavonoidi iz crne čokolade imaju moć zaštite od UV zraka.

Posle samo 3 meseca konzumiranja čokolade, koži je potrebno 2 puta više izlaganja suncu da bi se pojavilo crvenilo ili opekotine. Ljudi koji su jeli mlečnu čokoladu nisu razvili UV otpornost.

Više ne morate da se osećate krivim što se prepuštate slatkom ukusu čokolade.

Činjenica je da crna čokolada ima mnoštvo hranljivih materija, ali je korisno samo ako se konzumira umereno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.