Smrznuto bobičasto voće je odlično za pripremu pita, mafina i kolača sa voćem, ali ono nije samo saveznik kuvara, već je mnogo više od toga. Sa puno vlakana i antioksidanata, smrznuto bobičasto voće je bogato hranljivim sastojcima, a i dobar je niskokaloričan dodatak mnogim namirnicama, poput kaše od zobi, jogurta, smoothija i čak slanih jela s mesom.

Zamrzavanje ne smanjuje značajno nutritivne vrednosti bobica. U stvari, bobice se beru za zamrzavanje kada su najsvežije, tako da u njima možete uživati tokom cele godine. Mešavine smrznutog bobičastog voća mogu sadržati razne kombinacije, uključujući jagode, borovnice, brusnice, maline, kupine ili možda i trešnje. Sve one donose značajne zdravstvene koristi.

Zdravstvene koristi smrznutog bobičastog voća

Smrznuto voće u vidu mešavine bobica ne samo da je ukusno i praktično, već ima i brojne zdravstvene koristi. Nabrojaćemo i objasniti one najbitnije.

Smrznuto bobičasto voće za smuti

Podstiče zdraviji probavni sistem

Većina ljudi koji se hrane na zapadni način ne dobija dovoljno vlakana u ishrani. Naime, samo oko 5% takve populacije zadovoljava dnevne preporuke za unosom vlakana. Smrznuto bobičasto voće može pomoći u ispravljanju ovog nedostatka, budući da jedna šolja voća sadrži gotovo petinu dnevnog unosa vlakana. Povećanje unosa vlakana u ishrani može pomoći u poboljšanju probave, između ostalog.

Takođe, treba napomenuti da se količina vlakana može razlikovati od jedne vrste bobica do druge. Divlje borovnice su posebno bogate vlaknima zbog većeg sadržaja kore i pulpe.

Poboljšava kardiovaskularni sistem

Polifenoli, mikronutrijenti i vlakna u bobicama su povezani sa mogućnosšću poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog sistema. Ovo su pokazale mnoge epidemiološke i kliničke studije. Naučnici veruju da ovi nutrijenti zajedno deluju na smanjenje upale, što dovodi do boljih rezultata rada srca.

Bobičasto voće pomaže u usporavanju starenja

Kao što antioksidansi u bobicama smanjuju oksidativni stres u kardiovaskularnom sistemu, takođe ga smanjuju na drugom, vidljivijem mestu: na koži. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati bore i prerano starenje kože. Stoga, ubacite šaku smrznutog bobičastog voća u svoj smuti kako biste sebi priuštili anti-age efekat.

Može poboljšati odgovor na insulin

Iako bobičasto voće sadrži ugljene hidrate, oni se i dalje mogu dodati u dijetu za dijabetičare. Specijalizovani časopis Food and Function govori o tome da konzumiranje brusnica, drenjina, malina, borovnica i jagoda povezano je s poboljšanim nivoom šećera u krvi posle obroka kod prekomernih ili gojaznih odraslih osoba sa insulinskom rezistencijom.

Još jedna manja studija od pre 7-8 godina otkrila je da kada zdrave žene pojedu porciju bobičastog voća uz hleb, njihovim telima treba manje insulina da bi se obradio obrok u odnosu na situaciju kada su samo jele hleb.

Prikladno za mnoge dijete

Čak i za osobe sa dijetetskim ograničenjima, bobičasto voće često može ostati na meniju. U skladu su sa veganskom, vegetarijanskom, Keto, bezglutenskom, Paleo, natrijum-restruktivnom i mnogim drugim programima ishrane.

Smrznuto bobičasto voće je odlično za mršavljenje?

Kao nutritivna i niskokalorična poslastica, smrznuto bobičasto voće definitivno je bolji izbor za gubitak težine od bilo kog kolača ili čokoladne torte. Osim toga, konzumiranje ovog voća može dovesti do boljih izbora hrane kasnije tokom dana.

Jedna studija je pokazala da kada su žene pojedle užinu od 65 kalorija u kasnim popodnevnim satima, u vidu bobičastog voća, manje su jele na sledećem obroku u odnosu na žene koje su jele užinu u vidu 65 kaloričnog slatkiša. Ovo je jednostavan pokazatelj da samo malo ukusnog bobičastog voća može doneti i koristi u procesu mršavljenja.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *