U našem članku o Ginekomastiji, mogli ste da pročitate o kakvom se problemu radi, šta ga uzrokuje, koji su simptomi i mogući tretmani. Pretpostavka je da i sami imate neki oblik ginekomastije i da tražite rešenje.

Kako se rešiti ginekomastije bez operacije?

Ovde ćemo se ograničiti na mogućnosti tretmana ginekomastije, a koji ne uključuju odlazak na operaciju. Verovatno većina nas na operaciju gleda kao na poslednju šansu u otklanjanju masnih naslaga iz predela grudi, pa bi zato dobro bilo učiniti sve drugo kako bi minimizirali problem.

Pročitajte: Šta je ginekomastija – simptomi, uzroci i lečenje?

Koliko god uvećane grudi mogle da izazovu neprijatnost, treba da znate da rešenje postoji i u najvećoj meri zavisi od vas samih. Da biste eliminisali masne naslage bez operacije nužne su neke promene u životu i dosta strpljenja i motivacije za uspeh.

Pojačajte rad sa tegovima

Odmah da vam bude jasno da promene zahtevaju određeni trud i napor. Ovo je možda najteži deo, pa ako to prihvatite, onda ste već sasvim spremni da otklonite problem koji se zove ginekomastija.

Trening koji uključuje intenzivne vežbe za grudi će vam postati prioritet. Ovo podrazumeva upotrebu tegova. Fokusirajte se na taj deo treninga, ali ne zanemarite i sve drugo.

Još jednom naglašavamo da nije moguće masne naslage smanjiti samo na jednom delu tela, recimo na grudima, već je to proces koji se podjednako odvija u telu. Treningom razvijte sve grupe mišića, ali fokus stavite na grudi. To je put kojim ćete istovremeno gubiti masne naslage i izgraditi kvalitetnu mišićnu masu.

Gradeći mišićnu masu povećavate metabolizam, š do sagorevanja još više masti.

Uz trening sa tegovima, neophodno bi bilo da radite i kardio vežbe. Tako biste brže sagoreli višak masti. Ne zaboravite na kardio vežbe za ruke, grudi, rameni pojas. Ako ste u mogućnosti veslajte ili planinarite, a ako ne onda je odlična i vreća za boks.

Intenzitet i tempo treninga su takođe važni. Izbegavajte da radite u jednom te istom ritmu. Naprotiv, vršite promena tempa i često menjajte vežbe niskog intenziteta vežbama visokog intenziteta. I to će pomoći da potrošite još više kalorija i pomerite metabolizam na viši nivo.

Prilagodite ishranu svojim ciljevima

Jedan od glavnih uzroka stvaranja masnih naslage je nepravilna ishrana. Ovo se odnosi na masne naslage u bilo kojem delu tela. Niste se hranili zdravo i unosili ste više kalorija nego što ste trošili. Rezultat toga je vidljiv. Ako ozbiljno želite da se rešite viška tih masnih naslaga, morate izmeniti svoju ishranu.

Pažljivo pogledajte, ako treba i zapišite šta ste sve jeli tokom proteklih desetak dana. Sigurno primećujete dosta nezdrave hrane. Eliminisaćete ginekomastiju kad eliminišete iz jelovnika sve nepotrebne nezdrave navike. Grickalice, slatkiši, alkoholna i gazirana pića moraju biti prvi na spisku za izbacivanje.

Dobro bi bilo da izaberete dijetu za koju smatrate da ćete je najlakše ispoštovati. Naš savet je autofagija, ali izdvojite malo vremena i pročitajte o svim dijetama za mršavljenje.

Vašem telu su potrebne namirnice koje donose dosta hranljivih materija. Izbor treba da vam budu meso sa malo masti, jaja, mnogo povrća i voća, proizvodi sa celim zrnom žitarica, mahunarke, riba i drugo. Voda mora da vam bude osnovni napitak. Izbacite pivo i ostala alkoholna pića, gazirane i sokove pune šećera, visokokalorične napitke slične kafi, a do izvesne mere konzumirajte čajeve, vodu sa limunom, voćne sokove.

Iako menjate navike ishrane,nikako se ne smete lišavati broja obroka, niti količine hrane. Nužno je da shvatite šta vam donosi nepotrebne kalorije i zamenite ga sa nečim zdravim.

Vreme je važno

Kada je u pitanju ishrana, osim izbacivanja nepotrebnih i nezdravih obroka, moraćete i vremenski da je uskladite. Naime, zacrtajte neki plan ishrane i odredite u koje doba dana ćete jesti i definišite vremenske intervale između obroka. Savetujemo da jedete između 8h i 18h i da poštujete interval od 4h između obroka.

Ispratite ovakav ritam ishrane 5 ili 6 dana tokom nedelje. Verujte da ćete veoma brzo videti prve rezultate.

Dobar san i pravovremeni odlazak u krevet

Dobar san je od velike koristi za opšte zdravlje. Često se kritikuju osobe koje ranije legnu i redovno spavaju 8 do 9 sati kako su spavalice, ali oni čini dobro za svoj organizam.

San je ljudska potreba i nikako se ne smete lišavati kvalitetnog sna. Ako se to desi može da uzrokuje neravnotežu kod vitalnih hormona. Zbog toga osećate glad kasno uveče ili noći ili se ne možete nikako zasititi. Jasno je do čega to dovodi.

Spavajte u kontinuitetu 8 sati tokom noći, a ako osećate potrebu da legnete i togom dana, slobodno to učinite. Osim toga, važno da ne idete u krevet prekasno. Ne postoji idealno vreme za odlazak u krevet, ali nemojte da vam se često dešava da ostajete budni nakon 23h.

Svaki početak je težak, pa je normalno da ćete imati poteškoće da se naviknete na raniji odlazak u krevet i spavanje od 8h. Ovo jeste dobro za vas i jedan je od faktora koji može pomoći u eliminaciji ginekomastije, pa se potrudite da poboljšate svoj san.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *