Bicikl je mnogo više od ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva. Ako ste u pokretu – činite već dosta za svoje zdravlje. Što više uživate u tom kretanju, to su efekti na vaš duh i telo uočljiviji. Omiljeni dvotočkaš ima posebno mesto u okviru aktivnosti sa ciljem – zdrav život i vitka linija! U nastavku pročitajte i zašto je tako.

Vožnja bicikla za mršavljenje

Svi već znamo da je bicikliranje višestruko korisno. Vožnja kroz prirodu, na svežem vazduhu, čini da se osećamo lepo i srećno. Pri tom se stresna svakodnevica brzo zaboravi, i ustupi mesto potpunom opuštanju. Kompletno psihičko i fizičko blagostanje traje satima nakon vožnje bicikla. To je zato jer ste pravilno ubrzali metabolizam masti, sagoreli kalorije i učinili nešto dobro za svoju cirkulaciju.

Pozitivni efekti bicikliranja na zdravlje i vitku liniju

Dakle, na šta sve utiče vožnja bicikla i koje su njene prednosti:

  • Razgradnja masnih naslaga – u zavisnosti od brzine, možete sagoreti između 200 i 800 kalorija na sat, dok okrećete pedale dvotočkaša. Bicikl prosto uništava masne naslage. Ako vozite brzo, sagorevaćete većinom ugljene hidrate, dok sporijom a intenzivnijom vožnjom pojačavate sagorevanje masti.
  • Uticaj na psihičko blagostanjevožnja bicikla deluje antidepresivno, jača samopoštovanje i toleranciju na stres. Biciklirati možete i u društvu, ukoliko vam tako više odgovara. Ovo je aktivnost koju potpuno prilagođavate sebi i svojoj dobrobiti.
  • Uticaj na kardiovaskularni sistem – Aktivnost na svežem vazduhu poboljšava rad srca i pluća, visok krvni pritisak se može smanjiti, štetni holesterol se razgrađuje i tako sprečava kalcifikovanje krvnih sudova, čime se umanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.
  • Zglobovi su rasterećeni – sekvence pokreta su lake za zglobove, dok oko 60% vase telesne težine nosi sedište. Kukovi i kolena su pošteđeni ugodnim kružnim pokretima, jer ne moraju da apsorbuju pritisak i udarce, kao kod džogiranja, na primer. Ovo je velika prednost, kako za gojazne, tako i za stariju populaciju.
  • Mišići rade punom parom – ne samo da su mišići nogu uposleni kod vožnje bicikla, već su napregnuti i mišići trupa i stomaka, kao i mišićne grupe leđa, ramena i ruku, kada gornji deo tela blago povijemo unapred. Što je naša muskulatura razvijenija, to bolje podržava skelet, i tako bolje funkcioniše naš metabolizam!
Kako smršati brzo i prirodno, vožnja bicikla

Kako smršati na biciklu?

Pre svega, mora postojati volja da se smrša uz fizičku aktivnost. To se svakako neće dogoditi samo od sebe, ukoliko bicikl ostane u podrumu. 

Takođe, treba uskladiti i ishranu uz bicikliranje. Ukoliko duže niste bili aktivni, najbolje je da prvo posetite svog lekara, i u dogovoru sa njim otpočnete aktivnost koja će vam najbolje odgovarati, da zdravlje ne bi bilo ugroženo. Takođe je važno da u vožnji bicikla uživate jer ćete, u suprotnom, brzo izgubiti interes.

Bicikl treba da bude vaš novi životni stil, a ne trenutno rešenje tokom mršavljenja. U suprotnom, mogli biste ubrzo ponovo dospeti u nezavidnu situaciju.

Prema jednoj od studija SZO, samo 150 minuta vežbanja nedeljno ima pozitivan uticaj na zdravlje i sprečavanje mnogih bolesti. To je oko 20 minuta dnevno – razmislite o vožnji bicikla do posla!

Redovnom vožnjom bicikla do vitkosti

Kako biste osetili sve blagodeti bicikliranja, morate biti redovni u tome. Odvojite vreme za svoj trening, tri do četiri puta nedeljno. U početku je dovoljno 30-45 minuta, kako bi se telo naviklo na opterećenje. Kasnije možete produžiti, ali je važno znati da telo ima više koristi od nekoliko kraćih razdaljina nedeljno, nego od jedne duže. Za sagorevanje masti dovoljan je umeren tempo, povremeno sa uzbrdicom. 

Monitori otkucaja srca vam mogu pomoći – učestalost od 60-70 procenata maksimalnog otkucaja je idealna za mršavljenje.

Da zaključimo: najbolje je ako bicikl uvedete u svoj svakodnevni život, i većinu relacija prelazite biciklirajući, umesto automobilom. Vrlo brzo ćete osetiti pozitivan uticaj ove aktivnosti, i više nećete moći da zamislite svoj dan bez omiljenog dvotočkaša.

Ukoliko još uvek nemate svoj bicikl, pogledajte zaista bogat izbor u online prodavnicama, obavite kupovinu na vrlo jednostavan način, i krenite u zdraviji život!

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *