Brzo ćete otkriti da su mafini sastavni deo svakog hrono jelovnika. Postoji pregršt divnih recepata. Možda su češći oni koji sadrže voće, ali ćete se prosto zaljubiti u neke slane verzije hrono mafina. Hrono dijeta bez ovakvih jela ne može da se zamisli.

Jedna od najpopularnijih verzija hrono mafina su oni sa slaninom. Postoji nekoliko recepata, a mi smo izdvojili dva za koje smo sigurni da će vam se dopasti. Hrono mafini sa slaninom biće vam jedan od omiljenijih obroka, čak i ako niste na dijeti.

Pogledajte naše recepte za hrono mafine sa slaninom

Hrono mafini od spelte sa slaninom

mafini sa slaninom hrono recept

Potrebni sastojci:

  • speltino brašno – šolja,
  • jaja – 2 ili 3 zavisi od veličine,
  • kukuruzna palenta – 1 1/2 šolja,
  • pavlaka – 1/2 šolje,
  • mineralna voda – 1/2 šolje,
  • slanina seckana – šolja
  • slanina šnit – 4
  • svinjska mast (mast od slanine) – 1 kašika
  • suncokretovo ulje hladno ceđeno – 2 kašike
  • prašak za pecivo – 1/2 kesice
  • beli luk u prahu ili svež smrvljen,
  • tucana paprika ljuta – 1 kašičica
  • so, biber i drugi začin po želji.

Način pripreme:

1. Deo slanine isecite na sitne kockice. Malo propržite i ostavite sa strane.
2. Uzmite odgovarajuću posudu i izmešajte speltino brašno, palentu, prašak za pecivo i začine.
3. Drugu posudu iskoristite da umutite jaja sa kiselim mlekom i mineralnom vodom. Lepo promešajte pa dodajte jednu kašiku masti od prženja slanine ili svinjske masti.
4. Smesu iz druge posude ulijte u smesu sa brašnom i fino izmešajte dok se sve ne sjedini.
5. Dobijenu smesu stavljajte u kalup za mafine pazeći da zauzme do 2/3 kalupa.
6. Ostatak slanine u šnitama stavite preko smese u kalupu.
7. U zagrejanu rernu na 220-230°C pecite 20 minuta.

Više hrono recepata pogledajte na: HRONO RECEPTI

Hrono mafini sa slaninom i belim lukom

Mafini sa slaninom i belim lukom

Potrebni sastojci:

  • raženo brašno – 5 punih kašika
  • ječmeno brašno – 3 pune kašike
  • brašno od heljde – 3 pune kašike
  • speltino brašno – 1 kašika
  • jaje – 1 srednje veličine
  • beli luk – dva cela čena
  • slanina – 75 grama
  • peršun svež
  • prašak za pecivo – pola kesice
  • mineralna voda – čaša
  • mast od prženja slanine ili svinjska mast – 2 kašike
  • morska so, biber po želji

Način pripreme:

1. U veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo i so i dobro izmešajte.
2. Drugu posudu koristite da biste sjedinili mineralnu vodu, jaje i mast.
3. Beli luk izgnječite, a peršun iseckajte na sitno.
4. Sitno iseckanu slaninu propržite kratko na blagoj vatri.
5. U drugu posudu sa jajima stavite proprženu slaninu, luk i peršun i izmešajte. Potpom dodajte sadržaj iz prve posude. Opet mešajte da se lepo sjedini.
6. Smesu sipajte u kalup za mafine, koji ste prethodno podmazali mašću.
7. U već zagrejanu rernu na 220°C, pecite nekih 20tak minuta. Mafini su gotovi kad zabodena čačkalica ostane suva.

Uživajte u hrono mafinima sa slaninom!

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *