Stevija – prirodni zaslađivač bez kalorija!

Ako pokušavate da smršate morate smanjiti broj kalorija koje unosite. A jedan od načina da to uradite je korišćenje zaslađivača u hrani i pićima.

Većina nas je svesna koliko je konzumni šećer nezdrav za naše telo. Međutim, nisu ni svi zaslađivači zdravi.

Neki od njih imaju potencijal da budu opasni za ljude na duži rok, ali postoji jedan koji je u poslednje vreme dobio veliku pažnju, a poznat je kao Stevija (Stevia).

Šta je stevija?

Stevija je zaslađivač bez kalorija koji se po mnogo čemu razlikuje od onih koje već dugo koristimo, kao što su aspartam, sukraloza i saharin.

Jedna činjenica koja iznenađuje mnoge ljude kada vide Steviju na tržištu je da iako je relativno nov zaslađivač u Srbiji, postoji već duže vreme.

U Japanu se koristi od 1970. godine, u Brazilu od 1986. godine, a priznata je ili kao dodatak ishrani ili kao dodatak hrani u mnogim državama širom sveta.

Stevija kristal

Stevija se pravi od biljke Stevia rebaudiana, koja je takođe poznata kao šećerni list ili slatki list.

Poznato je da je ekstrakt ove biljke 250-300 puta slađi od konzumnog šećera, ali nema merljiv uticaj na šećer u krvi. Drugim rečima, glikemijski indeks stevije je 0.

Stevija kalorije

Proces ekstrakcije stevije je sličan onom kod šećera.

Kada listovi stevije dostignu vrhunac slatkoće, beru se i suše. Osušeni listovi stevije se natapaju vodom, ekstakt se filtrira, prečisti, osuši i kristališe.

Ekstakt stevije sadrži slatke supstanci poznate kao steviol glikozidi (steviozidi).

Napomena: Neki proizvođači dodaju ekstraktu stevije dekstrozu, maltodekstrin, inulin ili eritritol.

Uvek birajte proizvod bez ikakvih dodataka, jer je zapravo pitanje koliko se tu nalazi pravog ekstrakta, a koliko pomenutih dodataka.

Stevija u prahu

Proces dobijanja stevije u prahu je lakši i prirodniji. Listovi se beru, suše i melju u prah, pri čemu se tokom proizvodnje ne vrše nikakvi procesi prečišćavanja niti rafiniranja.

Osušeni listovi stevije imaju sadržaj steviozida od oko 12 procenata i stoga će biti oko 25-30 puta slađi od šećera.

Prednosti stevije

Primarna prednost stevije je to što je prirodan proizvod koji lako može da zameni mesto šećera u vašoj ishrani.

Ovo je odlično za ljude koji boluju od dijabetesa, one koji moraju da smanje unos šećera i one koji pokušavaju da smršaju.

Stevia u prahu

Postoje i koristi koje ćete dobiti od Stevije, a koje sigurno nećete dobiti od konzumnog šećera ili bilo kog veštačkog zaslađivača.

U studijama je dokazano da pomaže u oslobađanju od stresa, ublažavanju bolova, ublažavanju upale i pomaže kod gastrointestinalnih problema.

Stoga su jedinjenja steviozida korisna za veći deo populacije.

Pored toga, pokazalo se da je stevia stabilna na toplotu, tako da je odlična za kuvanje, ne fermentira i neće izazvati probleme sa zubima kao šećer.

Da li je Stevija bezbedna?

Nema dobrih dokaza koji bi sugerisali da Stevija ima bilo kakve stvarne neželjene efekte.

Kažem stvarne, jer je pre 30-ak godina urađena jedna studija na pacovima koja je pokazala da bi Stevija mogla da snizi nivo testosterona i broj spermatozoida.

Korišćene su veoma visoke doze stevije pa je verovatno zbog toga došlo do ovakvih rezultata.

Niko drugi nije uspeo da reprodukuje ove rezultate, tako da se stevija smatra potpuno bezbednom.

Kako se koristi stevija?

Evo nekoliko ideja kako da koristite steviju.

  • Dodajte prstohvat zelene stevije u prahu toplim napicima kao što su kafa ili čaj.
  • Pospite malu količinu stevije na voćnu salatu za zdravu alternativu običnom šećeru.
  • Rastvorite zeleni prah stevije u maloj količini vode i dodajte u recepte umesto šećera. Imajte u vidu da prah stevije može obojiti zeleno ono što spremate. Stevija je otporna na toplotu i neće denaturirati tokom kuvanja.

Stevija cena u Srbiji

Ukoliko kupujete stevija kristal, cena se kreće od 1000 do 1200 dinara za pakovanje od 20 grama.

Viđao sam pakovanja stevije većih gramaža po ceni od oko 300-600 dinara, ali su sva ona imala dodatak drugih zaslađivača poput maltodekstrina ili eritrola. Izbegavajte ove proizvode.

Organska stevija, odnosno zelena stevija u prahu, se prodaje po ceni od oko 1000 dinara za 100 grama proizvoda.

Zašto bi trebalo da izaberete ovaj zaslađivač?

Jedno istraživanje je nedavno pokazalo da ako pijete dve limenke gaziranog pića svakog dana tokom jedne godine, možete se ugojiti i do 15 kilograma.

Kada tome dodate sav šećer koji ste stavili u kafu ili čaj, u torte i sitne kolače, onda nije ni čudo što mnogi od nas imaju problem sa težinom.

Odabir hrane i pića sa zaslađivačima kao što je stevija, jedan je od načina da se smanji potrošnja dodatog šećera i da se kalorije drže pod kontrolom.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *