Stotinama godina, reishi gljiva je bila među nekoliko lekovitih gljiva koje su se koristile u tradicionalnoj medicini azijskih zemalja zbog svojih efekata na zdravlje .

Šta je Reishi gljiva?

Reishi gljiva raste na vrućim i vlažnim mestima u Aziji i delovima Evrope. Takođe je poznata kao Ganoderma lucidum i Ling zhi, a kod nas i kao hrastova sjajnica.

Ova gljiva sadrži nekoliko korisnih supstanci, uključujući triterpenoide, polisaharide i peptidoglikane i ima mnogo zdravstvenih prednosti poput jačanja imunog sistema i borbe protiv raka.

Iako imaju gorak ukus, Reishi gljive su jestive. Često se nalaze u obliku kapsula, tinkture ili u obliku praha. Ove gljive sadrže vrlo malo kalorija, malu količinu proteina i dijetetskih vlakana.

Reishi gljiva upotreba

Reishi gljiva se koristi kao uobičajeni sastojak u tradicionalnoj kineskoj medicini za povećanje izdržljivosti, snage i vitalnosti, za smirivanje i opuštanje uma, za usporavanje starenja, za poboljšanje zdravlja srca i jetre.

Reishi gljiva upotreba

Ovde ćemo vam predstaviti upotrebu reishi gljiva koje su naučno proverene i dokazane.

Sprečava rak

Reishi gljiva sadrži supstance koja se bore protiv raka. Jedna studija je zaključila da ove gljive mogu ubiti ćelije raka.

Druga studija je pokazala da reishi gljive mogu biti korisne za inhibiciju rasta raka prostate.

Bori se protiv depresije i umora

Konzumacija reishi gljiva može smanjiti simptome anksioznosti i depresije. Studija je pokazala da je unos reishi praha tokom 4 nedelje smanjio umor u grupi od 48 ispitanika.

Promoviše zdravlje srca

Prema studiji, Reishi gljiva povećava dobar holesterol i smanjuje trigliceride. Pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi u krvnim sudovima i arterijama, snižavanju upale i krvnog pritiska.

Reguliše šećer u krvi

Reishi gljive sadrže određene molekule koji pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi. Studija objavljena u Journal Phitochemistri pokazala je da mogu da snize nivo šećera i insulina.

Ove gljive takođe imaju sposobnost da poboljšaju način na koji telo koristi insulin za transport šećera iz krvi u tkiva.

Reishi gljiva za mršavljenje

Pored pomenutog pozitivnog dejstva na regulaciju šećera i insulina u krvi, reishi gljiva može i na druge načine pomoći mršavljenju.

Pre svega, ona ima efekat na parasimpatički nervni sistem koji kontroliše unutrašnje organe, te zato može pozitivno delovati na lučenje pljuvačke i rad želuca. To poboljšava proces varenja i izbacivanje toksina iz organizma.

Jača imuni sistem

Reishi gljiva jača vaš imuni sistem, pokazuje studija objavljena u Journal of Pharmacological Sciences.

Beta-glukani iz ove gljive povećavaju aktivnost jedne vrste belih krvnih zrnaca (ćelije ubice), koje se bore protiv infekcija i ćelija raka u telu.

Poboljšava funkciju jetre

Reishi gljiva deluje kao adaptogen koji pomaže u pravilnom funkcionisanju jetre i sprečava bolesti jetre.

Studija objavljena u International Journal of Medicinal Mushrooms je zaključila da reishi gljiva sadrži antioksidante, koji imaju hepatoprotektivna svojstva koja mogu poboljšati funkciju jetre.

Bori se protiv alergija i astme

Reishi gljiva sadrži aktivne sastojke poput triterpena, vrste ganoderične kiseline koja pomaže u smanjenju alergija i histaminskih reakcija povezanih sa astmom.

Ovo je jedan od razloga zašto se ona koristi kao prirodni lek za astmu. Triterpeni takođe štite telo od virusnih, mikrobnih i gljivičnih infekcija.

Reishi gljiva nuspojave

Oblik unosa zavisi od zdravstvenog stanja za koje se pečurke prepisuju, kao i od ukupnog zdravlja osobe.

Kada se koriste duže od 3 do 6 meseci, ove gljive mogu izazvati alergijske reakcije koje dovode do suvoće u ustima, grlu i nosnoj šupljini.

Ostali neželjeni efekti reishi gljiva mogu uključuju osip, glavobolju, vrtoglavicu, svrab, krvarenje iz nosa, uznemirenost stomaka i krvavu stolicu. Mnogi neželjeni efekti nisu teški i smatraju se prolaznim.

Napomena: Izbegavajte da koristite reishi gljive ako imate nizak krvni pritisak ili ako uzimate lekove za dijabetes.

Njihova upotreba u kombinaciji sa lekovima koji se koriste za lečenje ovih bolesti može dovesti do naglog pada šećera u krvi i krvnog pritiska.

Pošto reishi gljiva može da uspori zgrušavanje krvi, treba izbegavati njenu upotrebu kod osoba sa poremećajima krvarenja, čirom na želucu ili kod onih koji uzimaju lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi.

Dnevna doza reishi gljiva trebalo bi da bude od 2 do najviše 10 grama.

Reishi gljiva čaj

Obično ćete naći u prodavnicama zdrave hrane već osušen Reishi isečen na trake tako da je spreman za kuvanje.

Za pripremu čaja najbolje je koristiti flaširanu ili filtriranu vodu. Stavite 5-10 grama osušenih gljiva i kuvajte u 8 šolja vode i dovedite do ključanja.

Zatim smanjite vatru i kuvajte još 30 do 60 minuta. Što duže kuvate, više će vode ispariti, a čaj će biti jači.

Procedite čaj kroz cediljku da biste uklonili komadiće gljive.

reishi gljiva caj

Možda vam se neće dopasti ukus jer sadrži gorke alkaloide. Ali možete dodati limun, đumbir, med (nikako šećer) da mu poboljšate ukus.

Kao i sa bilo čim drugim što prvi put probate, nemojte odmah popiti veliku količinu čaja od reishi gljiva. Popijte jednu šolju i uverite se da nema negativnih efekata na vas.

Ako ne želite da kuvate čaj od reishija svaki dan, možete napraviti veću količinu i držati ga u frižideru do nedelju dana.

Ukoliko kupite ekstrakt reishi gljive u prahu, sve što treba da uradite je da dodate četvrtinu do pola kašičice u vruću vodu (ili u neki drugi već pripremljen čaj).

Pošto je već ekstrahovan, u osnovi je već pripremljen, tako da ga možete dodati u čaj, kafu ili sok bez potrebe da ga prokuvate.

Reishi gljiva čaj može da vam pruži zdravstvene koristi sa manje od šolje dnevno. A možete ga uzeti i pre nego što imate bilo kakvih zdravstvenih problema kako biste sprečili njihovo pojavljivanje.

Zaključak

Reishi gljiva je sposobna da pruži brojne zdravstvene koristi, ali je potrebno da se koristi neko vreme i zavisi od niza faktora kao što su trenutno zdravstveno stanje, godine, životni uslovi, navike itd.

Dakle, ne mogu svi da očekuju iste rezultate, ali skoro svako može koristiti reishi gljive i posvedočiti poboljšanju svog zdravlja.

Preporučujemo da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što počnete da je koristite. Ili uvažite naš savet i za početak koristite manju količinu reishi gljiva kako biste bili sigurni da su bezbedne za vas.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *