Keto piletina na različite načine čini ovu dijetu veoma prihvatljivom. To što ste odabrali keto dijetu u cilju održavanja težine, uopšte ne znači da ćete zaboraviti na super ukusnu hranu. Jedna od mojih omiljenih opcija, a koju uvek predložim osobama na keto dijeti je piletina spremljena po receptu datom u nastavku.

Kalorije po porciji: 530

Potencijalni alergeni: kikiriki, senf i soja.

Količina: 2 porcije

Vreme pripreme: 1h 20min

Keto piletina sa satay sosom

Potrebni sastojci:

fileti pilećih grudi – 250 grama
tikvica – 1 veća
ulje od kikirikija – 1,5 kašika
puter od kikirikija – 1 kašika
soja sos – kašičica
beli luk – 2 čena
kari u prahu – kašičica
iseckani đumbir – 1 kašičica
sveža ljuta papričica – polovina
crni luk – četvrtina glavice srednje veličine
čeri paradajz – 125 grama
kokosovo mleko – 85 ml
slani pečeni kikiriki – 1,5 kašika
sok od četvrtine limete
krastavac – polovina srednje veličine

Keto piletina sa satay sosom – način pripreme:

Koristite adekvatnu manju posudu. Veći deo ulja od kikirikija pomešajte sa izgnječenim čenom belog luka i dodajte kari i iseckani đumbir. U tu smesu dodajte piletinu i dobro je izmešajte, kako bi se premazao svaki deo. Posudu pokrijte folijom i ostavite da odstoji sat vremena u frižideru.

Ostatak ulja od kikirikija iskoristite za prženje. Sipajte ga u tiganj i nakon što zagrejte, dodajte luk i pržite ga 3-4 minuta dok ne postane mek i ne dobije lepu, zlatnu boju. Potom dodajte u tiganj ljutu papričicu i ostatak karija i belog luka i ostavite najviše 2 minuta uz stalno mešanje. Pomešajte puter od kikirikija sa kokosovim mlekom i soja sosom i ostavite da se krčka do 3 minuta tj. dok se ne dobije gusta smesa.

U sos stavite veći deo kikirikija i sok od limete/limuna. Stavite sos na sobnu temperaturu i pokrijte da bi bio topao.

Tikvice secite na dugačke rezance pomoću spiralizatora ili na neki drugi način. Važno je da postignete potreban oblik.

Sledi piletina. U gril tiganju ili ako ste u mogućnosti na roštilju na srednjoj jačini vatre pecite do 4 minuta i jednu i drugu stranu. Pečenu piletinu stavite na tanjir i ostavite da se ohladi par minuta, pa tek onda izrežite.

U adekvatnu činiju stavite narezane tikvice, pa preko njih naseckanu piletinu, čili paradajz i krastavac. Preko svega toga prelijte delimično prohlađeni sos.

Keto piletina ražnjići

Možete izabrati i drugu opciju za serviranje: od piletine napravite ražnjiće sa dodatkom povrća i grilujte ili roštiljajte. Sos servirajte odvojenu za svaku osobu i koristite tako što ćete umakati ražnjiće u njega.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *