Devičansko kokosovo ulje je jestivo ulje koje se konzumira u širom sveta. Ulje se ekstrahuje iz jezgra zrelog kokosa.

Prednost koju kokosovo ulje ima u odnosu na ulja za kuvanje koja sadrže dugolančane masne kiseline je da je devičansko kokosovo ulje bogato masnim kiselinama srednjeg lanca.

Ova činjenica ga čini funkcionalnom hranom koja nudi različite zdravstvene prednosti.

Kokosovo ulje kalorije i nutritivna vrednost

100 grama kokosovog ulja ima 862 kalorije.

Ovo ulje je jedan od najbogatijih izvora zasićenih masti.

Kaprinska kiselina, kaprilna kiselina, kaproinska kiselina, miristinska kiselina i laurinska kiselina prisutne u kokosovom ulju pomažu u lečenju različitih zdravstvenih problema.

Kokosovo ulje kao lek

Neke od uobičajenih i dokazanih zdravstvenih prednosti kokosovog ulja su da pomaže kod mršavljenja, podiže nivo dobrog holesterola i poboljšava varenje.

Osim toga, kokosovo ulje se koristi za zdravlje kože i kose, kao i za odrćavanje zdravlja zuba i usne šupljine.

Kokosovo ulje za mršavljenje

Godinama je poznato da kokos smanjuje apetit. Ovome se dodaje i njegova sposobnost sagorevanja masti.

Dakle, devičansko kokosovo ulje je moćni alat za sagorevanje masti u vašem telu, posebno masnih naslaga oko struka koje je teško ukloniti.

Kokosovo ulje ubrzava proces metabolizma i reguliše proces varenja. Ovo daje manji prostor za taloženje masti u telu, što dovodi do gubitka težine.

Kokosovo ulje za mrsavljenje

Dugolančane masne kiseline prisutne u kokosovom ulju su takođe odgovorne za gubitak težine. One povećavaju dobar sadržaj masti u telu koji se lako može razgraditi.

Masne kiseline srednjeg lanca obrađuje jetra, omogućavajući trenutnu konverziju u energiju umesto da se skladište kao salo.

Postoji nekoliko načina da koristite kokosovo ulje za mršavljenje.

Najlakše je konzumirati 1 kašiku kokosovog ulja pre doručka, ručka i večere da biste uticali na smanjenje težine.

Možete mu povremeno dodavati i druge dobre sastojke za mršavljenje poput meda, limuna, zelenog čaja, kako vam ne bi dosadio ukus.

Dnevno se može konzumirati do 3 kašike kokosovog ulja. Ovo ulje je odličan dodatak keto jelovniku.

Metabolički sindrom

Gojaznost je usko povezana sa brojnim srodnim stanjima kao što su insulinska rezistencija (IR), dijabetes, srčana oboljenja, hipertenzija i nealkoholna masna bolest jetre. Zajedno, oni se nazivaju metabolički sindrom.

Iako postoji veliki broj faktora koji doprinose, ishrana je verovatno najrelevantnija od svih.

Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da zasićene masti iz devičanskog kokosovog ulja mogu biti korisne u prevenciji, kao i u lečenju dijabetesa, zajedno sa sličnim efektom na druga stanja uključena u metabolički sindrom.

Podiže HDL holesterol

Veruje se da kokosovo ulje može povećati dobar holesterol (HDL), istovremeno pretvarajući loš holesterol u manje štetan oblik.

Preporučujemo: Susamovo ulje kao lek

Poboljšava varenje

Konzumacija kokosovog ulja poboljšava varenje. Masne kiseline srednjeg lanca u kokosovom ulju pomažu u promovisanju varenja i razgradnje lipida, poboljšavajući metabolizam masti i na taj način smanjujući taloženje masti na različitim mestima u telu.

Kao što vidite kokosovo ulje je višestruko značajno kada se radi o mršavljenju.

Kokosovo ulje za lice i kožu

Kokosovo ulje je hidratantno i penetrira duboko u kožu. Samo nekoliko kapi ovog ulja može u potpunosti da hidrira celo lice, a da ga ne učini previše masnim.

Iskoristite ga da vaša koža zablista, da se osećate mlađe i lepše.

Kokosovo ulje sadrži mnoge esencijalne masti i druge sastojke koji pomažu vašoj koži od uklanjanja bora do ubijanja štetnih bakterija koje uzrokuju infekcije kože.

kokosovo ulje za lice

Sa svim svojim hranljivim svojstvima, kokosovo ulje je najbolja opcija za najnežniju kožu lica koja se nalazi ispod oka.

Kokosovo ulje je najefikasnije tokom zimske sezone. Ono odlično funkcioniše za suvu kožu, posebno na laktovima i kolenima.

Takođe možete koristiti kokosovo ulje za sunčanje. Pomešajte nekoliko kapi čistog kokosovog ulja sa uobičajenim losionom, a zatim ga nanesite na lice pre izlaska na sunce. A može se koristiti i za uklanjanje šminke.

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje je jedan od najboljih sastojaka za kosu jer pomaže da se stane na kraj različitim problemima sa kosom.

Utrljavanje kokosovog ulja na kožu glave će pomoći da se ubrza rast kose, a takođe može sprečiti i pojavu peruti i opadanje kose.

Morate nanositi kokosovo ulje jednom u dve nedelje da biste ojačali koren kose.

Redovnom upotrebom vratićete kosi prirodni sjaj i dobrim delom eliminisati oštećenja nastala nakon upotrebe različitih hemijskih preparata.

Kokosovo ulje za zube i usta

U oblasti oralnog zdravlja, kokosovo ulje se može koristiti kao tečnost za ispiranje usta kao deo procesa koji se naziva mućkanje ulja.

Veruje se da proces mućkanja ulja poboljšava zdravlje usne duplje i zuba jer ubija štetne bakterije u ustima smanjujući loš zadah i poboljšavajući zdravlje gingive.

Ovo ulje se takođe može koristiti kao jedna od najboljih prirodnih pasta za zube koja je bezbedna i bez hemikalija.

Utrljajte malo kokosovog ulja i soli na zube tokom nekoliko minuta da biste dobili čiste i svetlucave zube.

Kokosovo ulje ima niz prednosti za vaše zdravlje. Da biste izvukli maksimum iz njega, obavezno izaberite organsko, devičansko kokosovo ulje, a ne rafinisane verzije.

author-avatar

About Uređivački tim

Uređivački tim pokriva najnovije vesti o zdravlju, ishrani, dijetama i fitnesu. Na usluzi svima koji žele da smršaju na zdrav i proveren način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *