Kako prepoznati pravi keto hleb? Najbolji recepti za pripremu

Na keto dijeti ste ili razmišljate da otpočnete sa njom? Ako ste istražili dovoljno o keto dijeti, uvideli ste da je bazični princip što manje ugljenih hidrata. Reklo bi se da se hleb nikako ne uklapa u keto jelovnik. Da li je zaista tako, saznajte u nastavku našeg članka.

Naime, ako ste na keto dijeti samo dve kriške belog hleba su dovoljne da prekoračite dnevnu količinu ugljenih hidrata. Čak i hleb od celog zrna žitarica, iako je daleko zdraviji, sastoji se čak 2/3 od ugljenih hidrata.

Poznato vam je da keto ishrana dozvoljava da ugljeni hidrati čine 5% ili malo više od toga ukupnih kalorija. Konzumiranje hleba se dakle nikako ne uklapa u sve to. Ako ste ovde već odustali od pomisli da uvrstite hleb u svoju dijetu, potpuno ste pogrešili.

Ako vam je cilj da nivo ugljenih hidrata spustite na minimum, onda zaboravite na sve klasične vrste hlebova. Međutim, postoji rešenje i ono je apsolutno preporučljivo u svakom smislu. Radi se o keto hlebu. Nekoliko je različitih tipova, a u osnovi sve zavisi od brašna koje se koristi u pripremi.

Keto hleb sadrži veoma nizak nivo ugljenih hidrata!

Šta je keto hleb?

Mnogo je recepata i različitih hlebova za koje se kaže da su keto. Ne postoji neka precizna definicija kojom bi se striktno ukazalo na to koji hleb možemo klasifikovati kao keto hleb.

Najispravnije bi bilo da za svaki hleb koji odgovara principima keto dijete kažemo da je keto hleb. Jasno vam je da to otvara mnoge mogućnosti. 

Osnova keto dijete je razmišljanje o unetim ugljenim hidratima. Keto hleb je potrebno da sadži onaj minimum kojim ne bi narušio dnevni unos ugljenih hidrata. Osim super niskog nivoa ugljenih hidrata, hleb ne sme da sadrži nikakve štetne materije, niti nepotrebne hemikalije.

Hleb koji bi bio u potpunosti prihvatljiv za keto ishranu ćete teško naći u prodavnicama. Ima onih koji se reklamiraju kao takvi (nećemo ni navoditi), ali proverite njihov sastav, pa sami zaključite da li je to ono što tražite.

Ostaje vam opcija da sami pokušate da pronađete keto hleb koji će vam odgovarati. Osim količine ugljenih hidrata, važan je ukus, način pripreme, ali i sastojci, koje bi trebalo lako na nabavite.

Važno je da pravite razliku između zdravog i keto hleba. U svakom većem prodajnom objektu ima po nekoliko vrsta „zdravog“ hleba. Najčešće je to organski, možda od celog zrna žitarica, sa dodatnim semenkama itt. međutim tu nije reč o keto prihvatljivom hlebu.

Nije redak slučaj da kriška „zdravog“ hleba ima i 20 grama ugljenih hidrata, što je četvorostruko više od dozvoljene keto doze.

Provereni recepti za keto hleb

Postoji mnogo načina da dobijete hleb sa niskim sadržajem ugljenih hidrata. Takav hleb biste mogli da označite kao keto hleb. Takođe, važno je da hleb bude i prijatnog ukusa. Sigurno ćete vremenom naći svoj idealan keto hleb, a mi ćemo vam malo pomoći u tome.

Keto hleb sa izuzetno malo ugljenih hidrata

Keto hleb

Potrebni sastojci:
– bademovo brašno – dobar izbor je blanširano bademovo brašno, koje se lakše mesi i nije previše gusto. Brašno možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane, a možete ga i sami napraviti.
– so – nužno je dodati malo soli kako bi vekna dobila na ukusu.
– prašak za pecivo – slobodno stavite ono sa kojim imate najbolje iskustvo.
– jaja – sveža domaća, ako je moguće.
– laneno seme – sameljite ga i dodajte, poslužiće da dobijanje savršene teksture.
– maslac
– voda.

Priprema: 

Na početku, u bademovo brašno dodajte prašak za pecivo i malo soli. U drugu posudu stavite samleveno laneno seme, jaja, vodu i maslac, koji ste prethodno otopili. Tu masu umutite mikserom sve do ne dobijete penastu masu. Lagano dodajte suve sastojke i mešajte sve dok se masa potpuno ne sjedini.

Dobijenu smesu prebacite u već podmazanu tepsiju (pleh). Pecite hleb nekih 45 minuta. Biće pečen onda kad zabodena čačkalica izađe čista. Izvadite ga i ostavite da se potpuno ohladi, pa tek onda secite.

Za jednu veknu koristite pleh dimenzije 10 x 20 cm. Nemojte koristiti preveliki pleh jer hleb nećete dobiti na obliku.

Koristite papir za pečenje. Uvek ostavite višak od par cm, kako biste lakše izvadili pečeni hleb.

Ne budite strikti po pitanju dužine pečenja. Različiti su šporeti i pećnice i dešavaće se da neke brže, a druge sporije peku. Zbog toga, nakon 35 minuta proveravajte kako napreduje vaš keto hleb.

Keto hleb sa bademovim brašnom

keto hleb sa bademovim brašnom

U nastavku sledi jedan precizan recept keto hleba sa bademovim brašnom.

Potrebni sastojci i količine:

– 6 jaja srednje veličine,
– četvrtina šolje istopljenog putera,
– pola kašičice tartat krema,
– 1,5 šolja bademovog brašna (možete ga i sami praviti),
– prašak za pecivo,
, pola kašičice košer soli.

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje. Razbijte jaja i odvojite belance od žumanca.
U adekvatnoj posudi izmešajte belanca sa tartar kremom i umutite ih dok ne dobijete čvrstu koricu.
U drugoj posudi umutite mikserom brašno, žumance, puter, pecivo i so. Trećinu prvobitne smese umutite, pa onda stavite i ostatak.
Dobijeno testo stavite u pleh i pecite oko pola sata. Hleb je pečen kad zabodena čačkalica ostane čista.
Obavezno sačekajte da se hleb ohladi pre sečenja na kriške.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.