Za sve one koji žele sami da pripreme zdrav hleb, donosimo jedan zanimljiv i proveren recept. Kolika god da je cene i koliko god da se reklamira kao zdrav, hleb iz velikih marketa ne može da se poredi sa onim koji ćete sami napraviti na ovaj način.

I sam sam proverio ovaj recept za hleb bez brašna u nekoliko varijanti i mogu vam lično potvrditi da se radi o ukusnom i zdravom hlebu, koji rado konzumira svaki član porodice.
Potrebni sastojci:
- 150 grama lana,
- 150 grama ovsenih ljuspica,
- šoljica golice ili susama,
- 1 do 2 kašike maslinovog ili susamovog ulja,
- 1 prašak za pecivo,
- 1 do 2 kašike psilijum ljuspica
Lan je potrebno da sameljete pre upotrebe. Tako samleveni lan izmešajte sa svim ostalim sastojcima. Ovo je najbolje da uradite u nekom specijalizovanom aparatu za ovu upotrebu. Naravno, sve to možete uraditi i ručno.
Na šporet stavite adekvatnu šerpu sa oko 400 ml vode i prokuvajte je. Nakon što se voda malo ohladi, sipajte je u gore dobijenu smesu i mešajte dok se ne dobije idealno testo. Za to vreme zagrejte rernu na 200°C i testo odmah stavite da se peče. Da biste bili sigurni koliko duge treba peći hleb, iskoristite čačkalicu, koja ne bi smela da ima testo na sebi kad se ubode u hleb. Nakon što se malo ohladi, hleb bez brašna je spreman za konzumiranje.
Koristi hleba bez brašna
Ovako pripremljen hleb bez brašna se preporučuje u veganskoj ishrani, a mnoge dijete za mršavljenje u svojim jelovnicima sadrže upravo ovakve hlebove.. Osim u kontroli težine, hleb je odličan i u regulisanju šećera u krvi. Korišćenje hleba bez brašna u ishrani će biti blagotvorno na vam probavni sistem. Pored svega, hleb bez brašna ima i dobra antioksidativna svojstva.