Kurkuma kao lek

Poznat po jarko žutoj boji, kurkuma je začin koji se obično koristi u bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji. Dobija se iz korena biljke Curcuma longa. Kurkuma ima zemljasti i blago gorak ukus i dobro se slaže sa pečenim mesom ili povrćem.

Njen aktivni sastojak naziva se kurkumin i jedno od mnogih kurkuminoidnih jedinjenja pronađenih u ovoj biljci.

U Aziji se koristi već stotinama godina kao tradicionalni lek za mnoga oboljenja. Jedna kašika kurkume ima samo 24 kalorije i nema holesterola. Sadrži zdrave dodatke u ishrani kao što su – vlakna, gvožđe, kalijum, vitamin B6, magnezijum itd.

Kurkuma kao lek

Ovaj začin ne služi samo da poboljša ukus hrane, već ima sposobnost lečenja širokog spektra bolesti svojim moćnim antiinflamatornim i antiseptičkim svojstvima.

Kurkuma za sprečavanje raka

Studija koju su sproveli lekari Univerziteta u Kaliforniji, identifikovala je da je kurkumin bio efikasan u blokiranju enzima koji je podsticao rast ćelija raka u glavi i vratu.

Istraživački tim Državnog univerziteta Vašingtona razvio je sistem za isporuku lekova uz pomoć kurkumina, koji uspešno inhibira ćelije raka kostiju dok promoviše rast zdravih ćelija kostiju.

Međutim, takođe je utvrđeno da kada se kurkumin uzima oralno, jedinjenje ne može dobro da se apsorbuje u organizmu, zbog toga što se prebrzo se metaboliše i eliminiše.

Kurkuma ima protivzapaljensko dejstvo

Kurkumin je veoma moćan antiinflamatorni agens. Budući da je zapaljenje povezano sa nizom hroničnih stanja i bolesti, među kojima su artritis, Alchajmerova bolest i srčana oboljenja, istraživači tvrde da bi kurkumin mogao da pomogne u smanjenju rizika od tih bolesti ograničavanjem upale u organizmu.

Ali i ovde postoji problem zbog toga što su potrebne veoma visoke doze da bi se došlo do pozitivnih rezultata.

Kurkuma pruža olakšanje kod artritisa

Protivzapaljenska svojstva su od najveće važnosti i kod lečenja osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Kurkumin je antioksidans koji takođe uništava slobodne radikale u organizmu koji oštećuju ćelije.

Kurkuma kao lek

Svako ko pati od artritisa trebalo bi da konzumira ovaj začin svakodnevno kako bi se oslobodio blagih bolova u zglobovima. Ipak, moramo naglasiti da on ne može biti zamena za lekove.

Protiv zapaljenske bolesti creva i Kronove bolesti

Dokazano je da kurkumin smanjuje upalu i oštećenja. Zapravo, kurkumin leči zapaljenske bolesti creva u korenu. Pomaže u moduliranju imunog sistema, reguliše autoimune reakcije i pojačava otpornost na uzroke zapaljenja.

Nakon samo pet dana korišćenja kurkumina, zadebljanje zida creva i infiltracija upalnih ćelija smanjeni u velikoj meri. Iako istraživači nisu baš sigurni u kako tačno kurkumin pruža ove odbrambene efekte, oni tvrde da bi to moglo biti zbog njegove ogromne antioksidativne aktivnosti.

Može sprečiti bolesti srca

Sprovedena je studija sa 121 pacijentom koji su prethodno bili podvrgnuti operaciji bajpasa.

Polovina pacijenata je dobijalo kurkumin u kapsulama, a ostali sa dobijali klasičnu terapiju za ovo zdravstveno stanje.

Lekovi su uzimani 3 dana pre i pet dana posle operacije. 30 posto ljudi koji su bili na klasičnoj terapiji doživelo je srčani udar dok je samo 13 posto ljudi iz kurkumin grupe doživelo isto.

Doktori kažu da zajedno sa lekovima kurkumin može da smanji šanse ta dobijanje srčanog udara među srčanim bolesnicima.

Kurkuma štiti vaš mozak

Kurkuma sadrži jedinjenje koje se zove ar-turmeron. Iako se ovom jedinjenju ne posvećuje mnogo pažnje, istraživači pominju da ovaj element može da popravi matične, stem ćelije mozga.

