Preskakanje vijače nije samo za decu. Ova vežba je odličan dodatak vašem fitnes programu i pomaže vam da izgradite ravnotežu, brzinu, agilnost i koordinaciju dok gubite težinu.

Preskakanje vijače, čak i na samo deset minuta, je veoma intenzivan kardio trening. Brzo sagoreva kalorije i, ako to radite redovno, može imati ogroman uticaj na nivo vaše kondicije.

preskakanje vijace za pocetnike

Mnogi vrhunski sportisti koriste vijaču kao deo svog redovnog fitnes režima. Bokseri je posebno koriste da povećaju svoju izdržljivost i snagu.

Prednosti preskakanja vijače

Evo nekoliko razloga zašto je ovo odličan trening…

Možete vežbati bilo gde

U sobi ili teretani, u dvorištu, ili u parku, svejedno je. Ako imate veliku dnevnu sobu, možete vežbati i dok gledate TV.

Najbolje površine za preskakanje vijače su parket ili gumirani pod, ili vrlo tanak tepih.

U principu, svaka čvrsta posloga je odlična, ali što je teren mekši, udari su mekši, pa je i opterećenje koje zglobovi trpe manje.

Jeftino je

Verovatno već negde imate vijaču. Ako je nemate, možete je kupiti za 500-1000 dinara. Ovo je verovatno najjeftiniji komad opreme za vežbanje koji ćete ikada kupiti!

Čak i najkvalitetnije vijače nisu preskupe, tako da je ovo trening za koji ne morate da potrošite bogatstvo.

Preskakanje vijače kalorije

Ova aktivnost sagoreva gomilu kalorija za kratko vreme. Samo 10 minuta preskakanja može sagoreti preko 200 kalorija.

Istraživanje, koje je sproveo Science Daily, je došlo do zaključka da preskakanje vijače možete sagoreti do 1300 kalorija po satu aktivnosti, pri čemu se troši oko 0,1 kalorija po svakom skoku.

Što je intentenzitet skakanja viši, to ćete potrošiti više kalorija i brže ćete mršaviti.

Osim toga, povećava se metabolička aktivnosti nakon vežbanja, pa praktično sagorevate kalorije još neko vreme nakon treninga.

Za 10 minuta možete sagoreti otprilike isti broj kalorija kao da ste trčali pola sata. Pa, ako nemate vremena, ovo je odličan trening koji možete uklopiti u svoj prebukirani dan.

Zabavno je!

Zaista, jedna od zabavnijih vežbi. Možete vežbati sa nekim i od toga napraviti malo takmičenje – ko može brže, više i bolje.

Ili postavite sebi izazov, pa vidite koliko skokova možete da uradite u minuti, ili koliko puta možete skočiti uzastopno, a da ne zabrljate.

Dužina vijače za preskakanje

Važno je da imate vijaču prave dužine za svoju visinu. Ako je preduga ili prekratka mogli biste da se spotaknete i povredite.

Sledeće dužine su dobar vodič:

Vaša visinaDužina vijače
Manja od 150 cm210 cm
160 – 170 cm250 cm
170 – 180 cm275 cm
180 – 190 cm285 cm
Veća od 190 cm300 cm
Počnite sa ovim merama i prilagođavajte se dok ne pronađete dužinu koja vam najviše odgovara.

Možete lako testirati optimalnu dužinu vijače. Sve što treba da uradite je da nagazite sredinu vijače i ako je dužina dobra krajevi rukohvata bi trebalo da stignu do pazuha.

Pravilno preskakanje vijače

Pre nego što ponovo počnete da skačete kao kada ste bili dete, važno je da imate pravilnu tehniku kako biste bili sigurni da se nećete povrediti.

⚫ Pošto je preskakanje vijače kardio aktivnost, potrebno vam je malo zagrevanja pre početka. Posebno se fokusirajte na listove, ruke, ramena i gornji deo leđa.

⚫ Zatim proverite da li držite ručke čvrstim hvatom.

⚫ Savijte ruke u laktovima, držite laktove uz telo.

⚫ Držite torzo opušten, a pogled pravo ispred sebe. Ovo će vam pomoći da održite ravnotežu.

⚫ Kada preskačete vijaču, pravite male krugove zglobovima.

⚫ Ne savijajte kolena dok skačete, držite noge ispružene.

⚫ Nemojte skakati previsoko.

⚫ Trebalo bi da ciljate na lagani pokret skočnog zgloba i kolena, dok vam stopala samo blago dodiruju vijaču. A ona bi trebalo da lagano prelazi po podu.

⚫ Dišite normalno, ne zadržavajte dah.

⚫ Nakon treninga ne propustite istezanje listova i mišića u ramenima.

Možda će vam trebati neko vreme da „uđete u štos“.

Trik je da redovno skačete u kratkim naletima da biste povećali svoju izdržljivost, jer može biti napornije nego što se na prvi pogled čini!

Ili probajte neki intervalni trening i naizmenično skačite što brže možete, a zatim usporite i tako u krug.

Čak i samo pet minuta skakanja nekoliko puta nedeljno može biti dobar početak. Samo steknite naviku, a zatim radite na povećanju brzine i dužine trajanja treninga.

Sigurni smo da će vam ova aktivnost goditi. Pored prijatnog i zabavnog treninga, sagorećete mnogo kalorija. Takođe, poboljšaćete kondiciju, a zahvaljujući izlučenim endorfinima osećaćete se lepše posle treninga.

Prema rezultatima studija, preskakanje poboljšava ukupnu koordinaciju, ravnotežu i kondiciju. Zato zgrabite vijaču i mršavite na zabavan način!

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *