U ovom članku ćete saznati šta je keto dijeta, osnovne stvari o njoj i njenim koristima.

šta je keto dijeta

Keto ili ketogena dijeta je svoju popularnost stekla zahvaljujući potvrdama njenih rezultata od strane velikog broja osoba.

I zaista, uz samo nekoliko izdvojenih minuta pretrage na internetu, videćete pregršt pozitivnih komentara, priča i video zapisa o ličnim iskustvima osoba koje su smršale uz pomoć keto plana ishrane.

Fokus keto dijete je na povećanom unosu zdravih masti i redukovanju ugljenih hidrata. Unosom manje količine ugljenih hidrata u telu se proizvode ketoni.

Jednostavno govoreći, tu su sićušni molekuli goriva koji se stvaraju u jetri. Onda kada se telo podvrgne keto dijeti, ono menja snabdevanja „gorivom“ kako bi se regulisale masnoće.

Ako krenete sa keto dijetom, znajte da postoji mnogo različitih namirnica koje bi trebalo da izbacite iz upotrebe za vreme sprovođenja keto plana ishrane. Ovde se misli na namirnice koje sadrže veliki procenat ugljenih hidrata.

Najčešće se savetuje da dnevna količina ugljenih hidrata bude manja od 50 grama. Onoliko koliko smanjite unos ugljenih hidrata, toliko očekujte uspeha u ovoj dijeti.

Nasuprot ugljenim hidratima, preporučuje se da u ishranu unesete namirnice koje sadrže prirodne masti. Maslinovo ulje, avokado, puter, orašasti plodovi su izuzetno bitni za keto dijetu.

Namirnice koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina su takođe preporučljive. Zato i treba ubaciti u ishranu ili povećati unos namirnica kao što su morski plodovi i neke vrste riba.

Piletina, junetina, meso divljači treba da budu sastavni deo dijete, ali uz obavezno konzumiranje provereno zdravog povrća. I određene vrste sireva treba da nađu svoje mesto u ishrani.

Keto dijeta – koristi po zdravlje

Mnogo je koristi koje donosi primena keto dijete, a samo jedna od njih je gubitak viška kilograma. Ostale značajne zdravstvene koristi su:

– Keto dijeta može pozitivno delovati na nivo šećera u krvi i nivo insulina. ovo je od velikog značaja kod dijabetesa tipa 2.
– Primena keto ishrane može pomoći u podizanju mentalnog fokusa, jer se povećava unos hranljivih materija.
– Povećan nivo energije i fizička izdržljivost se mogu osetiti ubrzo nakon početka primene keto dijete.
– Keto dijetom se može regulisati nivo glukoze i poboljšati holesterol.

Vrste keto dijete

Iako se najčešće misli da je keto dijeta jedinstven termin, činjenica je da postoji nekoliko podvrsta ove dijete, koje imaju različite koristi u zavisnosti od postavljenih ciljeva.

Za sve vrste keto dijete postoji isti princip, a on glasi: izrazito malo ugljenih hidrata i visoko učešće masti. Najčešće se vrši podela na cikličnu, ciljanu i vegansku keto dijetu.

Ciklična keto dijeta se veoma malo razlikuje od standardne keto dijete. Izuzetak čine najviše dva dana tokom nedelje, dok se u ostalim danima poštuju pravila standardne keto dijete.

Specifičnost ciklične keto dijete je dan za ugljene hidrate. To je dan u kome se unosi oko 150 grama ugljenih hidrata.

Ova dijeta se veoma često primenjuje od strane profesionalnih sportista, kojima je potrebna određena količina ugljenih hidrata, kako bi se optimizovao nivo glikogena u mišićnom tkivu.

Ne mislite nikako da je ovaj jedan dan u kome ćete moći da nekontrolisano unosite namirnice. Nikako. Ugljeni hidrati treba da budu namireni iz određenog voća i povrća ili hleba od celog zrna žitarica.

Ciljana keto dijeta u potpunosti prati pravila standardne keto dijete uz jednu razliku. Pre intenzivnog vežbanja praktikujte unos ugljenih hidrata. Ne postoji tačno vreme i precizna količina ugljenih hidrata, ali neka to bude unos do 50 grama ugljenih hidrata oko sat vremena pre treninga.

Razlog ovome je osećaj veće snage tokom vežbanja. Jasno vam je da ovo znači trenutno iskakanje iz pravila keto dijete, ali već nakon par sati se vraćate u kolosek. Ova vrsta keto dijete se vodi mišljenjem da će se uneti ugljeni hidrati sagoreti već tokom vežbanja, tako da neće doprineti dodatnom skladištenju masti.

Veganska keto dijeta kao što sam naziv kaže je ishrana koja poštuje instrukcije keto dijete o visokom unosu masti i minimumu ugljenih hidrata, ali bez korišćenja namirnica životinjskog porekla.

Realno, jako je teško ispratiti ovakvu dijetu, jer se ljudi na keto dijeti umnogome oslanjaju na namirnice životinjskog porekla.

Ako se odlučite za vegansku keto dijetu, najviše ćete koristiti orašaste plodove, mahunarke (pre svega, pasulj), tofu, sejtan, tempeh i sl. Da biste ispratili ovu dijetu, potrebno je mnogo preciznosti i planiranja, ali sigurno je da ćete biti zadovoljni rezultatima.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *