Veliki deo muškaraca se u jednom delu života susreće sa problemom ginekomastije. Može se  javiti u svim dobima života. Važno je da znate šta se pod ovim pojmom podrazumeva i kakve su mogućnosti da se rešite neprijatnog problema. 

Ginekomastija

Šta je ginekomastija?

Iako se za ovaj problem kod muškaraca koriste i mnogi drugi nazivi, kako ne bi dolazilo do zabune mi ćemo se zadržati samo na ovom terminu. Najčešće i najjednostavnije se ginekomastija definiše kao povećanje masnih naslaga u grudima. Termin je vezan isključivo za muškarce.

Ako već niste svesti da imate ginekomastiju, stanite ispred ogledala i pogledajte svoje grudi. Nije teško utvrditi da li postoji višak masnih naslaga ili ne. Pojava ginekomastija nije razlog za paniku, već da shvatite i proučite problem i da preduzmete sve što je potrebno da povratite željeni izgled svojih grudi.

Ginekomastija sa sobom ne uzrokuje zdravstvene probleme. Ipak, pojava masnih naslaga u predelu grudi ne ostavlja ravnodušnim nijednog muškarca. Iako nema zdravstvenih briga, promene izgleda tela mogu doneti neprijatnost, koja vremenom može uzrokovati pojavu anksioznosti.

Masne naslage će vas naterati da „saktijete“ svoje telo. Ovo se naročito odnosi na muškarce kod kojih ginekomastija nije ista na obe strane. Problem se ne rešava sam od sebe i potrebno je da što pre stupite u akciju.

Simptomi ginekomastije

Sami ćete vrlo lako utvrditi postoje li razlozi da posumnjate da imate ginekomastiju. Međutim, ako već posumljate, dobro bi bilo da posetite lekara.

Najčešći simptomi ginekomastije su:

  • Grudi osetljive na dodir.
  • Osećaj otečenosti.
  • Promene u veličini i boji bradavica.
  • Koža oko bradavica je rastezljiva i ima promenjen pigment.
  • U izuzetnim slučajevima javlja se bol i iscedak iz bradavica.

Ukoliko jasno prepoznate neko od navedenih stanja, najbolje je da odete do izabranog lekara. Prvo treba utvrditi da li se možda radi o pseudoginekomastiji, koja predstavlja samo prisustvo viška masti u predelu grudi i ne zahteva nikakav poseban tretman.

U slučaju da lekar dijagnostikuje ginekomastiju, on će odrediti i potrebu za lečenjem. Uradiće kompletan pregled vašeg tela, a ako se radi o težem obliku, biće potrebni i dodatni pretragi kao što su ultra zvuk ili magnetna rezonanca.

Koji su uzroci nastanka ginekomastije?

Kada shvatite da imate ginekomastiju, bitno je da ne klonete duhom. Vaš problem je rešiv. Da bi izabrali najbolje moguće rešenje za ginekomastiju, morate razumeti šta je uzrokovalo njenu pojavu.

Konkretan uzrok često varira od osobe do osobe, ali sve se može svesti na dizbalans između polnih hormona estrogena i testosterona. O čemu se tu radi?

Postoji nivo estrogena i testosterona kod muškaraca za koji se može reći da je normalan. U slučaju naglog povećanja estrogena u odnosu na testosteron, kod muškarca se javljaju izvesne ženske odlike. Jedna od najneprijatnijih je povećanje grudi, odnosno ginekomastija.

Nekoliko je uzročnika dizbalansa između polnih hormona estrogena i testosterone, a najčešći su:

Zdravstveno stanje. Neke bolesti (hipogonadizam, rak testisa i prostate, bolesti bubrega i jetre) utiču na značajan pad testosterona, što direkto znači veći uticaj estrogena i pojavu ginekomastije.

Starenje. S godinama dolazi do pada niboa testosterona kod muškaraca, što se označava kao prirodni proces i ima uticaja na promene u izgledu grudi.

Upotreba biljnih preparata. Konzumiranje proizvoda na bazi određenih biljaka može stimulisati proizvodnju estrogena.

Korišćenje lekova. Antibiotici, steroidi, hemoterapija, anti androgeni, antidepresivi, kao i neki lekovi za prostatu i želudac mogu dovesti do ginekomastije.

Alkohol i droga. Korisnici ilegalnih supstanci i uživaoci u alkoholnim pićima često imaju problema sa ginekomastijom. Iz ove grupe se apostrofiraju pivo i marihuana.

Iako je ginekomastija prisutna kod muškaraca svih uzrasta, ipak su dečaci u pubertetu i stariji daleko rizičnija grupa. Veći rizik od ginekomastije je povezan sa češćim hormonskim fluktuacijama u ovom periodu života.

Ginekomastija lečenje sa i bez operacije

Dobra stvar kod ginekomastije je što ona sama po sebi ne dovodi do drugih zdravstvenih problema i što se može uspešno rešiti na različite načine. Tretman problema će zavisiti od starosti, opšteg zdravlja, nivoa ginekomastije i drugih faktora. Moguće je primeniti nekoliko metoda u tretiranju ginekomastije. O mogućnostima lečenja ginekomastije:

Pročitaj: Kako se rešiti ginekomastije bez operacije?

Pročitaj: Da li je operacija ginekomastije ispravno rešenje?

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *