Kretanje kiseline iz stomaka u jednjak se naziva refluks kiseline. Ova pojava, koju je većina nas osetila bar nekad, najčešće se opisuje kao blago peckanje do ekstremno neprijatan osećaj „požara“ u predelu grudi.

Dva su termina kojima ovaj problem opisuje većina ljudi: žgaravica ili gorušica. U najkraćem ćemo opisati koji su simptomi refluksa kiseline i koliko je ovo stanje opasno.

U ovom članku nam je prevashodna namera da vam ukažemo koja hrana sakuplja kiselinu u želucu i može nam pomoći da ne doživljavamo veće neprijatnosti.

Koja hrana sakuplja kiselinu u želucu

Nekoliko je razloga zbog kojih se kiselina iz stomaka premešta u jednjak, a kao krivac za ovu pojavu javlja se otvor na gornjem delu želuca.

Najčešći uzroci zbog kojih ovaj deo želuca ne obavlja svoju funkciju su: trudnoća, gojaznost, nakupljeni stres i način ishrane.

Jedan od načina da se ublaži refluks kiseline je smanjenje kiseline u želucu. To u velikoj meri zavisi od hrane koju uzimamo.

Uzročnici refluksa kiseline (gorušice)

Hrana koja izaziva gorušicu je različita od osobe do osobe. Ipak se mogu izdvojiti najčešći krivci među namirnica koje biste trebali da izbegnete, uvek kad možete.

Klonite se slatkiša, alkoholnih i gaziranih pića, začinjene hrane, prženog, masne hrane, namirnica sa mnogo kiseline, kofeina, sireva, jela na bazi paradajza i dr.

Ukoliko imate česte probleme ove vrste, vodite beleške o hrani koju ste konzumirali u periodu kada se pojavljuje gorušica, kao i namirnice koje ste uzimali kada niste imali probleme sa gorušicom.

Nekoliko praktičnih izmena mogu biti od velike pomoći u borbi protiv gorušice:

  • Rasporedite hranu na više manjih obroka,
  • Izbegavajte odlazak u krevet 2 sata nakon jela,
  • Izbacite grickalice uz gledanje TV-a u večernjim satima,
  • Prestanite da pušite.

Hrana koja pomaže kod problema sa gorušicom

Već smo naglasili koja sve hrana može dovesti do refluksa kiseline. S druge strane, važno je znati koja hrana sakuplja kiselinu u želucu i može biti od velike pomoći.

Neophodno je hraniti se što zdravije. Uz malo truda, shvatićete da obilje hrane postoji koja je i zdrava i ukusna i ne izaziva refluks kiseline.

Ovsene pahuljice, smeđi pirinač i integralne žitarice

Ovas, smeđi pirinač i još neke integralne žitarice tj. hrana na njihovoj bazi su odličan izvor vlakana. Kao takve, izuzetno su korisne za probavni sistem.

Pored toga, mogu pomoći kako bi se produžio osećaj sitosti, što bi umanjilo rizik od prejedanja.

Đumbir

Jedna od najefikasnijih namirnica u borbi protiv refluksa kiseline je đumbir. Pored svojih antiinflamatornih svojstava, đumbir može pomoći u smanjenje gorušice, ali i kod drugih stomačnih problema.

Važno je uzimati ga u umerenim količinama, kako se ne vi desilo da izazove neke neželjene reakcije. Đumbir možete koristiti kao dodatak jelu ili kao sastojak čaja ili soka.

Saznajte da li spadate u grupu ljudi koji treba da izbegavaju korišćenje đumbira: “ Ko ne sme da koristi đumbir? „

Određeno povrće

Dobar izbor povrća je važan ako želite da smanjite kiselinu u želucu, što samo po sebi dovodi do manjeg rizika od refluksa kiseline. Povrće sadrži malo masti i šećera i stoga vrlo retko može izazvati gorušicu.

Veoma je povoljno koristiti brokoli, šparglu, kupus, peršun, celer, komorač, salatu, boraniju.

Određeno voće

Postoji voće koje morate izbegavati, alo imate problema sa refluksom kiseline. Tu se prvenstveno misli na citrusno voće.

Međutim, neko voće može biti izuzetno korisno u rešavanju problema sa refluksom kiseline. Naime, banane čija je kiselost pH5.6 su pravi izbor za užinu.

Osim banane, dinja i lubenica se izdvajaju kao dobar izbor osoba sa refluksom kiseline.

Piletina i ćuretina

Zbog manjih količina masti u odnosu na ostalo meso, piletina i ćuretina mogu biti od velike pomoći u borbi protiv refluksa kiseline.

Nije od velike važnosti kako ćete spremiti ovo meso, samo ga nemojte pržiti. I još jedna važna napomena: kožicu preskočite, puna je masti i ima štetan uticaj.

Određene vrste čajeva

Već smo napomenuli da kofein ima loš uticaj na kiselinu u želucu, pa zato izbegavajte crni i zeleni čaj.

Međutim, neke vrste biljnih čajeva su veoma dobre u borbi protiv mnogih stomačnih problema, pa tako blagodetno utiču na smanjenje refluksa kiseline. Ovde se naročito izdvajaju čaj od kamilice i čaj od sladića.

Nemasna riba i morski plodovi

Svaki tip refluks dijete sadrži morske plodove i nemasnu ribu. Što se morskih plodova tiče savetuje se da se ne prže (sasvim je u redu peći ih ili spremiti na roštilju).

Od morskih plodova se izdvajaju jastozi, škampi i školjke. Kad birate ribu, gledajte da to bude divlja riba.

Sojino i bademovo mleko

Neke vrste mleka (kravlje mleko sa većim procentom masti) mogu biti uzročnik refluksa kiseline. Uz to može uzrokovati probleme sa varenjem.

S druge strane, bademovo mleko efikasno smanjuje kiselost u želucu i smanjuje rizik od refluksa kiseline. Kao dobra alternativa za kravlje mleko može se odabrati sojino mleko.

Kada je neophodno posetiti doktora?

Mnogo je načina da olakšate simptome izazvane refluksom kiseline. Svakako je preporučljivo da uskladite svoju ishranu sa preporukama koje smo vam već izneli.

Međutim, ukoliko par puta nedeljno imate problema sa refluksom kiseline, neophodno je da posetite svog doktora.

Češća pojava simptoma vezanih za refluks kiseline može dovesti do nimalo bezazlene gastroezofagealnarefluksne bolesti.

U tom slučaju je nužno da ispoštujete sve preporuke doktora, jer ako se ne leči pravovremeno, gastroezofagealnarefluksna bolest može dovesti do upale jednjaka, promene na slezini, disajnih problema, bolesti desni i karijesa, pa čak i raka jednjaka.

Neka ozbiljna zdravstvena stanja mogu imati jako slične simptome kao refluks kiseline. Srčani udar ili upala pluća umnogome mogu podsećati svojim simptomima na refluks kiseline, zato se javljanje doktoru smatra veoma poželjnim.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *