Smanjenje grudi operacijom se izvodi kod muškaraca kod kojih je ginekomastija postala izuzetno neprijatan problem. Ginekomastija sama po sebi ne uzorkuje neko teško zdravstveno stanje, ali vremenom neprijatnost zbog fizičkog izgleda može proizvesti patnju i anksioznost.

Ako se već suočite sa ginekomastijom, ne treba da takvo stanje shvatate tragično. Potrebno je da razumno razmotrite sve metode koje vam mogu biti od pomoći kako biste se oslobodili ovog problema. Kao što već znate, jedna od mogućnosti u tretmanu ginekomastije je i operacija.

Gomilanje telesnih masnoća u predelu grudi je uobičajena pojava kod muškaraca. Mnogi muškarci u nekoj životnoj dobi se suoče sa ovim problemom. Iako najčešća kod starijih muškaraca, period adolescencije je doba kad se već možete suočiti sa povećanim grudima.

Pročitajte: Šta je ginekomastija – simptomi, uzroci i lečenje?

Savetujemo vas da odmah krenete u borbu protiv ginekomastije. Na početku je dobro da pokušate sa izmenama u ishrani i odgovarajućim treningom. Ako budete istrajni i motivisani, postoji realna mogućnost da na taj način eliminišete masne naslage. Međutim, nekima je lakše da se odmah odluče za operaciju. Drugima je pak operacija poslednja šansa da se efikasno reše ginekomastije.

Kome se preporučuje operacija?

Pre nego što se odlučite za metod tretmana, važno je da saznate šta je uzrokovala ginekomastiju. Lakše ćete se osloboditi od masnih naslaga, ako znate kako su nastale. Čak i ako se odlučite za operaciju, nije nevažno ko su najveći uzročnici ginekomastije.

Odluka o borbi protiv ginekomastije mora da bude doneta istog trenutka kada se uverite da imate ovaj neugodan problem. Međutim, operaciju kao metod izaberite tek kada se u potpunosti informišete o svemu potrebnom.

Odluka o tretmanu ginekomastije će biti lakša ako ispunjavate sve uslove da se nazovete dobrim kandidatom za operaciju. Pogledajte o kojim se uslovima radi:

  • Nemate ozbiljnih zdravstevnih problema tj. opšte zdravlje se može kvalifikovati kao dobro.
  • Niste gojazna osoba tj. telesna težina je u najgorem slučaju malo iznad normale.
  • Izgled grudi vam smeta i neprijatno vam je da vas drugi vide.
  • Imate razumna očekivanja, operacija vas neće pretvoriti u Džordža Klunija.
  • Iako uvećane, grudi vam potpuno ravnomerno rastu.
  • Možete da isključite lekove koji su uzrokovali ginekomastiju (ako je to slučaj).

Sama operacija se radi primenom tehnika liposukcije i ekscizije. Jedna ili druga tehnika, a možda i obe će biti primenjene kada hirurg proceni koji je nivo ginekomastije. U proceni je važno da li se radi o nagomilanim masnim naslagama ili uvećanom tkivu u oblasti grudi.

Ako već izaberete operaciju kao metod lečenja ginekomastije, stručnjaci će vam objasniti kakvi su postupci i, ono što je bitnije, kakve rezultate možete da očekujete.

Oporavak nakon ginekomastija operacije

Period nakon operacije u najvećoj meri zavisi od tehnika koje su korišćene. Do izvesne mere drugačiji će biti oporavak kod pacijenata kojima je rađena liposukcija od onih kojima je rađena ekscizija ili pacijenata sa obe tehnike.

Nakon same operacije i prve kontrole, doktor će vam do detalja objasniti kako treba da se ponašate u narednom periodu kako biste izbegli postoperativne komplikacije.

Uputstva koja dobijete od doktora nakon operacije morate slediti. U tom postoperativnom periodu bol u oblasti grudi, blagi otok, modrice i druge promene na koži su sasvim normalna pojava. Možete se posavetovati sa svojim izabranim lekarom šta od lekova za ublažavanje boli da uzimate u tom periodu. Sve to može da potraje i mesec dana.

Sa fizičkim aktivnostima krenite već nakon par dana i postepeno ih povećavajte. Shvatite da je ovo bitan aspekt zbog normalne cirkulacije krvi. Međutim, sa jačim fizičkim aktivnostima, tokom posla ili treninga, krenite tek nakon mesec i po dana posle operacije. Kako se otok bude smanjivao, bolovi prestajali polako normalizujte svoje aktivnosti. Jasne rezultate operacije ćete videti u tom periodu.

Ginekomastija operacija cena u svetu i kod nas

Operacija ginekomastije u svetu je jedan od češćih hirurških zahvata kada su u pitanju muškarci. U nekim zemljama čak postoje specijalizovani plastični hirurzi za ovaj zahvat. U zavisnosti od težine operacije cene se kreću i po nekoliko hiljada eura.

U Srbiji postoje privatne oprdinacije koje se mogu pohvaliti sa velikom uspešnošću u izvođenju ove operacije. Rade ih plastični hirurzi sa iskustvom, a cene se kreću od 1000 do 3000 eura u zavisnosti od kompleksnosti zahvata. Nije nam cilj da promovišemo bilo koju opdinaciju, te ćemo taj zadatak ostaviti vama.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *