Karagenan je naziv za grupu sulfatiranih polisaharida ekstrahovanih iz jestivih crvenih morskih algi. Irska mahovina (Chondrus crispus) je najčešći izvor molekula, iako se javlja i u drugim vrstama morskih algi.

Karagenan se koristi kao emulgator u brojnim prerađevinama i namirnicama. Neprobavljiv je i nema nutritivnu vrednost.

Iako je karagenan uobičajen aditiv za hranu, njegova upotreba je kontroverzna zbog potencijalnih negativnih efekata na zdravlje.

Evo pogleda na upotrebu karagenana, proizvoda koji ga sadrže i mišljenja da li je štetan za vaše zdravlje.

Kako se dobija karagenan?

Različite vrste morskih algi daju različite vrste karagenana, ali je process dobijanja isti.

Prvi korak je tretiranje osušene morske alge vrelom bazom (5-8% kalijum hidroksida) i uklanjanje celuloze centrifugiranjem i filtracijom.

Karagenan E407

Ovo ostavlja rastvor koji sadrži karagenan, koji se koncentruje isparavanjem. Neki procesi koncentrišu proizvod koristeći kalijum hlorid ili alkohol.

Možete ga čak i sami napraviti tako što kuvate alge u vodi oko 10 minuta, a zatim brzo dodate hladnu vodu. Ceđenjem dobijene smeše kroz krpu i hlađenjem do sobne temperature dobićete karagenan.

Vrste karagenana

Karagenan nije jedno jedinjenje, već porodica srodnih organskih molekula koji sadrže 15-40% estar-sulfata. Klasifikovani su prema sadržaju sulfata.

Tri najčešće korišćene vrste karagenana su kapa, jota i lambda:

Kapa-karagenan ima jednu sulfatnu grupu po disaharidnoj podjedinici (galaktoza). Ova vrsta karagenana formira čvrste gelove, ali reaguje sa proteinima iz mleka.

Jota-karagenan ima dve sulfatne grupe po disaharidu. Ovaj oblik karagenana formira meke gelove u prisustvu kalcijuma.

Lambda-karagenan ima tri sulfatne grupe po disaharidu. Ne formira gel, ali je dobar zgušnjivač i ne reaguje sa mlečnim proizvodima.

Karagenan upotreba

Karagenan formira gelove na sobnoj temperaturi, što ga čini zgodnim za želiranje tečnosti, njihovo zgušnjavanje i stabilizaciju smeša.

Pošto potiče od morskih algi, on je vegetarijanska i veganska alternativa želatinu.

U medicini, pomaže u isporuci doza sa vremenskim otpuštanjem i služi za oblaganje rana. Karagenan je netoksičan, biorazgradiv i biokompatibilan.

Možda vas interesuje: Da li je sukraloza (E955) dobra ili loša za vas?

Karagenan u hrani

Veliki broj namirnica sadrži karagenan, a navodimo najkarakterističnije:

  • Sladoled
  • Slatka pavlaka
  • Čokoladno mleko
  • Neki jogurti
  • Milkšejk
  • Gumene bombone i slični slatkiši
  • Mleko na biljnoj bazi (sojino, kokosovo, bademovo…)
  • Različiti umaci
  • Pivo (za dobijanje bistrine)
  • Dijetalni gazirani sokovi
  • Mesne prerađevine (često kao zamena za masnoću ili za vezivanje vode)
  • Bebi formule (nažalost)

Ostali proizvodi koji sadrže karagenan: pasta za zube (kao stabilizator), šamponi i balzami, kozmetičke kreme, gelovi za osveživanje vazduha, pena za gašenje požara, krema za cipele, gel kapsule, hrana za kućne ljubimce …

Da li je karagenan bezbedan?

Američke i evropske agencije za bezbednost hrane klasifikuju karagenan (E407) kao bezbedan aditiv za hranu u okviru određenih nivoa potrošnje (75 miligrama po kilogramu telesne težine dnevno).

Prehrambena industrija tvrdi da karagenan nema neželjenih efekata ukoliko ne prelazi 5% ukupne ishrane.

Međutim, postoji nekoliko razloga za zabrinutost.

Prvi je da je jedan od proizvoda razgradnje karagenana polimer koji se zove poligenan. Studije pokazuju da poligenan može izazvati gastrointestinalne lezije (ulcere), a u teškim slučajevima može izazvati unutrašnje krvarenje.

Posebno je opasno jesti mesne prerađevine, jer sadrže nitrite (E249, E250, E251, E252) koji sa aminokiselinama iz mesa stvaraju kancerogeni nitrozamin.

Kombinacija nitrozamina i ulcera koji stvara karagenan znatno povećava rizik od nastanka raka debelog creva.

Drugi potencijalni problem sa karagenanom je taj što njegov efekat na zdravlje creva i crevnu floru nije u potpunosti istražen. Pojedini ljudi mogu razviti upalne procese zbog konzumiranja karagenana, uključujući i odojčad koja ga unose sa bebi formulom, starije osobe ili osobe koje pate od artritisa i autoimunih bolesti.

Da li treba da jedete hranu sa karagenanom?

Kratak odgovor po mom skromnom mišljenju je NE.

Iako je ovaj aditiv priznat kao bezbedan, iako se dobija iz prirodnog resursa, karagenan je destruktivan agens za naše telo, jer pogoduje nastanku ulcera i upalnih procesa.

Pročitajte etikete sa sastojcima pre kupovine bilo kog proizvoda i uverite se da ne sadrži previše nepotrebnih aditiva.

Najbolje je izbegavati aditive koliko god možete i odlučiti se za hranu u njenom prirodnom obliku.

Ako je vam cilj dobro zdravlje, hranu koja sadrži karagenan je bolje ostaviti na polici.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *