Brzo ćete otkriti da su mafini sastavni deo svakog hrono jelovnika. Postoji pregršt divnih recepata. Možda su češći oni koji sadrže voće, ali ćete se prosto zaljubiti u neke slane verzije hrono mafina. Hrono dijeta bez ovakvih jela ne može da se zamisli.
Jedna od najpopularnijih verzija hrono mafina su oni sa slaninom. Postoji nekoliko recepata, a mi smo izdvojili dva za koje smo sigurni da će vam se dopasti. Hrono mafini sa slaninom biće vam jedan od omiljenijih obroka, čak i ako niste na dijeti.
Pogledajte naše recepte za hrono mafine sa slaninom
Hrono mafini od spelte sa slaninom
Potrebni sastojci:
- speltino brašno – šolja,
- jaja – 2 ili 3 zavisi od veličine,
- kukuruzna palenta – 1 1/2 šolja,
- pavlaka – 1/2 šolje,
- mineralna voda – 1/2 šolje,
- slanina seckana – šolja
- slanina šnit – 4
- svinjska mast (mast od slanine) – 1 kašika
- suncokretovo ulje hladno ceđeno – 2 kašike
- prašak za pecivo – 1/2 kesice
- beli luk u prahu ili svež smrvljen,
- tucana paprika ljuta – 1 kašičica
- so, biber i drugi začin po želji.
Način pripreme:
1. Deo slanine isecite na sitne kockice. Malo propržite i ostavite sa strane.
2. Uzmite odgovarajuću posudu i izmešajte speltino brašno, palentu, prašak za pecivo i začine.
3. Drugu posudu iskoristite da umutite jaja sa kiselim mlekom i mineralnom vodom. Lepo promešajte pa dodajte jednu kašiku masti od prženja slanine ili svinjske masti.
4. Smesu iz druge posude ulijte u smesu sa brašnom i fino izmešajte dok se sve ne sjedini.
5. Dobijenu smesu stavljajte u kalup za mafine pazeći da zauzme do 2/3 kalupa.
6. Ostatak slanine u šnitama stavite preko smese u kalupu.
7. U zagrejanu rernu na 220-230°C pecite 20 minuta.
Više hrono recepata pogledajte na: HRONO RECEPTI
Hrono mafini sa slaninom i belim lukom
Potrebni sastojci:
- raženo brašno – 5 punih kašika
- ječmeno brašno – 3 pune kašike
- brašno od heljde – 3 pune kašike
- speltino brašno – 1 kašika
- jaje – 1 srednje veličine
- beli luk – dva cela čena
- slanina – 75 grama
- peršun svež
- prašak za pecivo – pola kesice
- mineralna voda – čaša
- mast od prženja slanine ili svinjska mast – 2 kašike
- morska so, biber po želji
Način pripreme:
1. U veću posudu stavite brašno, prašak za pecivo i so i dobro izmešajte.
2. Drugu posudu koristite da biste sjedinili mineralnu vodu, jaje i mast.
3. Beli luk izgnječite, a peršun iseckajte na sitno.
4. Sitno iseckanu slaninu propržite kratko na blagoj vatri.
5. U drugu posudu sa jajima stavite proprženu slaninu, luk i peršun i izmešajte. Potpom dodajte sadržaj iz prve posude. Opet mešajte da se lepo sjedini.
6. Smesu sipajte u kalup za mafine, koji ste prethodno podmazali mašću.
7. U već zagrejanu rernu na 220°C, pecite nekih 20tak minuta. Mafini su gotovi kad zabodena čačkalica ostane suva.
Uživajte u hrono mafinima sa slaninom!