Unos kalorija predstavlja jednu od najznačajnijih tačaka procesa mršavljenja. Nije važno koji put ste izabrali na putu gubitka kilograma, jer je za svaki imanentna jedna stvar: morate balansirati kalorijama. Morate znati koliko kalorija unosite.

Odlučili ste se da intenzivnije vežbate, jedete umerenije, izbacite ugljene hidrate ili da korigujete loše masti, uvek će se kalorije pojaviti kao najvažnije pitanje.

Koliko kalorija treba uneti

Sve se svodi na jednostavnu tvrdnju: onoliko kalorija koliko unesete, toliko minimalno morate da utrošite.

Ako ste u dužem vremenskom periodu, unosili više nego što vam je potrebno, naravno da ste u nekom trenutnku mogli samo da konstatujete da imate višak kilograma.

Važi i obratno, ako želite da smanjite višak kilograma, striktno morate voditi računa o dnevnom unosu kalorija.

Uzmimo na primer delimično šuplju posudu u koju sipate vodu. Ako sipate više vode nego što ona ističe, posuda će bivati sve teža i teža.

To se dešava i sa vašim telom. Ako unosite više kalorija, nego što ih trošite, bivaćete sve teži i teži. I da, u ovoj prostoj jednačini nije važan izvor kalorija.

Dakle, da li kalorije potiču od čokolade, kokica, ćevapa, ugljenih hidrata, zdravih proteina, jabuka ili kikirikija, sav višak neutrošenih kalorija direktno utiče na stvaranje telesnih masti.

Suprotno tome, do određenog nivoa važi da ako uzimate manje kalorija, nego što trošite, izgubićete višak kilograma.

Međutim, ovo ne važi u nedogled. Naima, ako biste unosili premalo kalorija, usporio bi se vaš metabolizam i tako bi došlo do prekida mršavljenja.

Ako treba uvesti neku preciznu granicu ona bi bila 1200 kalorija kod žena i 1500 kalorija kod muškaraca. Ispod tog nivoa nemojte da idete nikada, osim u slučaju nekih zdravstvenih problema i pod nadzorom stručnjaka.

Kako efikasno smršati uz kontrolu unosa kalorija?

Rešenje za efikasno i zdravo mršavljenje je u striktnom balansiranju između unetih i utrošenih kalorija. Dakle, prvi cilj će vam biti da shvatite koliko kalorija na dnevnom nivou vam je dovoljno da bi ste održali trenutno stanje. U tome vam mnogo može pomoći tabela kalorija.

Ako taj nivo shvatimo kao marginu, više od toga će voditi ka dodatnom debljanju, a manje od te margine je put ka gubitku kilograma.

Na vama je sada da vremenom naučiti da idete nešto niže od te margine, ako želite da kontinuirano gubite kilograme. I naravno kada ostvarite svoj cilj da vodite računa da trošite tačno onoliko koliko ste uneli.

Uvek dobar način za veće trošenje kalorije je fizička aktivnost. Redovna fizička aktivnost će vam omogućiti da trošite više kalorija nego ranije i da gubite kilograme.

Naša preporuka je da pokušate sa vežbama visokog  intenziteta (pročitajte više u članku: Tabata trening).

S druge strane, zbog svog zdravlja vodite računa koji su izvori vaših kalorija. Izbalansirajte svoju ishranu, pokušajte da smanjite unos kalorija i hranite se zdravo.

Redovna fizička aktivnost uz izbalansiranu zdravu ishranu će dovesti vaše telo do savršenog izgleda.

Kada precizirate koliko trenutno unosite kalorija, onda će vam biti lako da donesete plan, kojim ćete definisati svoj put do idealne težine.

Uvek imajte na umu da treba da mršavite razumnom brzinom, pa tako najčešće prvi cilj predstavlja smanjenje do 500 kalorija dnevno.

Kad uspete da dostignete taj novi nivo unosa kalorija, možete očekivati gubitak do 500 grama do 1 kg nedeljno. Povećana fizička aktivnost u vidu redovnog vežbanja, može da ubrza ovaj proces.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *