Đumbir je biljka koja se sve više uzgaja zbog svog rizoma sa neverovatnim svojstvima. Najčešće se ovaj deo biljke identifikuje sa korenom, pa se nećemo upuštati u to šta bi bilo ispravne, nego ćemo fokus staviti na moguće neželjene pojave usled korišćenja đumbira.
Ko su osobe koje treba da izbegavaju svako korišćenje đumbira? Postoji li opasnost od preteranog unošenja ove biljke?

Gingeroli su bazični sastojak đumbira. Od njih potiče taj jedinstven i jak miris i ukus đumbira. Osim toga, ovo je snažno antiinflamatorno jedinjenje koje može biti od velike pomoći pri ublažavanju tegoba koje izaziva artritis.
Konzumiranje đumbira se savetuje ukoliko želite da poboljšate svoj imuni sistem. Takođe, dokazano je efikasan u zaštiti od nekih vrsta karcinoma.
Izgled rizoma (korena) đumbira je apsolutno prepoznatljiv. Veoma je čvrst, trakast, čvornovat. Ako ga presečete, unutrašnjost se može razlikovati po boji, pa tako ima crvenih, belih i žutih.
Pokriven je kožom čija debljina zavisi od zrelosti, a boja se razlikuje od krem od braon.
Đumbir predstavlja odličan izvor magnezijuma, kalijuma, bakra, vitamina B6 i dr.
Upotreba đumbira nije novijeg datuma, pa se tako u prošlosti koristio, pre svega, u ublažavanju nekih stomačnih tegoba. Trudnice ga koriste kako bi prevazišle mučninu i povraćanje.
Ajmo sada da vidimo ko i zbog čega treba da izbegava đumbir
Naime, i pored toga što postoje mnogostruke zdravstvene koristi đumbira, ipak neke osobe treba delimično ili u potpunosti da izbegavaju njegovo korišćenje. Kod većine ljudi đumbir može da bude savršeno rešenje kod nekih stomačnih problema, prehlade ili upornog kašlja.
S druge strane, postoje oni kod kojih njegova upotreba može da bude opasna po zdravlje. Ko su osobe koje ne bi smele da koriste đumbir?
Kod pothranjenih osoba đumbir uzrokuje zdravstvene probleme
Svoju popularnost đumbir ponajviše duguje pozitivnom dejstvu u procesu mršavljenja. Gubitak kilograma se dešava kao posledica regulacije digestivnih enzima i smanjenja apetita.
Ovde je već jasno da osobama koje imaju manjak kilograma, đumbir može da prouzrokuje neželjene posledice.
Kod osoba sa manjkom kilograma i niskim indeksom telesne mase može doći do poremećaja apetita, gubitka kose i vitalnih vitamina i minerala. Kod žena đumbir može uzrokovati menstrualne nepravilnosti.
Ako želite da dobijete na težini, ne koristite đumbir!!!
Osobe sa bolestima krvi moraju da izbegavaju đumbir
Zgrušavanje krvi je od velike važnosti za svaki organizam. Na prvi pogled može se misliti da krvni ugrušci mogu biti od velikog rizika po zdravlje.
Međutim ako bi se izgubila mogućnost zgrušavanja krvi, prekomerna krvarenja usled samo malih povreda bi bila realna opasnost. To stanje smanjenog zgrušavanja krvi je poznato kao hemofilija.
Đumbir se savetuje kako bi se poboljšala cirkulacija krvi, ali kod osoba sa hemofilijom to može imati za posledicu obilno krvarenje.
Uticaj kod ovih osoba je toliko ozbiljan da đumbir kod njih može potpuno da smanji efekat nekih lekova kod životnog značaja.
Ako patite od hemofilije ili druge bolesti krvi, ne koristite đumbir!!!
Osobe koje stalno koriste određene lekove ne smeju da ih kombinuju sa đumbirom
Ovo je grupa u koju bi se mogao svrstati malo veći broj ljudi pa je potrebno jasno naglasiti da oni koji imaju dijabetes ili visok krvni pritisak ne smeju da uzimaju đumbir niti u jednom obliku.
Kombinacija lekova kao što su beta blokatori ili insulin sa đumbirom može imaju izuzetno štetan uticaj po ove osobe.
Đumbir jeste delotvoran ako se žeki razrediti krv, ali ako uzimate neke od ovih lekova, izbegavajte uzimanje đumbira.
Ako imate dijabetes i visok krvni pritisak, ne koristite đumbir!!!
Trudnicama u poslednjem tromesečju je zabranjeno korišćenje đumbira
Treba razlikovati početnih par nedelja trudnoće od poslednja tri meseca. Naime, na početku trudnoće đumbir se apsolutno preporučuje trudnicama kako bi se umanjila nelagodnost zbog mučnina i povraćanja.
Međutim, kada su poslednji meseci trudnoće u pitanje, đumbir treba potpuno izbaciti iz upotrebe. U ovom periodu konzumiranje đumbira može da dovede do prevremenog porođaja.
Žene u poslednjih tri meseca trudnoće ne smeju da uzimaju đumbir!!!
Osobe koje ne spadaju u neku od ovih grupa, ne bi trebalo da imaju zdravstvenih problema zbog uzimanja đumbira. Međutim, zbog posebno jakog ukusa i mirisa, vodite računa o količinu đumbira koju uzimate.
Jačina ukusa đumbira kod kuvanja zavisiće od vremena kada ga dodajte jelu. Ako ga stavite na početku kuvanja, očekujte da ćete dobiti jelo sa blagim nagoveštajem ukusa đumbira. Ako ga pak stavite pri kraju procesa pripreme jela, očekujte pun ukus i jačinu đumbira.