U ovim periodima godine, maslačaka je pregršt na našim livadama. Na svakoj omanjoj zelenoj površini ćete videti jednistveno lep cvet maslačka. Osim svoje nesporne lepote, šteta je ne iskoristiti maslačke i na druge načine.

Kako napraviti med od maslačka

Med od maslačka je divan način da iskoristimo ovu prelepu biljku i njen cvet. Pokušaćemo da vam objasnimo kako napraviti med od maslačka na jednostavan način. Izgled i ukus ove izuzetne alternative medu može vam ulepšati početak dana. Ovo je pre svega recept da podignete svoje raspoloženje za dobro jutro.

Različiti su načini da iskoristite maslačak. Mladi listovi, kojima se uklone oštre ivice mogu poslužiti kao odlična prolećna salata. Listovi maslačka u kombinaciji sa drugim sezonskim povrćem, naročito spanaćem, koprivom ili blitvom, mogu biti i deo zdravih čorbi i supa. I koren maslačka se može na različite načine konzumirati.

Nekima se salata ili jela od maslačka ne dopadaj, jer umeju da imaju svoju specifičnu gorku notu. Međutim, to se za med od maslačka ne može reći, jer ima neverovatan ukus na koji niko ne ostaje ravnodušan. Pa, da vidimo kako napraviti med od maslačka?

Med od maslačka recept

Ako želite da sačuvate dašak proleća tokom cele godine, med od maslačka može biti rešenje. Cvet koji je oboležje lepih prolećnih dana možete iskoristiti za spravljanje meda u kome ćete uživati mnogo duže.

Način pripreme:

Biće vam potrebne adekvatne tegle sa poklopcima. Spremite ih na vreme. Pažljivo ih operite i ugrejte ih. Poklopce ostavite na sobnoj temperaturi. Tek u tako spremljene tegle možete stavljati med.

Biće vam potrebno
  • 500 maslačaka bez stabljika,
  • 1 kg šećera,
  • 1,5 do 2 limuna srednje veličine i
  • 750 ml vode.

Med od maslačka recept

1. Prikupite 500 maslačaka. Najbolje vreme za branje je 1-2h nakon što sunce obasja livadu na kojoj se nalaze maslačci. Morate da znate da će se cvetovi tokom večeri i noći zatvoriti. Nežno uberite cvetove i pri tome otresite sve insekte sa njih. Nemojte baš sve cvetove ubrati.

2. Odvojite cvet od stabljike i čašice. Nemojte koristiti nož ili makaze, lakše će vam biti da ručno to odradite.

3. Spremljene cvetove maslačka stavite sa 750 ml vode i isečenim limunom i kuvajte oko pola sata. Skinite šerpu i ostavite da se prohladi. Osetićete neverovatno ugodan miris i fenomenalnu žutu boju smese.

4. U koje god doba dana da ste skuvali prethodnu smesu, ostavite je pokrivenu sve do sledećeg jutra negde po strani.

5. Ujutru procedite smesu. Za to vam može poslužiti sito na koje ćete staviti peškir ili gazu ili veća metalna cedaljka sa dodatnih 2-3 sloja gaze. Ovde je jako bitno da ne gnječite i stiskate smesu pri ceđenu, kako se med ne bi zamutio.

6. Proceđenu smesu stavite na kuvanje. Dodajte kilogram šećera i lagano mešajte dok se šećer ne ujedini sa smesom.

7. Kuvajte da smesa provri i vodite računa jer ključanje ume da napravi nered po vašem šporetu. Znajte da će med da se stvrde dok se hladi, tako da vas ne prevari njegova gustoća dok se kuva.

8. Dobijeni med sipajte u prethodno zagrejane tegle. Poklopce nemojte zagrevati, već se samo potrudite da ih dobro zategnete.

9. Kada se tegle sa medom ohlade, stavite ih na adekvatno mesto u svom špajzu ili podrumu.

Med od maslačka je prihvatljiv u veganskoj ishrani, a savetuje se njegovo korišćenje i kod nekih dijeta za mršavljenje.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

One thought on “Kako napraviti med od maslačka? Saznajte recept

  1. Jagoda kaže:

    Uh ovaj recep ce mi dobro doci,obozavam maslacak i znam za njegove delotvornosti,a i taman da malo dopunim najbolje od pcele sa prolecnim dahom,imuni sistem ce se obradovati…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *