Kopriva (Urtica dioica) je od davnina poznata kao lek.

Raste u blagoj do umerenoj klimi širom sveta – posebno na mestima sa puno vlage. Određene vrste koprive često se mogu naći u šumama, pored reka ili potoka i pored puteva.

Njeno naučno ime Urtica dioica potiče od latinske reči uro, što znači „goreti“, jer njeni listovi mogu da izazovu privremeno peckanje pri kontaktu.

Listovi su gusto prekriveni ubodnim dlačicama koje oslobađaju toksine koji izazivaju bol.

Kada koža dođe u kontakt sa listom ili stabljikom koprive, na njoj se brzo razvijaju crvenkaste mrlje koje svrbe i peku.

Međutim, konzumiranje koprive nakon obrade je bezbedno.

Nutritivna vrednost koprive

Kopriva sadrži puno fitokemikalija. Sveži listovi sadrže beta karoten, violaksantin, ksantofile, zeaksantin, luteoksantin i lutein epoksid koji ovoj biljci daju neverovatne prednosti.

Kopriva takođe sadrži fenolne kiseline, uključujući ugljenu, kafenu, hlorogenu, mravlju, silicijumsku, limunsku, fumarnu, glicerinsku, jabučnu, elagičnu, oksalnu, fosfornu i jantarnu kiselinu.

Kopriva kao lek

Miricetin, kempferol, kvercetin su flavonoidi prisutni u koprivi.

Acetilholin, betain, holin, lecitin, histamin, skololeptin, rutin, rozinidin i naringin su neke druge fitokemikalije prisutne u listu, korenu i stabljici koprive.

Listovi sadrže velike količine kalijuma, kalcijuma, folne kiseline, vitamina A i K, jednostavnih ugljenih hidrata i proteina.

Nutritivna vrednost koprive na 100g.

Kalorije42
Ugljeni hidrati7.49 g
Proteini2.71 g
Masti0.11 g
Dijetetska vlakna6.9 g
Folati14 µg
Niacin0.388 mg
Piridoksin0.103 mg
Riboflavin0.16 mg
Tiamin0.008 mg
Vitamin A2010 IU
Vitamin K499 µg
Natrijum4 mg
Kalijum334 mg
Kalcijum481 mg
Bakar0.076 mg
Gvožđe1.64 mg
Magnezijum57 mg
Mangan0.779 mg
Fosfor71 mg
Cink0.34 mg
Beta karoten1150 µg
Alfa karoten114 µg
Lutein-Zeaksantin4180 µg

Kopriva lekovitost

Sledeći odeljak govori o lekovitim svojstvima lista i korena koprive.

Kopriva za kosu

Tradicionalna medicina koristi koprivu da stimuliše rast kose. Studija je istraživala ovo svojstvo koprive sa kombinacijom biljnih ekstrakata. Ovaj biljni preparat povećao je proliferaciju ćelija dermalne papile.

Beta sitosterol u koprivi podstiče stvaranje novih krvnih sudova (angiogeneza). Podstiče sintezu vaskularnog endotelnog faktora rasta i podržava rast nove kose.

List i koren koprive regulišu aktivnost polnih hormona i njihovih supstrata. Oni pomažu u kontroli gubitka kose (alopecije) kod muškaraca i žena sa hormonskom neravnotežom.

Zato nije čudo da je ekstrat koprive često jedan od sastojaka šampona za kosu.

Može da leči polensku groznicu, astmu i alergije

Kopriva (Urtica dioica) sadrži nikotinamid, sinefrin i ostol, sa snažnim antiinflamatornim i antialergenskim svojstvima.

Ove fitokemikalije pokazuju antagonističku aktivnost protiv proinflamatornih histaminskih receptora, blokirajući proizvodnju i oslobađanje histamina.

One takođe ometaju aktivnost proinflamatornih ćelija, hemijskih glasnika i kontrolnih gena.

Može pomoći u rešavanju problema sa prostatom

Prekomerni rast prostate (benigna hiperplazija prostate) povećava pritisak na uretru.

U studijama na pacovima, kopriva je pokazala poboljšanje kod problema sa prostatom. Ekstrakti korena koprive inhibiraju aromatazu, enzim koji pretvara testosteron u estrogen. Estrogen je usko povezan sa poremećajima prostate.

Druge studije pokazuju antiproliferativna svojstva korena koprive u ćelijama raka. 20% alkoholni ekstrakt korena koprive smanjio je rast kancerogenih epitelnih ćelija prostate tokom sedmodnevnog tretmana.

Može sniziti krvni pritisak

Kopriva se tradicionalno koristila za lečenje visokog krvnog pritiska. Utvrđeno je da ekstrakt koprive ima antihipertenzivne efekte.

Ona pomaže u snižavanju krvnog pritiska tako što omogućava krvnim sudovima da se opuste, smanjujući snagu srčanih kontrakcija. Potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi efekti.

Kopriva kao lek za cirkulaciju

Kopriva ima visok sadržaj gvožđa i vitamina C, što je čini idealnom za stimulisanje proizvodnje i broja crvenih krvnih zrnaca, što posledično poboljšava cirkulaciju krvi u telu.

da li kopriva razredjuje krv

Prisustvo vitamina C u koprivi pomaže da se poveća apsorpcija gvožđa u telu, a pošto je gvožđe esencijalno jedinjenje prisutno u hemoglobinu, cirkulacija krvi je drastično poboljšana.

Kopriva za anemiju

Gvožđe je esencijalni sastojak hemoglobina, proteina koji omogućava crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik iz naših pluća do ostatka našeg tela. Naše telo takođe stvara rezerve gvožđa u proteinu poznatom kao feritin.

Anemija zbog nedostatka gvožđa nastaje kada u našem telu ima premalo cirkulišućeg gvožđa i/ili zaliha gvožđa, što je povezano sa slabošću, umorom, oštećenjem kognitivnih i fizičkih performansi, gastrointestinalnim poremećajima i još mnogo toga.

Visok sadržaj proteina i gvožđa u koprivi (zajedno sa komponentama koje povećavaju apsorpciju gvožđa) čini ih idealnim za povećanje nivoa hemoglobina i feritina.

Kao dodatna prednost, kopriva je bogat izvor kalcijuma i vitamina C, koji pomaže u poboljšanju apsorpcije gvožđa.

Konačno, zbog visokog sadržaja flavonoida, kopriva može imati indirektan pozitivan uticaj na nivo hemoglobina. To je zato što se pokazalo da kopriva ima antiinflamatorne efekte, a zapaljenje u telu izaziva nizak nivo hemoglobina.

Može smanjiti upalu

Ekstrakt koprive sadrži antiinflamatornu supstancu koja može da potisne nekoliko citokina kod inflamatornih oboljenja zglobova.

Prema drugoj studiji, primena lista koprive izgleda da ublažava osteoartritični bol. Kopriva je smanjila nivoe inflamatornih hormona ometajući njihovu proizvodnju.

Međutim, potrebno je više istraživanja i studija na ljudima da bi se kopriva preporučila kao antiinflamatorni tretman.

Kopriva i psorijaza

Utvrđeno je da kopriva pomaže da se smanji pojava psorijaze zbog jakih antiinflamatornih svojstava.

Može se koristiti u vidu čajeva ili praha, a takođe je delotvorna i lokalna primena u vidu krema i ulja od koprive.

A možete i u vodu za kupanje da stavite nekoliko kašika iseckane koprive.

Detoksikacija

Čaj od koprive neutrališe slobodne radikale i promoviše zdravo funkcionisanje jetre. Listovi koprive su takođe dobri za bubrege.

Bubrezi pomažu u eliminaciji toksičnih supstanci. Upotreba čaja od koprive pomaže u prečišćavanju krvi ispiranjem nečistoća iz sistema.

Može da ubrza zarastanje rana

List koprive ima antihemoragični efekat zbog sadržaja flavonoida, minerala, vitamina i masnih kiselina.

Korišćenje ekstrakta koprive na ranama smanjilo bi vreme krvarenja i podstaklo zgrušavanje krvi.

Takođe eliminiše patogene, eliminiše proinflamatorne slobodne radikale i smanjuje prosečno vreme zarastanja.

Kad se bere kopriva

Najbolje vreme za berbu koprive je prvih nekoliko nedelja proleća kada su listovi mladi i nežni. Pokupite prva dva ili tri para listova sa vrha biljaka.