Stem ćelije su potrebne za oporavak od Alchajmerove bolesti, moždanog udara i drugih neuro problema. Istraživanja sugerišu sugerišu da kurkumin može pomoći da se poboljša pamćenje kod obolelih od Alchajmerove bolesti.

Smatra se da će ovo jedinjenje u budućnosti igrati vitalnu ulogu u lečenju moždanih bolesti.

Kurkuma pomaže varenje

Ljudi koji imaju probleme sa varenjem, trebalo bi da konzumiraju sirovu kurkumu. Glavne komponente ovog začina stimulišu žučnu kesu da proizvede žuč, što momentalno čini sistem za varenje efikasnijim. Poznato je i da pomaže i kod nadimanja i gasova.

Kurkuma i dijabetes

Kurkumin povoljno utiče na većinu vodećih aspekata dijabetesa, uključujući otpornost na insulin, hiperglikemiju i hiperlipidemiju. Pored toga, mogao bi da spreči komplikacije dijabetesa.

Utvrđeno je da antiinflamatorna i antioksidativna svojstva kurkumina odlažu početak dijabetesa tipa 2 kod osoba sa predijabetesom.

Dodatno pomaže da se ne luči previše insulina i podstiče dejstvo lekova koji leče dijabetes. Međutim, pre nego što ga kombinujete sa lekovima, obavezno konsutujte svog lekara.

Kurkuma za jačanje imuniteta

Lipopolisaharid is kurkume zajedno sa antibakterijskim, antivirusnim i antigljivičnim agensima pomaže u stimulaciji imunog sistema.

Kurkuma i mleko

Za jačanje imuniteta razmutite kašičicu začina u prahu u čaši toplog mleka, i naravo to popijte. Ukoliko ovaj napitak koristite svakodnevno, trebalo bi da podstaknete vaš imunitet da vas bolje štiti.

Kurkuma i med

Evo jednostavnog recepta koji možete koristiti kada se razbolite.

Pomešajte četvrtinu šolje prirodnog meda, jednu kašičicu kurkume u prahu, 2 kapi etarskog ulja limuna, navrh kašičice mlevenog crnog bibera i sve dobro promešajte.

Crni biber poboljšava iskorišćenost kurkume u organizmu, odnosno, čini je delotvornijom.

Sipajte smesu u posudu sa poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Uzimajte pola kašičice tri puta dnevno da biste ublažili simptome alergija, prehlade ili gripa.

Pomaže detoks jetre

Poznato je da kurkuma povećava proizvodnju vitalnih enzima koji detoksikuju našu krv u jetri razbijanjem i smanjenjem toksina. Takođe dovodi do poboljšanja cirkulacije krvi, pa i na taj način doprinosi dobrom zdravlju jetre.

Kurkuma za mršavljenje

Istraživanje iz 2009. godine sprovedeno na miševima na Univerzitetu Tufts, otkrilo je da kurkumin može da suzbije rast masnog tkiva.

Međutim, slično istraživanje nije urađeno i na ljudima. Tako da se ne može sa sigurnošću reći da li kurkuma ima isti efekat i na nas.

Bez obzira na to, svakako bi trebalo dodati kurkumu u vaš jelovnik, jer ima mnogobrojna druga korisna dejstva koja su dokazana.

Da li kurkuma ima neželjene efekte?

Generalno, kurkumu dobro podnosi većina ljudi. Međutim, možda postoje određene grupe koje bi trebalo da je izbegavaju.

Na primer, kurkumu ne bi trebalo da upotrebljavaju ljudi koji su podložni nastanku kamena u bubregu.

Dok se kao začin smatra bezbednim u hrani, terapeutske doze treba izbegavati tokom trudnoće i dojenja.

Kako uključiti kurkumu u vašu ishranu?

Indijska kuhinja je već otkrila bezbroj načina upotrebe ovog moćnog začina u svojim jelima. Možda ste radoznali i želeli biste da i vi uključite kurkumu u ishranu, ali niste sigurni kako?

Postoji mnogo načina da se pojede i popije ovaj začin. Može se dodati u skoro svaku hranu, jer nema jak ukus koji bi preuzeo aromu jela.

Dodajte kurkumu u prahu u toplo mleko, čaj, smutije, salate, supe, ili u bilo koje jelo koje spremate. Egzotični ukus kurkume posebno se dobro slaže sa mesom, pirinčem, krompirom i drugim korenastim povrćem.

Za bolju bioraspoloživost, koristite kurkumu zajedno sa zdravim mastima kao što su maslinovo ili kokosovo ulje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.