Možete nastaviti da berete koprivu i tokom leta, ali listovi i stabljike će tada biti veoma vlaknaste, pa uberite samo nekoliko gornjih listova.

kad se bere kopriva

Obavezno nosite rukavice i obucite se kao da idete u rat. U suprotnom, sitne dlačice se mogu uvući u kožu, što nimalo nije prijatno.

Te dlačice sadrže hemikalije koje izazivaju osećaj svraba i peckanja koji može trajati satima.

Koristite oštre makaze prilikom branja.

Čaj od koprive

List koprive ima dugu tradiciju u narodnoj medicini. Ima antiinflamatorna svojstva i koristi se kao lek za artritis. Takođe može ublažiti hipertenziju, polensku groznicu i probleme sa bubrezima.

Zbog visokog sadržaja gvožđa može ublažiti i anemiju. Ljudi koji žele da imaju koristi od ovih svojstava koprive, najčešće konzumiraju koprivu kao čaj.

Čaj od sušene koprive

U loncu prokuvajte malo vode. Kada provri, isključite vatru i dodajte list koprive, i promešajte.

Pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Volim da ostavim da se natapa oko 5 minuta, tako da ima jači ukus. Možete ga učiniti slabijim dodavanjem više vode.

Čaj od sveže koprive

U loncu prokuvajte malo vode. Kada provri, smanjite vatru na laganoj vatri i dodajte svež list koprive.

Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva nekoliko minuta.

Isključite i ostavite da odstoji nekoliko minuta i procedite u šolju.

Ostatak listova koprive se može jesti – odličan je sa malo putera i soli, ili čak i sam!

Možda će vam u početku imati gorak i drvenast ukus. Nekoliko šoljica ili nekoliko dana kasnije, zavolećete ga.

Čaj od koprive za mršavljenje

Ovaj čaj prvenstveno deluje kao diuretik, što znači da će vam pomoći da izbacite višak tečnosti iz tela.

Osim toga, kopriva je odličan biljni lek za detoksikaciju (o tome smo već govorili).

kopriva caj lekovitost

Uklanjanje akumuliranog metaboličkog otpada u gastrointestinalnom traktu, bubrezima, jetri i želucu učiniće da vaše telo funkcioniše efikasnije. To znači da ćete imati više energije i zdrav metabolizam.

Čaj od koprive, uz zdravu ishranu i redovno vežbanje može vam pomoći prilikom mršavljenja.

Čaj od koprive nuspojave

Kopriva generalno nema nikakve neželjene efekte.

Povremeni neželjeni efekti mogu uključivati blage stomačne tegobe, dijareju, mučninu, zadržavanje tečnosti, osip i znojenje.

Trudnice nikako ne bi smele da piju čaj od koprive, jer može izazvati kontrakcije materice koje mogu dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja. Dojilje ga mogu umereno koristiti.

Kopriva i med

Zbog koprive koja je bogata gvožđem i meda koji podiže energiju, ovaj eliksir je odličan lek za one koji imaju fizičku slabost, anemiju ili prolećni umor.

Ali takođe pomaže kod astme, kašlja, reume i raznih stanja kože.

Operite 40-50 svežih listova koprive. Ako želite da budete sigurni da ste se rešili dlačica, možete istrljati listove koprive peškirom, a zatim ih ponovo isprati da biste bili sigurni da na njima nema ostataka.

Listove koprive sitno iseckajte (ili izgnječite) i stavite u 3/4 tegle. Zatim prelijte medom dok se tegla ne napuni.

Zatvorite poklopac i snažno protresite teglu pre nego što je stavite u frižider. Ostavite da odstoji 30 dana, ali pazite da tokom tog perioda teglu protresete svaki dan.

Posle 30 dana, filtrirajte smešu da dobijete sirup. Čuvajte sirup u frižideru.

Jedite kašičicu dnevno, svako jutro na prazan stomak 3 nedelje, i primetićete kako će ovaj mali ritual poboljšati vaše opšte zdravstveno stanje.

Možete očekivati da ćete se osećati energičnije i fokusiranije. A ako ste imali bolove u zglobovima ili kašalj pre uzimanja ovog eliksira, primetićete kako će se ovi simptomi značajno smanjiti.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *